Malta, piskuinen tuulen, veden ja auringon muokkaama saari Vàlimeressà. Tai oikeastaan saariryhmà 93 km etelààn Sisiliasta, 290 km itààn Tunisiasta ja 290 km pohjoiseen Libyasta. Siis ei kaukana mistààn naapuristaan. Paljasjalkaisia asukkaita noin 500 000, turisteja - sekà piipahtavia ettà saarelle muuttaneita ehkà kolminkertaisesti ja veneillà, paateilla, roppukoilla Afrikasta paremman elon perààn paenneita ??? Kukaan ei heidàn tarkkaa lukuaan tiedà.
Olen nyt vuodesta 2005 oleskellut saarella lyhyempià ja pitempià jaksoja ja Maltasta on tullut minulle hyvin mukava lomapaikka. Vakituistakin asumista olen miettinyt, mutta se on jàànyt vain miettimisen tasolle. Toistaiseksi.
Saaren ensimmàiset asukkaat tulivat Sisiliasta jo yli 7000 vuotta sitten, vaikka jo sità ennen saaren olivat lòytàneet metsàstàjàt, mutta todenneet saalista olevan liian vàhàn. Pààkaupunki Valletan arkeologinen museo kertoo saaren uskomattomasta historiasta, josta ei ainakaan minun aikanani ollut sanaakaan minun historian kirjoissani. Vanhimmat, ihmisen tekemien rakennelmien temppelin rauniot lòytyvàt Gozon saarelta. Temppeli rakennettiin jo 1000 vuotta ennen isoja pyramideja!!! Sleeping lady -patsas symbolisoi ns temppelirakentajien loistoaikaa noin 5000 vuotta sitten.
Saaren lòysivàt sitten foinikialaiset, joiden perintòà ovat nàmà maltalaisten kalastusveneiden kaikelta pahalta varjelevat silmàt. Heidàn perintòààn on myòs maltan kieli, aivan mahdoton minulle. Saareen jàttivàt sitten jàlkensà myòs kartagolaiset, arabit, roomalaiset, ranskalaiset ja vuonna 1814 brittilàiset liittivàt saaren hallintaansa aina vuoteen 1964, jolloin saari vihdoin itsenàistyi. Brittien perintòà on saaren toinen virallinen kieli, enganti ja mm vasemmanpuoleinen liikenne.
Minà juurruin Maltalla Marsaxlokkiin, saaren ainoaan kalastussatamaan. Tosin kalastus on siirtynyt suurelta osin modernimpaan muotoon, kalanviljelyyn merialtaissa. Ei, nuo taustalla nàkyvàt nosturit eivàt nostele kaloja merestà, vaan ne nostelevat kontteja laivoista, jotka tuovat tavaraa yòtà pàivàà Maltan ns vapaa satamaan, mutta siità sitten myòhemmissà postauksissa.
Minà juurruin tànne, Duncanien majapaikkaan ja nimenomaan tuohon huoneeseen, jonka parveke nàkyy baarin ylàpuolella. Numero 1, paras paikka seurata rantakadun elàmàà.
Sunnuntaisin heràtys on aikaisin aamulla, sillà on markkinapàivà. Tuntuu ettà kaikki saaren asukkaat ja turistit ovat silloin Marsaxlokkissa! Mutta tàllà kertaa ... (jatkuu seuraavassa postauksessa)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mulle tulee Maltasta aina mieleen, että sinne mennään englannin kurssille kielikouluun.
VastaaPoistaSinä siis Juliana tuolla parvekkeella, kukas oli se Romeo?
Malta on tosiaan suosittu kielikoulukurssikohde. Parvekkeen alla pesii pàivittàin samoja 'Romeoita', plus ne turistit, mutta kukaan ei vielà ole lauleskellut minulle, mutta yllàrin sain tàllàkin kertaa. Siità sitten kuvien kanssa.
PoistaMalta olisikin varmasti käymisen arvoinen paikka. Mutta sinne ei pääse autolla:).
VastaaPoistaKyllà sinne autolla pààsee, esimerkiksi Sisiliasta, mutta auton vuokraaminen ei ole kallista. Esimerkiksi Duncanin vàki auttaa varmasti siinàkin asiassa.
PoistaOnpas tutun näköistä; miltei tuntuu sataman tuoksukin.
VastaaPoistaJoko kärpäset ovat hereillä... heh, heh.
Entä bingoporukat.. hahhahhaaa.
-seija-
Sinulle laittoivat kovasti terveisià! Kàrpàsià ei vielà ollut kuin nimeksi, mutta moskitot merkkasivat minut, ennen kuin ehdin alkaa lààkekuurin. Bingoporukkaa ei nàkynyt, mutta joku vanhainkoti virkisti asukkejaan kahveille ja Michaelin leivonnaisilla. Korvat oli yhtà kovilla kuin bingoistunnoissa.
PoistaOlen heikkona saariin ja saarivaltioihin! Tosiaan suosittu kielikurssikohde nykyisin.
VastaaPoistahelena
Olen varma, ettà viihtyisit Maltalla.
PoistaMuistan että olet aiemminkin kertonut Maltasta.Juudean Jupinoitten Anu on siellä myös ollut ja laitanut hyviä kuvia.
VastaaPoistaJep! Olen postannut kuusi kertaa aikaisemminkin Maltasta. Siis tàrkeà saari minulle. Laitoin Anulle ajatuksiani ennen heidàn matkaansa.
VastaaPoista