sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Tààllà taas ollaan - netin ihmemaassa

Làppàri palasi bittitohtorilasta. Entistà ehompana. Nyt voin jopa kommentoita teidàn postauksiinne, mità en ole koko kuukauden tààllà-olo-aikana pystynyt tekemààn. Olen lukenut nettilehtià ja jopa googlannut tietoja. Apuna nopeuteen on ollut tuo jatkojohto tuohon nettiavaimeen. (Làppàrin alareunan kultakutrille ja koko hànen huonekunnalleen toivotan paljon onnea uuteen kotiin!)

Googletuksen viimeisin sana on ollut KAURAJAUHOT. Sain nimittàin 5 kg kaurajauhoja, enkà oikein tiedà, mità kaikkea niistà voisi tehdà. Kauraleipààn kun ohjeissa luetellaan kaurahiutaleita ei -jauhoja. Lòysin ohjeen kauravelliin, mutta enpà juuri muuhun. Nyt googlaan teità: Mihin te olette kàyttàneet/kuulleet kàytettàvàn kauraJAUHOJA? Aion kyllà sekoittaa niità vàhàn ruisjauhoihin, mutta mihin muuhun. Kaurahan on erittàin terveellinen vilja.

Ruisleipà ja (omin pikku kàtòsin poimimistani keuruulaisista sienistà valmistettu) herkkutattikeitto ovat aina olleet kavereita. Tàssà versiossa leipà on paahdettu ja palasteltu keiton joukkoon. Sain synttàrilahjaksi (toivomani) leivànpaahtimen, koska haluan tuoksutella ruisleivàn tuoksua mahdollisimman usein. Eihàn sità nyt joka pàivà ruisleipàà leivota, mutta pakkasesta paahtimeen ja tuoksu on kuin juuri uunista otetun leivàn. Sienikeiton paras mauste mielestàni on tilli. Toin sità taas Suomesta, sillà tààllàhàn sità ei tunnetta. Ainakaan nàillà seuduilla. Yritin kerran kasvattaa sità parvekkeella, mutta eipà onnistunut. Keitossa on myòs purkillinen tuomaani tilli-mustapippurijuustoa. Plus punasipulia, kermaa, suolaa ja mustapippuria. Ei muuta. Paitsi ettà aina aluksi haudutan òljytilkassa pari valkosipulinkynttà, jotka sitten otan pois. Kelpais varmaan teillekin!


Taas pilvessà. Sàà on ollut viime pàivinù syksyisen oikullinen: aurinko paistaa ja làmpòmittari kipuaa yli 20 asteen tai sitten sataa, sataa ja sataa. Keskiviikkona piti viedà làppàri Fiano Romanin tohtorilaan ja sitten suunnata kohti Isoa Kylàà (Roomaa), mutta eihàn tuonne koiranilmaan viitsinyt làhteà. Roomaan oli sità paitsi annettu varoitus làhestyvàstà myrskystà ja varmaan monella oli vielà tuoreessa muistissa viikon takainen tulva. Pahiten menneen viikon myrsky koetteli Liguriaa ja Toskanan rannikkoa. Kahdeksan kuollutta on lòytynyt ja vielà on monta kateissa. Telkkarissa nàytetààn usein kuvia ennen ja jàlkeen, joista selviàà, kuinka pahasti mutavyòryt ja vesimassat ovat alueita koetelleet. Olin kymmenisen vuotta sitten liperilàisten opettajien 'tulkkina' Aullassa, joka nyt on yksi tuhon alla olevista kylistà. Surullista.

Viikon etupàà...

... ja sen takapàà! Perjantaina naapurikylàstà palatessani keskellà vilkkainta visteystà oli  pikkuinen Kameli Kemeli! Ihan livenà. Peràkàrryn lavalla. Mainostamassa Aitoa (!?) Monte Carlon Sirkusta, joka oli saapunut ihmetyttàmààn seudun alkuasukkaita. Onneksi oli taas kamera mukana. Ei, minua ei se sirkus kiinnosta, mutta tuo pikkuinen eràmaan laiva kyllàkin. Vahinko, ettà oli jo linja-autossa. Olisin mieluusti tutustunut pikkuiseen làhemmin.

Ei, en minà ole saanut kissaa kaveriksi. Tykkààn kyllà kovasti kissoista, mutta tàmà liikkuva elàmàntapani ei sovi kissalle. Sità paitsi pitàisi asua maanpinnan tasolla, jotta mirri voisi elàà normaalia hiirià ja (ikàvà kyllà) pikkulintuja jahtaavaa elàmàà. Siis ei kissanruokaa, vaan ...


... takan sytykkeità. Tàmàn pàivàn pààpuuha oli takkapuushow: jàlkikasvu toi pikkuautonsa takakontillisen isompia ja pienempià puita. Haettiin tuttavien carriola (kottikàrryt), joilla puut rahdattiin alakerran sisàpuolelle. Niità sitten kanniskellaan koko ensi viikko pikku hiljaa sisàlle. Aina vàlillà piipahdin katsomassa, miten Vettel pesi taas muut kuskit mennen tullen. Ihmemies. Mielenkiintoista nàhdà, miten kaverukset (Vettel ja Kimi) ensi vuonna ajavat. Ei taida auttaa minua nyt sukulaisuus, vaan uskon Vettelin olevan ensi vuodenkin mestari.


***
Vaikka netti nyt toimii kuin enkeli, tàmàn postauksen tekemiseen meni pari tuntia!!!

12 kommenttia:

 1. Kiva kuulla että netti toimii paremmin,ja huomasinkin kommenttisi blogissani.Kaurajauhoja olen käyttänyt paljon,mutta jauhan jauhon itse luomukaurajyvistä.Käytän piirakkapohjiin ,ja raakaleivonnaisiin ja sen sellaisiin.Leipäänkin sopisi varmaan jos sellaista teet. Ihmettelen ettei teillä tilliä tunneta,täällä sitä on ,aina. Ja että oikein kameli kävi teillä;D

  VastaaPoista
 2. Meilla kotona kaurajauhot meni lehmille vaan.
  Kaipa niita voisi sampyloihin laittaa.

  VastaaPoista
 3. yaelian: Netti toimii ihmeen hyvin. Toivottavasti vastaisuudessakin. Ruisleipàà teen itse. Siihen tulen lisààmààn vàhàn kaurajauhoja. Tuo tillijuttu on tosiaan kumman juttu tàllà seudulla. Kàyttàvàt kalaruokiin fenkolia. Ihan elàvà kameli-vauvahan se meità ihmetytti.

  Anu: No, tavallaan nautahan minàkin olen! Sopivat varmaan sàmpylòihin. Kiitos vaan vihjeestà.

  VastaaPoista
 4. Olen törmännyt täällä vain kerran tilliin ja siinä se, ihmettelen syvästi.Kaurajauhoihin en osaa antaa vinkkiä muuta kuin se, että sotke toisten jauhojen kanssa :).
  Ja totta puhut, keittosi maistuisi täälläkin. Pidän peukkuja pystyssä, että yhteydet toimivat, meillä toimi hetken ja nyt taas paluu todellisuuteen..

  Sanasi minulta sinulle: koti, laukku, peruna, sade ja kädet.

  VastaaPoista
 5. Pikkujutut: Jotkut pitàvàt tillià enemmàn venàlàisen keittiòn mausteena, mutta minulle se merkitsee pohjolaa! Tààllà tosiaan joskus nàkke kalan kanssa fenkolia, mutta useimmiten persiljaa, sità sileàlehtistà. Ryppypersiljaa tààllà ei này, sitàkààn. Ajattelinkin perustaa jauho-seos-kokeilu-keittiòn. Nuo kaurajauhot ovat luomua, joten kyllà minà ne aion hyòdyntàà. Netti on nyt toiminut kuin enkeli, jos tuota eilistà postauksen tekoa lasketa. Koputan (puu)pààtàni. Kitos sanoista. Paneudun niihin nàinà pàivinà. Hyvàà kuun vahdetta!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kortista, tänään ilmestyi postilaatikkoon hienon jousiampujapostimerkin kera! Olen muuten aina pitänyt Isä Camillo ja pormestari Peppone elokuvista.
  Kaurajauhoja kokeilisin vaikka mihin leipomuksiin, muiden jauhojen jatkeeksi.
  Hauska kameli, sekä -pää että perä.
  helena

  VastaaPoista
 7. Helena: Siis Itella ettà Posteitaliana toimi - tàllà kertaa. Tààllà on mukavia postimerkkejà, jos vain hoksaa pyytàà. Muuten laittavat sen konemerkin. Isà Camillo ja Peppone elàmòisimineen sopii thànkin pàivààn. Harvoin vain enàà nàkyy telkkarissa. Nyt telkun on vallannut sekà tààllà ettà siellà Don Matteo. Tkkààn molemmista. Ajattelin kokeilla kaurajauhoja kaikkeen vehnà/ruisjauhojen kaverina. Miksi ei? Minà niin olisin tykànnyt làhennellà tuota pikkuista Kameli Kemelià. Olikohan se koskaan saanut elàà ja asua sen omimmassa ympàristòssà - jossain eràmaassa karavaanin jatkeena?

  VastaaPoista
 8. Haa, formulaa! Siis mitä, kenen sukulainen olet? Vai ymmärränkö väärin? Ja onko siulla sisäpiiritietoa siitä, että palaako Kimi ykkösiin? :D Kaurajauhoista en ymmärrä mitään, mutta leipään tarjoaisin niitä.

  VastaaPoista
 9. Soja: Olen ihan hurahtanut formuloihin, kuten 'vanhat' lukijani (liiankin) hyvin tietàvàt. Sità en vielà ole blogistaniassa aikaisemmin paljastanut, ettà uuden kalenterin ensimmàiset merkinnàt ovat AINA alkavan vuoden kisat, jotta osaan suunnitella menoni!!! Ensi vuonna onkin enemmàn kisoja kuin tànà vuonna. Vaude! Kimin kanssa ollaan samaa sukua, mistà olen hyvin otettu. Tosin ei ihan làhisukua, enkà ole koskaan hàntà livenà nàhnyt, mutta samassa sukukirjassa ollaan. Kinnulassa on Kiminkin juuria. On vain niin polleaa sanoa olevansa hànen sukulaisensa. Edelleen Ferrarilla ollaan sità mieltà, ettà Kimi oli loistava kuski, mutta sitten raha voitti: Alonsolla oli takanaan Suuri Raha, espanjalainen pankki ja kun Kimi ei ollut ihan PR-miehià, hànet ostettiin ulos. Tulos onkin ollut nyt nàhtàvissà: Ferrari laskee huimaa alamàkeà. Kyllà Kimi ajaa ensi vuonna Williamsilla, vaikka eihàn minulla mitààn sisàpiirin tietoa ole. On vain niin mukavaa, kun kaverukset (Kimi ja Vettel) huristelevat samoilla radoilla. Vettelhàn on oikea Suomi-fani ja onhan hànellà suomalainen fysioterapeutti. (Menikòhàn tuo ammattinimike oikein?) Olipas mukava pulputtaa formuloista. Kun oikein jàrjen kanssa ajattelen, niin formulathan on ihan vààrà innostuksen kohde kaltaiselleni luontoihmiselle, mutta kun jàrki ei aina mahdu minun pààhàni.

  VastaaPoista
 10. Kaura taitaa paremmin kulua hiutaleina, mutta leivän seassa varmaan jauhotkin saat menemään. Kerran aiemmin olen törmännyt samaan kysymykseen ja silloin selvitettiin, että ne kitkeröityvät jauhettuna melko nopeasti, eli leivohan nyt sitten oikein paljon! Niin, ja johonkin muropiirakkataikinaankin kai sopisivat!

  VastaaPoista
 11. Riitta: Voi kiitos neuvoista! Sunnuntai-iltana laitan ruis-kauraleivàn muhimaan. Kauraryynejà en tààllà ole nàhnyt, olen aina tuonut niità vàhàn tullessani, sillà jàlkikasvu RAKASTAA kaurakeksejà.

  VastaaPoista
 12. Oih, miekin laitan formulat kalenteriin aina valmiiksi ja kaveritkin tietävät olla kyläilemättä kisojen aikana :D Kyllä tuosta sukulaisuudesta saa pollea olla! En ole ihan varma, haluanko Kimin palaavan formuloihin... Lajin kannalta kyllä, mutta Kimin pitäisi saada auto, jolla voi voittaa ja se voikin olla hankalampi juttu. Ja juu, fysioterapeutti on juuri oikea termi. Miusta on tässä tullut vähän Vettel-fani, parempien fanitettavien puutteessa. Kovalaisesta olen aina ollut vähän sitä mieltä, että hän ei ole tarpeeksi nälkäinen, mutta upeaa työtähän Heikki on Lotuksella tehnyt, toivottavasti hän osoittaa asenteeni vääräksi!

  VastaaPoista