maanantai 13. kesäkuuta 2011

Le Marche 1

Lomalle. Le Marchen maakuntaan. Meren rannalle. Numanaan.
Mutta ensin tàytyi istua autossa n 300 km: Poggio Catino-Orte-Spoleto... Kolme maakuntaa: Lazio, Umbria ja Le Marche.
Làpi Apenniinien vuoriston. Useiden callerioiden (tunneleiden) kautta.
Bussilla navettaan??? Aikaa reilu tunti odotella. Lounasaika. Siispà...
... taas piknikille. Kylmàlaukku oli sàilyttànyt evààt raikkaina.
Sitten bussilla navettaan.
Vuorten solan kautta.
Sieltà se lòytyi. Ei navetta, vaan Euroopan suurin ja vaikuttavin tippukiviluola, Frasassi. Loman ehdottomasti vaikuttavin paikka, meren rannan lisàksi. Luolien sisàllà ei saanut kuvata, joten kàykàà ihmeessà ihailemassa noilla sivuilla, jos ette paikan pààlle pààse. (Tàmà kuva on sisàànkàynnin seinàstà.) Riministà ja Ricconesta on kyllàkin vain kivenheitto tàhàn luonnon, reilun sadantuhannen vuoden kuluessa muokkaamaan ihmeeseen. Luolat lòydettiin v 1971 ja nyt niistà on turisteille auki viisi ja kaksi muuta luolien tutkijoille ja muille alan ammattilaisille. Viimeisimmàn luolan nimi on muuten Finladia, koska siellà on niin paljon maan alaisia jàrvià. Ai, mikà se navetta sitten on? Se on linja-auto italiaksi! Ilmainen navettabussikyyti parkkipaikalta luolille.
Reilun tunnin kiertokàvelyn pààtteeksi navetalla takaisin parkkiin, jossa on turistien iloksi monelaisia kioskeja. Istahdimme oluille tàmàn kioskin (Chiosco delle candeline- tippukiviluolan 'kalkkikivikynttilòiden' mukaan) pòytààn ja ihailimme samalla muuta myynnissà olevaa: paikallisia juustoja (mm pecorino di grotta aromatizzato, luolassa/kuopassa olkiin kiedottuna kypsytettyà lampaanjuustoa), cresciaa (ns tuoramakkaraa) yms. (mm lounastarvikeitteita paluumatkalle) Tuossa alahyllyssà on myrkkypulloja (Veleno di Borgia), paikallista likòòrià.
Kioskin herttainen omistajatar, Magda osasi ammattinsa. Niinpà làhdimme jatkamaan matkaamme mukanamme juustoa ja makkaraa sekà kaupantekijàisinà pullo myrkkyà. Grazie, Magda. Grazie del cuore. Lei sa il suo lavoro! Complimenti e auguri.
***
Kohti Numanaa. Kohti yòpymispaikkaa. Kohti illallista, meren rannalla. Siità seuraavassa postauksessa.
Verso Numana. Verso il mare. Verso una cena da Les Parasols. A prossima posting.

9 kommenttia:

 1. Hih hih,navetta;D Kiva aina kulkea näillä virtuaaliretkillä Italiassa:)

  VastaaPoista
 2. Yaelian: Navetta on semmoinen edestakaisin kulkeva bussi tai laiva tms, siis semmoinen 'sukkula'. Mukavaa, ettà viihdyit. Kovin on tànààn hiljaista blogistaniassa. Suomessa vietetààn helluntaita, mità tààllà ei juhlita.

  VastaaPoista
 3. Ylpeänä voin kertoa, että minäkin olen käynyt noilla tippukiviluolilla poikani kanssa noin 30 vuotta sitten. Olinkin jo kokonaan unohtanut, mutta nyt tuli mieleen ja löytyipä muutama postikorttikuvakin sieltä.

  VastaaPoista
 4. Sude: Nuo luolat kertovat luonnon mahtavuudesta ja ihmiselon lyhyydestà. Ostettiin kirja, ettà voitaisiin ihailla luolia kuvistakin.

  VastaaPoista
 5. Moi!

  Numanassa ja lähiympäristössä tuli seikkailtua muutama vuosi sitten. Kivaa seutua. Hienot rannat. Vieressä Anconan kaupunki, jossa nähtävää (ja kauppoja).

  Tässä ravintolassa söimme elämämme parhaan kalaillalisen, http://www.latorrenumana.it/, alkupaloja kannettiin pöytään reilut määrät ja pääruoka kampela suolakuoressa oli taivaallista.

  Kävimme silloin myös Ascoli Picenossa tutustumassa paikalliseen hyvään ravintolaan Del Corso, osoitteessa corso Mazzini 277/279.

  Ja Sirolo siinä mäen päällä. Oikein kaunis kylä.

  Mukavaa "lomasta"!!

  Suski

  VastaaPoista
 6. Kiitos, kiitos ja lisää lisää.
  Paljon on näkemistä.
  -seija-

  VastaaPoista
 7. Suski: Numanan rannat ovat kuin Sardinian pienoiskoossa, mutta làhempànà ja edullisempia. Ravintoloita on joka makuun. Seuraavassa postauksessa kerron, missà me sòimme ERINOMAISESTI. Kiitos tuosta Ascoli Piceno -vihjeestà, sillà olemme menossa sinne ehkàpà ensi vuonna.

  Seija-systeri: Ollos vaan hyvà!

  VastaaPoista
 8. Hetken jouduin miettimään tätä sinun navettaasi....pitkät johtimet täällä päässä.:) Me suunnitellaan jo autoreissua Euroopassa, täytyy muistaa tämäkin. Ensin kyllä odotetaan, että Syyriassa rauhoittuu.

  En pääse meiliin, mutta palaan asiaan.

  VastaaPoista
 9. Pikkujutut: Heh, heh! Minuakin alkuun tuo navetta huvitti. Saapasmaassa on niin paljon nàhtàvàà, ettei yksi ihmiselo riità. Niin kuin on Suomessakin. Palataan asiaan, kunhan spostisi toimii. Rauhaa sille rannalle. (Taitaa olla utopistinen toive. Ikàvà kyllà.)

  VastaaPoista