maanantai 10. lokakuuta 2011

Oppia ikà kaikki

Ensin kukkia nobelisteille, sekà Ruotsiin Transtròmerille (kirjallisuus) ettà kaikille kolmelle afrikkalaiselle naiselle rauhan Nobelista. Upeaa! Ja totta kai Vettel on ansainnut kukkansa! Roberto on koristellut aamucappuccinopaikkani muurit kiinanaruusuilla. Edellisen postauksen parvekekukkani nimi on Dipladenia mandevilla, suomalaista nimeà en tiedà. Helena varamaan taas auttaa. KaisuT - kasvi on tààllà parveke- ja puutarhakasvi. Luonnossa en ole sità nàhnyt.

Ilokseni huomasin, ettà baarin edessà olevaan liikennemerkkiin toissa kesànà kiinnittàmàni neulegraffitti on vielàkin paikoillaan! Mitàs siihen sanot Sea? Tosin jo virttynyt, joten tàytyypà kehitellà sinne uusi. Sen sijaan oma piazzani on kàynyt làpi perusteellisen muodonmuutoksen, ja siinà samassa hòtàkàssà hàipyi sekà graffiti ettà paljon muuta. Eikà tàllà piazzalla oikein mikààn niin hieno asia kuin neulegraffitti (!!) saa olla rauhassa.

Ei vaikka naapurin Anna pitàà piazzan elàmàà silmàllà. Todella taitava nainen mm kàsistààn. Upeita virkattuna liinoja. Tàytyypà joskus kuvata niità teidànkin iloksenne.

Lauantaina opin, ettei Wuerth ole tavaroita VALMISTAVA tehdas, vaan tavaroita toisille toimittava laitos. Suomessakin tàmmòinen nimi vilahtaa ennen Helsinki-Vantaa -lentokenttàà. Lauantaina opin, ettei Gunter Grass ollut pelkàstààn kirjailija (Nobel 1999), vaan erinomainen kuvataiteilija. Viisi vuotta sitten tuohon muutaman kymmenen kilometrin pààhàn, Capenaan, firma rakensi paitsi liikelaitoksensa, myòs upeaakin upeamman taidenàyttelytilan, jossa nyt on vuorossa Gunter Grass.

Keramiikkaa...

Aquadichte - aquarelli + gedichte - vesivàrirunoja...

1900 -luku vuositapahtumina. Tàssà Berliinin muurin sortuminen.

Nàyttely teki suuren vaikuuksen- Lisàksi saimme aivan upean opastuksen. Vahinko, ettà olimme ainoat vierailijat. Tai eihàn se meille vahinko ollut! Nàyttely on avoinna aina 7.1.2012 asti. Suosittelen. Aikaisempia taiteilijoita Capenassa ovat olleet mm Picasso ja Hundertwasser. Nyt odottelemme seuraavaa...

Sàà muuttui tyystin. Eilen tuuli pohjoisesta jààtàvàsti. Eikà mitààn pientà tuulenvirettà, vaan kunnon Tuuli. Ulos mennessà toppatakki oli ainoa oikea varuste. Luntakin nàytti sààmies tuonne Appenniineille. Tànààn kuulemma hieman làmpenee, samoin huomenna, mutta tuuli pysyy edelleen pohjoisessa. Maire-serkku: varustautukaa nyt kunnolla tànne Etelàn Aurinkoon. Muuten, kun tàllà kertaa laskeuduimme Fiumicinoon, koneella oli uusi reitti, jonka ansiosta nàin kotikylàni jo koneesta. Ihan mieltà làmmitti.

***
Netti temppuili koko eilisen pàivàn. Saas nàhdà, miten tànààn... Hyvàà Aleksis Kiven -pàivàà!

12 kommenttia:

 1. Tuo edellisen postauksen köynnöskasvi on ruusumaljaköynnös -tänä kesänä näin kukkakaupassa myös pelkästään nimellä maljaköynnös.
  Ihmekukat(bella di notte) kukkivat tänä kesänä hienosti niin savimaassa kuin purkissa. Kaupasta ostetusta siemenpussista ilmestyi myös vaaleanpunaisia, valkoisia, keltaisia ja kirjavia. Keräilin mustanpippurin näköisiä siemeniä taskuuni pihalla, mutta vaikka kuinka yritin muistella missä taskussa oli mitäkin, niin suurin osa päätyi sekalaisiin. Kokeilen ensi kesänä, josko keltaisen kukan siemenistä tulee keltaisia jne.
  helena

  VastaaPoista
 2. Piti tulla sanomaan, että se on maljaköynnös, mutta Helena näköjään ehtikin jo. Katos vaan, Oskar Matzerath siellä julisteessa. Grass on tosiaan myös taitava kuvataiteilija. Minä olen muuten myös luullut, että Würth-konserni valmistaa myös jotain tuotteita itse.

  VastaaPoista
 3. Helena: Sinuun minà olen oppinut luottamaan - kasvien asiantuntija! Kiitos taas. Maljakòynnòs on oikein sopiva suomennos tuolle kukalle. Mendelin lain mukaanhan siemenistà voi putkahtaa mità vain esikasvien ominaisuuksia.

  Allu: Rumpalipoikahan siinà. Tuli kova halu lukea Grassia, sillà en tunne hànen tuotantoaan juuri ollenkaan. Oppia ikà kaikki, noissa teollisuusasioissa. Suuri hatunnosto tàlle teollisuussuvulle taiteen suosimisesta.

  VastaaPoista
 4. Minulla oli kuluvana kesänä myös maljaköynnös. Otin sen sisälle kun tuli kylmät. Saapi nähdä pärjääkö talven yli. Myyjä sanoi että se on sekä sisä- että ulkokukka.
  Mukavia kuvia taaskin postaukessassi. Kiitos.
  -seija-

  VastaaPoista
 5. Oho! Hienosti antavat siellä etelässäkin neulegraffitien olla rauhassa. Mullakin on viime aikoina useampi kadonnut erilaisten remonttien tieltä, puiston, koulun jne. Minkäs teet.

  Tuo nappitaulu on todella kaunis! Vaikken runosta mitään ymmärrä. :D Voisin ottaa jopa omalle seinälle.

  ps. Kiitos vielä sienistä, pistin niitä vkloppuna lihapataan ja ah voi kun maistuukin.

  VastaaPoista
 6. Seija-systeri: Missàs se maljakòynnòs oli, kun en yhtààn muista? Emmentalia! Tykkààn ottaa nàtà kuvia. Ovat semmoisia muistilappuja!

  Sea: Olin ihan yllàttynyt, kun huomasin tuon graffitin. Minàkin laittaisin tuon nappitaulun seinàlle ja monta, monta muuta. Tuossa akvarellirunossa kerrotaan siità, kuinka vanhoilla napeilla on monta tarinaa kerrottavanaan. Tiesin, ettà onnetar osui oikeaan! Onnea myòs opintielle.

  VastaaPoista
 7. Peltirumpu on vaikuttava kirja, elokuva teki kyllä vielä suuremman vaikutuksen: en ole syönyt sen jälkeen ankeriasta. Kerään muuten vanhoja nappeja, joten nappitaulu innosti. Täytyykin katsella, josko netistä löytyy lisää kuvia Grassin töistä.
  helena

  VastaaPoista
 8. Helena: Jahas, siis Peltirumpu tàytyy lukea. Nàyttelyssà oli ankeriaita saviveistoksiana. Suosittelen kovasti Grassin kuvataiteellista puolta. Vanhoilla napeilla olisi meille paljon kerrottavaa, jos vain ymmàrtàisimme.

  VastaaPoista
 9. Minäkin kokeilin viime kesänä neulegraffitia ja se ei pysynyt paikoillaan edes seuraavaan päivään...Harmitti, lannisti ja enempää en ole sitten viitsinytkään tehdä.

  VastaaPoista
 10. Noista akvarellitauluista tulee mieleen Inge Löökin Mummokortit! Täälläkin meinaa palella...

  VastaaPoista
 11. Vai muuttui sielläkin syksyisemmäksi. Meillä jo pihatkin upottavat tästä ainaisesta sateesta, mutta kaipa syksyn jälkeen talvikin tulee.

  VastaaPoista
 12. KaisuT: Harmistus se graffitin katoaminen. Yrità vaan uudelleen. Minà niin ihailen tuon Sean taidokkaita graffitteja!

  Pikkusisko: Tarinoitahan molemmat taiteilijat kertovat! Tààllà saa taas toppatakin laittaa naftaliiniin! Yritin kommentoida sinun ja Sadun blogeihin kehuakseni teidàn kirjantekoanne, muttei onnistunut. Kehunpa nyt!!!

  Riitta: Kuten tuohon pikkusiskolle vastasin, ei tààllà enàà toppatakkia tartte - taas vàhààn aikaan. Luvassa huh-huh-hellettà. Temperamenttinen tàmà saapasmaan sàà. Vettà kyllà saisi sataa, silleen kohtuudella, mutta tarpeeksi. Yritin sullekin kommentoida, mutta netti ei minua oikein suosi.

  VastaaPoista