tiistai 15. maaliskuuta 2011

Kahdet synttàrit

Parin pàivàn kuluttua, 17.03. on kahdet synttàrit: 1. Tàmà blogi tàyttàà 2 vuotta. 2. Yhdistynyt Italia tàyttàà 150 vuotta. Festa nazionale per l'unita d'Italia. Vuoristomajan piazzalla on kuluneiden kahden vuoden aikana tapahtunut 'kasvojen kohotus'. Tosin tuo ensimmàisen kuvan maanantaitori siirtyi alakylàn piazzalle. Samana on pysynyt makuuhuoneeni ikkuna: Se on kutsuvasti auki. Viikon kuluttua taas kurkistelen siità ulos piazzalle ja suunnittelen matkaa naapurikylààn, jotta saisin nettiyhteyden toimimaan. Onnistuuko se heti vai saapasmaalaisesti hetken pààstà, se onkin sitten taas oma seikkailunsa.
Toiset synttàrit ovatkin sitten suuremman luokan juhlat: Italia yhdistettiin 1859-1861 Sardinian kuningas Viktor Emanuelin johdolla. Apunaan mm Cavour ja Garibaldi. Tuttuja nimià kaikille Rooman karttaa tutkineille. 17.3.1861 Viktor Emanuel julistettiin Italian kuningaskunnan kuninkaaksi ja pààkaupungiksi tuli 1865 Firenze (Làhde Otavan suuri maailmankartasto). Italian silloiset rajat ovat kyllà elàneet senkin jàlkeen. Samoin valtiomuoto on muuttunut. Italian lippu on kuitenkin vielà vanhempi, sillà 1797 julistettiin Reggio Emilian kaupungissa silloisen 'Italian' lipuksi tuttu vihreà-valko-punainen lippu. Minulla oli suuri kunnia olla mukana muistelemassa lipun 200. vuotta kesàllà 1997 ja sain jopa pitàà pienen puheen kaupungin valtuustosalissa - italiaksi ja suomeksi, ainoana suomalaisena parin sadan kansainvàlisen kasvatusalan konferenssin osallistujana.
Molempia synttàreità tàytyy tietenkin juhlistaa. On arvonnan aika. Kaikkien tàhàn postaukseen viikon aikana vastanneet ovat mukana. En vielà tiedà, mità arvon, mutta yritàn lòytàà esim jotain tuohon 150-vuotisjuhlaan liittyvàà tms...
***
Tàmàn kuvan otin eilen matkalla kylille. Lunta tuli koko pàivàn: ensin pieninà hiutaleina, sitten 'ràtteinà'. Kun pààsin takaisin kotiin, olin likomàrkà, sillà ràntààhàn tuo valkoinen oli. Mutta kuinka kaunis ja turvallinen maa Suomi on!!!
***
Poistin blogistani translaterin. Ei siità juuri apua ollut, koska minun kieleni taitaa olla liian vaikea kààntàà, sillà rakastan leikkià sanoilla ja jopa keksià uusia.
So, I have deleted the translater of my blog, because I think it was useless! Sorry!

21 kommenttia:

 1. Onnittelut juhlijoille! :)
  Onnellista matkaa, muuttolintu!

  Ihanko ensimmäisenä olen arvontajoukossa?

  VastaaPoista
 2. Mahtavia juhlia tulossa, vau!! Jotenkin tuntuu, että olisin "tuntenut" sinut jo kauemmin. Täällä on niin kotoisaa. Hyvää matkaa sinne avoimen ikkunan luo! Halaus!

  VastaaPoista
 3. Ruiskaunokki: Kyllàpà olitkin nopea, sillà justhan minà postauksen taivaalle laitoin! Kiitos vaan onnitteluista, molempien puolesta!!! Menen vastaanottamaan pààskysià ja laitan sitten osan niistà Suomeen kesàà tuomaan.

  VastaaPoista
 4. Onnea Lissu blogin johdosta ja Italiaakin kai täytyy onnitella...
  Hurjasti teillä vielä on lunta,mutta kiva että pian pääset vuoristokylään tarkistamaan kasvojenkohotuksen tuloksia:) Suomen kieli on kyllä tuollaiselle robotille aika vaikea pähkinä purtavaksi,ei oikein kunnolla osaa kääntää...

  VastaaPoista
 5. Lämpöisin onnentoivotukseni Iki-ihanalle Titityyllesi!Tykkään tästä blogistasi ihan hirmuisesti.Ja voi sinä näet pian pääskysetkin.Kiitos vielä "huoliluudasta"-se todella toimii:D
  Onnea ja iloa seuraaville vuosille.
  Halein maria

  VastaaPoista
 6. Onnea blogille ja onnea Italialle! Auguri!

  VastaaPoista
 7. Onnea molemmille päivänsankareille ja mukavia matkavalmisteluja sinulle :-)

  VastaaPoista
 8. Yaelian: Kiitos kaunis! Tànà vuonna on ollut taas kunnon talvi pakkasine ja runsaine lumikinoksineen. Olen nauttinut. Vuoristomajalla on jatkuvat sateet, siis VESIsateet. Hmmmm. Kun luin translaterin kàànnòksià joskus oli minunkin vaikea ymmàrtàà!

  Maria: Kiitos itsellesi herkàstà blogistasi. Huoliluudalla on tainnut olla tòità. Kaikkea hyvàà sinulle ja làheisillesi. Baci!

  Sari: Mille grazie!

  Linnea: Kiitoksia, kiitoksia. Tuohon pòydàn kulmalle on jo kerààntynyt yhtà sun toista mukaan làhtevàà.

  VastaaPoista
 9. Niinpä näkyy minun kommenttini taas lentäneen avaruuteen, eikä ollut ensimmäinen kerta.
  Kerkesimpä kuitenkin mukaan onnittelukuoroon. Onnea, onnea blogillesi ja Italialle ( tässä tärkeysjärjestyksessä :).

  VastaaPoista
 10. Sude: Olen huomannut, ettà kommentin làhettàminen minun postaukseeni vaatii 4-5 klikkausta. Olisikohan siità huomiosta sulle apua? Kiitos onnitteluista. Kyllà Italiakin onnitteluja tarttee, mutta ei ihan kaikki italialaiset! Ei varsinkaan eràs Mr B!!!

  VastaaPoista
 11. Paljon onnea synttärisankareille ja turvalllista matkaa!

  VastaaPoista
 12. Pikkusisko: Kiitos vaan. Turvallisuus tulee ensimmàistà kertaa mieleen tàllà reissulla johtuen Libyasta. Hulluja kun on monelle valtaistuimelle. Ikàvà kyllà.

  VastaaPoista
 13. Onnea molemmille. Mukavaa kevään aloitusta Italiaan. Eksyin ihan sattumalta blogiisi ja oli mukava lueskella sitä. Taidan seurailla jatkossakin,

  VastaaPoista
 14. Virpi: Kiitos ja mukava tavata - jatkossakin!

  VastaaPoista
 15. Blogiasi lukiessa iskee kaukokaipuu minullekin... Kerran olen Italiassa kevään korvalla ollut ja se kauneus, se kauneus. Onnittelut siis kaksivuotiaalle blogille!

  VastaaPoista
 16. Emmiliina: Italia on kevààllà kauneimmillaan - kaikkine kukkivine kasveineen. Kiitos vaan toivotuksista ja mukava 'tavata' uusi kommentoija.

  VastaaPoista
 17. Onnea molemmille!
  Sitä minäkin, että tämä maa on turvallisempi asua, kuin moni muu ja osaan arvostaa sitä. Sinulle toivotan turvallista matkaa.
  Lunta on tullut minunkin pohjoisen maisemissani paljon, tänäänkin. Talvi on täydessä timmissä ja minä tykkään.

  VastaaPoista
 18. Aimarii: Kiitos vaan. Grazie. Minàkin tykkàsin kovasti menneestà talvesta - pakkasineen ja lumineen kaikkineen. Toisaalta, oli mukava tavata pààskyt!

  VastaaPoista