sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Ruokaa rakkaudella

Ruokaa rakkaudella - Toskanassa. Siis Siken ohjelma telkkarissa. Mutta vaikka kuinka yritin tykätä, ei onnistunut. Toskaanaa näytettiin talon pihapiirin verran ja saapasmaalaista ruokakulttuuria edusti melkeinpä vain rosmariinipuska. Kun Sikke sanoi lorauttavansa mausteeksi vähän siirappia, minä  ällistyin. Siirappia saapasmaassa! Onneksi huomasin tölkin kyljen tekstin Dansukker! Eihän saapasmaassa siirappia tunneta. Tai ainakaan vuoristomajan maisemissa. Itsekin vien siirapin joulupipareita varten Suomesta. Eikä ohjelman ruoka kyllä saisi Toskanan mammoja ihastelemaan. Ei sitten millään. Eikähän ohjelmassa näkynyt yhtä ainutta saapasmaalaista! Mahdoton asetelma Italiassa. Sorry, Sikke! Vaikka sinä mukavaa seurattavaa oletkin.

Kuva ei ole telkun ohjelmasta, vaan omasta keittiöstäni, Täältä pakkasen keskeltä. Oliiviöljy-voiseoksessa muhii makeaa sipulia ja yksi valkosipulin kynsi. Mausteeksi suolaa, mustapippuria ja loraus proseccoa. Kansi päälle. Odotellaan ja katsellaan samalla auringon laskua tuonne lumimaailman laidalle.

Sipulien ollessa vielä minuuttia vaille liian lötköjä, valkosipulin kynsi pois. Pannu kuumaksi ja maksapihvit pannulle reiluksi minuutiksi/puoli. Suolaa ja pippuria ja Fegato alla veneziana, puolukkahyytelön saattelemana. Buon appetito. Ei, Veneziassa  ei käytetä maksan kaverina puolukoita, mutta ottaahan Sikkekin vapauksia, miksen sitten minä. Ja sitä paitsi maksa rakastaa puolukoita. On puolukoilla muitakin kavereita. Täksi päiväksi on kaali-jauhelihalaatikkoa. Vesi valuu jo suupielistä!

***
Olen jäänyt kahden telkkarisarjan lumoihin. Matka Niilillä ikävä kyllä loppui jo, mutta Silkkitietä pääsen vielä kulkemaan muutaman ohjelman verran. Joanna Lumley ja Ville Haapasalo osaavat asiansa kertojina. Ihan kuin olisi mukana. Omassa kiikkustuolissaan.

Päivä on pidentynyt kohta kaksi tuntia ja sen kyllä huomaa. Sitä alkaa tämäkin karhu kömpiä pikku hiljaa talviteloiltaan ja karistella talviunet hartioiltaan. Mitähän sitä alkaisi tehdä???

Käykääpä muuten ihailemassa Koillismaan maisemia. Ihan noin kapoisia ja kauniita tykkykuusia ei keskeltä Suomea löydy.

12 kommenttia:

 1. Aikalailla ihmetytti tuo siirappijuttu. Puolukka sopii kyllä maksan kanssa niin hyvin, että sen annan anteeksi. Tuli oikein vesi kielelle, vaikka olen vielä täynnä eilisillan sapuskoista.

  VastaaPoista
 2. Seuraavalla kauppareissulla ostan maksaa....

  VastaaPoista
 3. Minakin olen katsellut noita matkaohjelmia, kumpikin tosi hyvia! Nyt odotan Villen ohjelman Uzbekistan-osaa, kun olen siella matkaillut.
  Sikkeen en ole oikein koskaan makuani saanut. En tyyliin enka ruokaohjeisiin.
  Maksa on nam! Varsinkin broilerin maksa.

  VastaaPoista
 4. Maksaa sipulin kera.. kuulostaa hyvältä. Miten sitä onkin vaikea keksiä, mitä ruokaa laittaisi, vaikka monesti yksinkertaiset asiat ovat parhaita.
  Pakastimen sulatusta ensi viikolla ja vaatteiden tuuletusta, jotain iloa kovista pakkasista. Kuntokin on kasvanut taas kohisten jokapäiväisissä lumikolaharjoituksissa -emmää puntteja viittis tuntia yhtä mittaa heiluttaa, mutta kolaa on pakko.
  helena

  VastaaPoista
 5. Allu: Siirappi on saapasmaalaisille aika outo juttu. Eiväthän he simaa tai joulupipareita laita. Puolukka ja nimenomaa hyytelönä (siis hieman makeana) sopii paistettuun maksaan minun mielestäni erinomaisesti. Ja mikä tuoksu jää leijumaan lukaaliin vielä pitkiksi ajoiksi. Teillä siellä sulatellaan kuuden tähden kokin ruokia. Arvelen ma!

  Neili: Tykkään maksasta, kunhan se ei ole sian maksaa. En halua alkaa liottelemaan pois sen kitkeryyttä. Olen vasta viime vuosina oppinut laittamaan maksan niin, ettei siitä tule liian kypsää rukkasta.

  Anu: Nuo molemmat ohjelmien juontavat ovat vieneet sydämeni. Niilillä olen seilannut, mutta Silkkitie on täyttä eksotiikkaa. Sikke on Sikke! Toimittaja, joka haluaisi olla myös kokki. Broilerin maksaa täytyy kokeilla ehdottomasti.

  Helena: Saapasmaassa olen oppinut tuon yksinkertaisuuden: Aineita vähän, mutta tuoreita ja toisiaan mauissa tukevia. parveke on nyt pakastimena, kun pakkanen kuulemma on tälle korkeudelle ihan pesänsä tehnyt. Talon talkkarit vie minulta tuon lumenluomisilon. Mutta voishan sitä alkaa siirtää niitä kasoja toiseen paikkaan!

  VastaaPoista
 6. Aah, herkullisen näköistä, jälleen!Terveiset
  Tarhian takaa Riitalta...

  VastaaPoista
 7. En tullut katselleeksi Sikken ohjelmaa, kun en katso tällä erää muitakaan kokkausohjelmia. Niili-juttu oli tosi hyvä. Joanna Lumley verraton, muistan hänet vuosikymmeniä sitten menneestä sarjasta- Safiiri ja teräs.
  Sipuliherkkusi on maistuvaa, semmoista teen itsekin.
  Joko karhu nyt kääntää kylkeään? Toivottavasti ei ihan herää näihin paukkupakkasiin, joita täällä Koillismaalla on. Aamulla varmaan hipoo -35, ollaan niin liki Taivalkoskea. Kokeilin antamastasi linkistä kurkata Kainuun tykkykuusia, olisivatko vieläkin komeampia, kuin nämä paikalliset Syötteen tykkypuut. Linkki ei toiminut, valitettavasti.

  VastaaPoista
 8. Herkullisen näköistä, nyt ei auta muu kuin lähteä maksan ostoon.

  VastaaPoista
 9. Riitta: Kiitosta vaan! Jokos taas on ongelmia päästä kommentoimaan omalla nimellä? Höh!

  Aimarii: Minä kun olen semmoinen ruokaohjelmien rakastaja! Lumley oli myös nyt uusituissa Miss Marple -jutuissa. Erinomainen näyttelijä. Sipulia kuluu tässä keittiössä runsaasti. Kaikenlaisia sipuleita. Ja nyt sitten on anteeksipyyntöjen aika: Ensinnäkin sinun blogiasiahan minä yritin lukijoille kehua. Tuli vain kaksi virhettä, tuo Koillismaa/Kainuu ja sitten blogistasi yksi piste oli korvautunut pilkulla. Lähes 200 lukijaa ja vain sinä huomasit, ettei linkki toimi. Kiitos sinulle. Nyt olen asiat korjannut ja seuraavassa postauksessa palaan asiaan.

  Pikkusisko: Herkullinen maku ja ah, mikä jälkituoksu koko lukaalissa.

  VastaaPoista
 10. OOh! Sinä siis halusitkin esitellä minun tykkypuumaailmaani! Toki Kainuussakin tykkyä on puissa, eipä silti.
  Kiitos sinulle blogini "maininnasta", mieluusti näitä näitä Syötteen seudun maisemia esittelenkin.
  Tein lisää "tykkyvideoita" En vaan osaa linkittää lyhykäisemmin, mutta koe talven lumoa.

  https://picasaweb.google.com/airiihi/KuvavideoPakkaspaivaSyotteella290112#slideshow/5703040507019478674

  VastaaPoista
 11. Aimarii: Sinun blogisi on upea mainos KOILLISMAALLE! Nyt kokeilemaan tuota maratonvihjettäsi! Minäkin haluaisin muuten oppia paremmin tuota linkittämistä.

  VastaaPoista
 12. Aimarii: IHANA!!! Laitan linkin seuraavaan postaukseen. Ehdottomasti.

  VastaaPoista