torstai 11. elokuuta 2011

Ke - mut

Ke - niin kuin keltainen. Siis keltavahvero eli kantarelli. Sanonta 'sataa sieniä' on nyt todistettu, sillä pitkän kuivankauden jälkeen tulleet kunnon sateet ovat saaneet metsän kellastumaan, muistakin kuin maahan tippuneista koivun lehdistä. Eilisen ja toissapäivän saalis n 8 litraa!!! Yhteensä jo n 20 litraa, mikä torihintojen mukaan näillä korkeuksilla merkitsisi vajaata 200 euroa. JOS siis poimisin myyntiin.

Koska sienimuhennos alkaa olla liian jokapäivästä ruokaa, olen kiehauttanut osan sienistä kasaan pakastamista varten ja osasta valmistanut Meiran maustepussin ohjeen mukaan sienisäilykettä. Se on namskis, ehdottoman namskis. Vaikka vielä namskisempaa säilyke on pienistä kangasrouskuista. Vielä ei vain ole niiden sienten aika. Kantarellit eivät mielestäni sovi kuivattaviksi. Tulee sitkasta pureskeltavaa.

Sen sijaan mu - eli mustatorvisienten maku vain tiivistyy kuivaamalla. Nyt osasin käsitellä mustia aarteita niin, että ne kuivuivat muutamassa tunnissa. Kuvan kolmen desin kuivattu saalis oli tuoreena n kolmisen litraa. Kuivat sienet murustelen ihan pieneksi. Tulee kevyttä ja makoisaa maustetta.

Mu - on myös tämän hetken musta marja, eli mustaherukka, luonnon antihistamiinipaukku. Eivät saapasmaan öttiäiset aavista. millaiseen vastaiskuun olen valmistaunut: marjoja soseeksi ja mehuksi sekä lehtiä teeksi kuivattuna. Huomenna taas puskiin. Tänään ei jouda. Pitää kuskata kaksi varttuneempaa daamia (äitini ja ystävättärensä) eläkeläisten lohikeitolle tuonne seurakunnan leirikeskukseen, Isohiekkaan.

Mukavaa alkanutta uutta kouluaikaa kaikille koululaisille, heidän vanhemmilleen kuin myös opettajille.

7 kommenttia:

 1. Onpa hieno saalis! Ja nuo säilykkeetkin kuulostavat hyvältä. Kantarellit eivät tosiaankaan sovi kuivattaviksi,mutta minulla onkin pieni pussi noita mustatorvisieniä.en ole vielä päättänyt,mitä teen niistä,ehkä piirakan.

  VastaaPoista
 2. Upea saalis. Mustatorvisienet ovat kuivattuina ihania ja helppoja käyttää <3

  VastaaPoista
 3. Varmasti maistuvat, mutta ne myös näyttävät tosi sievältä kanttarellit purkissaan. Minäkin viikonloppuna pääsin kesäpaikan mustaherukkasatoon käsiksi ja olen nyt syönyt niitä kiltisti joka päivä.

  VastaaPoista
 4. Kuulosta hyvältä, mutta me kyllä myös jaksamme muistella vuosia sitten Chiantin Grevessä syömäämme grillattua porcinia, nam.

  VastaaPoista
 5. Byhyy, kaikilla muilla on hirveät kanttarellisaaliit tänä syksynä, paitsi mulla. :( Tampereelta en osaa lähteä etsimään ja maalla ei näkynyt kun siellä kävin.

  VastaaPoista
 6. Yaelian: Etikkasäilykkeet sopivat hienosti antipastoiksi, risottoon (niin kuin kaikki muutkin etikkavihannekset), liharuokien lisukkeeksi jne. Mustatorvisienirouhe sopii mausteeksi vaikka mihin. Mutta koska se aika voimakas makuinen, aloita varovasti, jos et ennen ole kokeillut.

  Satu: Olet ihan oikeassa.

  Pikkusisko: Mustaherukka ja mustikka ovat luonnon apteekin jalokiviä.

  Allu: Saapasmaalaiset ovat ihan kaistapäisiä herkkutattien suhteen. Tänä vuonna satoa tällä korkeudella on ollut vain kovin vähän - toistaiseksi.

  Sea: Voi sinua ressukkaa. Käypä maalla uudestaan, sillä nyt kantarellit ovat vasta kunnolla nousseet.

  VastaaPoista
 7. Mulla alko jo koulu, ei ole aikaa lähteä toiselle puolelle Suomea, eikä rahaakaan. Onneksi pienin siskoni kävi täällä vkloppuna ja toi vähän kanttarelleja. Ei noista tee kun parit soosit, mutta on sekin sentään jotain. :)

  VastaaPoista