torstai 21. heinäkuuta 2011

Hamsteri ymmällään

Se on jo täydessä vauhdissa. Hamsterin kiireet. Mustikoita on metsissä niin paljon, kun vaan haluaa poimia. Minä poimin ne käsin ja puhtaana, koska inhoan marjojen siivoamista sitten kotona. Eilen käväisin vielä suolla. Tien posket olivat autoja täynnä, silti sain puolisen litraa keltaista kultaa. Kun niitä kiehauttaa hippusen hillosokerin (plus se minihyppysellinen suolaa) kanssa, saa herkkua kuppimaidon (ternijuuston)ja/ tai lettujen päälle. Vatut ovat hiljalleen kypsymässä.

Myös  sienestys on alkanut. Kolme herkkutattia. Kaunottaria ulospäin, mutta myös pikkuiset toukat olivat keksineet maukkaan kodin. No, kun häädin alivuokralaiset pois, sain vielä mukavasti kuivatettavaa. Kantarelleja olen syönyt muhennoksena jo monena päivänä uusien pottujen kaverina. Pakkaseen olen laittanut muutamia nyssäköitä ryöpättynä. Tänään on vettä tullut taukoamatta. Ei haittaa, sillä se lupaa hyvää sienisatoa.

Sain Riitaltajokin aikaa sitten niitä ihania pioneja. Kun terälehdet alkoivat tippua, olin jo viemämässä oksia roskikseen. Vain pari nuppua oli jäljellä. Koska ne olivat niin söpöjä, laitoin ne vielä veteen.


Parin päivän kuluttua koko kukka oli auennut. Tosin pienempänä kuin jo kuihtuneet edeltäjänsä, mutta aivan yhtä kauniina. Veteen olin laittanut pienen sokeripalan ravinnoksi. (Tässä kuvassa näkyy myös mm korallinpalanen ja nilkkakoru Venezuelasta ja kivia sekä kaarnan palanen Välimeren rannoilta.)

Toisen nupun laitoin tähän, vuonna 1976 Oslosta ostamaani lasiin. Muistan sen olleen jonkun norjalaisen kuuluisan lasitaiteilijan tuotantoa, mutta olen tyystin unohtanut tekijän. Osaatteko auttaa? Se, jonka vihjeen/tiedon avulla saan taiteilijan nimen selville, saa minulta palkkioksi pitsiliinan.

13 kommenttia:

 1. Mustikat ovat nyt herkkua. Pakastimeen ei enää mahdu joten syödäänpä semmoisenaan. Vai että sieniäkin jo ! Josko ensiviikolla ehtisi jahtiin.
  -seija-

  VastaaPoista
 2. Seija-systeri: Joka aamu puuron päälle. Namskis! Kumma juttu tuo pakaste: tuntuu ettei se vajene koskaan entisistäkään. Sieni on. Kunhan pääsette mummottelusta ja pappotelusta, niin metsään vaan. Minä ponkaisen taas huomenna kantarellien perään.

  VastaaPoista
 3. Oisko Willy Johansson ja Tangen?

  http://www.norskdesign.no/industrial-design/tangen-glasses-article830-424.html

  En tiedä näkyykö linkki oikein kommenteissa..

  helena

  VastaaPoista
 4. Terveisiä täältä Israelista,palasin aamuyöllä. Mustikoita jäinkin kaipaamaan,ja yritinkin niitä syödä mahdollisimman paljon.Porvoon seudulla olivat surkean pieniä ja niitä oli vähän,mutta MIkkelissä löytyi suuria ja herkullisia mustikoita.Olisin mielelläni jäänyt poimimaan niitä lisääkin.Ja hilloja,nami,en ole niitä koskaan kerännyt.
  Hieno postaus tuo alempi sukukokouspostaus.Tuo veljesten halaus on upea kuva;kylläpä toinen enosi onkin ollut ahkera;D

  VastaaPoista
 5. Helena: Onnea vain! Willy Johanssenin Tangen -sarjan olut/punaviinilasihan se on. Arvo tällä hetkellä 55,18 euroa. Siis ihan keräilykamaa. Kiitos kovasti. Haluatko virkatun vai ristipistoisen liinan?

  Yealian: Hieno homma, että olet turvallisesti perillä, siellä Ison Veden itärannalla. Mustikoita tosiaankin nyt on. Kuten tuossa ylempänä Seija-systerille vastasin, niin joka päivä niitä tulee nyt syötyä ihan tuoreena. Lakkoja on - kuulemma - tänä vuonna enemmän kuin pitkiin aikoihin, mutta nyt se aika tällä korkeudella on lopuillaan. Kiitos kovasti tuosta edellisen postauksen kehuista. Me läsnäolijat olimme ihan liikuttuneita tuosta veljesten halauksesta, sillä takana on paljon vaikeita sukuasioita. Tuo 'ahkera' enoni on vanhalestadiolainen, niin kuin isovanhempanikin olivat. Sukua jatkettiin niin kauan kuin vain mahdollista.

  VastaaPoista
 6. Helena: Siis Johansson, ei Johanssen, niin kuin väärin kirjoitin.

  VastaaPoista
 7. Jotkut laittaa kuulemma aspiriinia kukkaveteen ja toiset centin lantteja.

  VastaaPoista
 8. Allu: Konstit ovat monet. Täytyypäs joskus tehdä vertaileva tutkimus!

  VastaaPoista
 9. No keksitpä nupuillekin kasvatusta...enpä olisi hoksannut!

  VastaaPoista
 10. Hienoista kateutta kyllä tunnen, ettei näillä minun seuduillani ole tänä kesänä mustikkaa, ei hillaa, ehkä sentään vattuja kypsyy parin - kolmen viikon kuluttua. En ole myöskään sienen sientä nähnyt.
  Kovin on erilaiset satonäkymät eri puolilla maata.
  Just tulin kalalta, eikä tullut sanottavasti ahventakaan. Joskus luonto on nuukalla päällä, mutta nauti sinä marja - ja sienireissuistasi.

  VastaaPoista
 11. Riitta: Nuput olivat niin pieniä söpöliinejä ihan semmoisinaan ja kun ne innostuivat vielä avautumaan, sain vielä ihailla sinulta saamiani kukkasia.

  Aimarii: Suomi on pitkä maa, joten sääolosuhteetkin ovat monet. Tuntuu, että tämä kesä suosii näitä seutuja. Kireitä siimoja sinne - edes. Sitä herkkua en minä pysty harrastamaan.

  VastaaPoista
 12. Minua surettaa pystynkö enää sellaisiin metsäretkiin kuin viime vuonna :S Mutta veneen lähettyviltä löytyy tatteja joka kerta! Iltaisin siis aina tattipaistosta leivälle, nam!

  VastaaPoista
 13. Maahiska: Voi sinua ressukkaa. Pääset kait sentään torille/Satumaahan/Vakkaan päiväkaffeille? Laitapas ehdotus päivästä/paikasta spostiin.

  VastaaPoista