sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Ensimmàinen adventti 1

Eilen ajelimme seudun ehdottomaan turistikohteeseen no 1: Abbazia di Farfaan, josta olen jo aikaisemminkin kertonut. Joskus 400-luvulla perustettu luostari. Vanhin osa nykyisin Farfassa olevaa luostaria on 500-luvulta ja kuvan kellotorni 800-luvulta. Keskiajan ehdoton uskonnollinen ja poliittinen keskus Sabinassa.
Seutu on kuuluisa oliiviòljystààn ja eilen luostarin alueella oli useita òljyntuottajia esittelemàssà tàmàn vuoden uutta òljyààn.
Monella kojulla oli maistajaisina leipàà ja òljyà, mutta oli paikalla 'kunnon' ruokaakin. Huom! Vesi ja viini on samanhintaista!!!
Touhua avokeittiòssà riitti. Kokkeina hààri etupààssà miehià. Yritin etsià katseillani edes yhtà luostarin munkkia, jotta olisin voinut kysyà, mità Jamie Oliverin perustamalle puutarhalle kuului. En onnistunut.
Paikalla oli myòs monenlaisia kojuja, joista saattoi ostaa òljyn lisàksi monenlaista muutakin herkkua. Suomeen ostin pari purkkia erilaisia bruschetta-leivàn pààllysteità. çljyàhàn minulla on jo vaikka kokonaiselle joukkueelle! Tàmmòinen pienoisoliivipuu on iso, vielà tàyttymàtòn unelma.
Yhdellà pòydàllà esiteltiin alueen oliiveja: yli 20 erilaista lajiketta. Paras òljy tulee kuulemma sekoittamalla erilaisia laatuja. Minulle uutta asiaa.
Tàssà olisi nyt Helenalle tulppaanipuun kàpy. Tai se mità kàvystà on jàljellà, kun avasin sen suomut. En kyllà yhtààn tiedà, onko noiden suomujen tyvessà olevat pahkurat siemenià, vai ovatko siemenet lentàneet tuulen mukana ties minne. Laitan sinulle kirjekuoreen muutaman pahkuran, jotta voit kokeilla, mità tulee vai tuleeko mitààn.
Tànà aamuna nàytti tàltà. Tàlle pàivàlle luvattiin 'arkista ilmaa pohjoisesta', mutta nyt keskipàivàllà tuulee làmpimàsti etelàstà! Eiliselle pàivàlle luvattiin sateita. Joo, aamuyòstà tuli ilmeisesti niin paljon, ettei sità sitten pàivàlle riittànyt. Viitsiikòhàn sità enàà katsoa ennusteita telkkarista. Paras kun varautuu kaikenlaiseen ja katsoo telkkarista seitten toteutuneen tilanteen. Hòh!
***
Tàssàpà tàmà adventin osa 1. Huomenna laitan osan 2 (adventti viisi vuotta sitten). Huomenna on viimeinen nettipàivàni, joten blogini menee noin parin viikon tauolle ja minà ryhdyn pakkailemaan ja odottelemaan Finnairin kuulumisia. Neuvottelevat kuuleman tàmàn viikonlopun aikana. Toivotan kaikille oikein rentoa ensimmàistà adventtisunnuntaita.

9 kommenttia:

 1. Jos siellä kerta tauolle ryhdytään, niin paras huhuilla nyt sitten turvallista matkaa ja kaikkea sellaista. Noita oliiveja katselen kateellisena. Niiden tuoreudesta voi ilmeisesti olla varma? Luin lehdestä, että nämä meidän täällä syömät on raakoina poimittu ja sitten jotenkin kemiallisesti värjätty mustiksi. Jopa vihreillekkin on tehty jotain, että oliivi "maistuisi" ja näyttäisi oliivilta. Jotenkin petetty olo. Minä tykkään oliiveista. Ja aina kun pistelen suuhuni, mietin, onko se nyt oikea vai ei.

  VastaaPoista
 2. Onpas eksoottisen näköinen "käpy". Yritin tihrustaa suuremmasta kuvasta ja kaipa nuo pahkurat ovat siemeniä, mitä tyvessä näkyy. Mukava kokeilla joka tapauksessa ja miten ystävällistä, että tulit ylipäätään ajatelleeksi minua!
  Oliivipuuni on hieman kärsinyt sisälle tuonnista ja vieressä paahtavasta patterista sekä mahdollisesti kissan hellyyden osoituksista. Pudottelee kuivia lehtiä.

  Toivottavasti lentokoneet lentävät ja pääset joulua kotimaahan viettämään.
  Terveisin helena

  VastaaPoista
 3. Outi: En osta enàà kuukauden nettisatsia, siksi tauko alkaa huomenna. Kàyn kyllà naapurikylàn nettipisteessa silloin tàllòin. Koskaan ei voi olla varma, mità jostain tuotua ainesta suuhunsa pistàà. Mummo (siis àitini) rakastaa oliiveja, joten olen pikku hiljaa hamstrannut Suomeen eri sorttisia herkkuja. Tottahan toki tuore, paikallinen tuote on aina parasta.

  Helena: Odotan sitten kasvatustuloksiasi suurella mielenkiinnolla. Oliivipuuhan haluaa levàtà talven, joten joku viileà paikka olisi sille mieleen, eikà se sàikàhdà pienestà pakkasestakaan, mutta Suomen talvi ulkona on varmaan liian raju etelàn kasville. Huomen aamunahan sitten voin netistà lukea, miten Finnairin neuvottelut ovat sujuneet. Tàytyy kyllà sanoa, etten ymmàrrà tàmàn kertaista(kaan) uhkailua, sillà onhan lentohenkilòkunnan edut jo nyt hyvin hoidettuja. Taitaa olla jonkin sortin valtataistelu! Tyrpeellistà.

  VastaaPoista
 4. Kiva oli päästä tuonne "kanssasi". Vai on itse Jamie tuonne perustanut keittiöpuutarhan,toivottavasti on käytössä. Minulla oli sellainen pieni oliivipuu sisällä,mutta onnistuin tuhoamaan sen antamalla sille liikaa vettä!
  Toivottavasti pääset nyt Suomeen joulua viettämään...

  VastaaPoista
 5. Yaelian: Varmaan tykkàisit saapasmaasta ihan livenà: koskaan ei tiedà, mità sattuu, mihin/kehen osuu/tutustuu. Minà tykkàisin oliivipuusta, ja tààllà se kyllà onnistuisi. Uskon ainaskin. Ensi kevààn juttuja. Huomennahan sen sitten kuulee, mità Finnairilla tapahtuu...

  VastaaPoista
 6. Kiitos taas niin mukavista kuulumisista!Hyvää matkan valmistelua ja pidetään peukut pystyssä :D
  Oikein ihanaa adventin aikaa sinulle ♥

  VastaaPoista
 7. Maria: Kiitos itsellesi toivotuksesta ja mukavaa joulun odotusta.

  VastaaPoista
 8. Mukavaa pakkailua, matkaa ja toivottavasti treffimme onnistuvat. Meillä juuri lähdössä 200 kg tavaraa etelään, miehelle joulua..ja ehkä vähän jotain muutakin :).

  VastaaPoista
 9. Pikkujutut: Siis samoissa puuhissa... Ymmàrràn ikàvànne làmpimààn. Ja ettà 200 kg??? Mitàhàn kaikkea ihanaa kotomaasta? Toivottavasti tavataan pikkujoulun merkeissà.

  VastaaPoista