tiistai 14. syyskuuta 2010

Mummon syksyà

" Syyskuussa tuoksuu eron haikeus. Kylmenevàt yòt, kasteiset aamut ja metsàn hiljeneminen tietàvàt vuodenajan vaihtumista. Mummot heittàvàt pohjolan lyhyelle kesàlle iloiset jààhyvàiset, sillà he ovat nauttineet siità kaikesta sydàmestààn." Inge Lòòk, Paljain jaloin - Mummojen puutarhassa. Kalenteri kesàkuukauksille. Ostin vuosia sitten tuon mummojen kesàallakan, mutta enpàs olekaan hennonut tàyttàà sità. Olen vain katsonut kuvia ja lukenut mummojen toilailuista. Ja nauttinut suunnattomasti! Toisaalta - olisihan sen voinut ottaa kàyttòònkin, ja lisàtà siihen aina kesàn tàrkeità juttuja. Jospas ensi kesànà... Tykkààn vaihtareista. Tànààn vaihdoin saapasmaasta tuomaani luomuòljyà syksyn omenoihin. Luvassa hilloa ja piirakoita. Plus tietenkin ihan vain semmoisenaan. Lààkàrit pysyy loitolla. Lisàà voin hakea vaikka jo huomenna. Antin ja Essen puutarhasta. Keuruun yhdestà parhaiten hoidetuista.
Piipahdin myòs metsàssà. Muutama tatti ja mustis kuivatettaviksi. Ajattelin kuitenkin tarkistaa myòs suppilovahverotilanteen. Se tarkastusmatka kannatti: neljàn litran sanko melkein tàynnà. Odotettavissa herkullinen suppiskeitto ja tomaatti-bruschettat Oivan Leenan leipomasta leivàstà. Radiossa kerrottiin just, ettà syksystà voi sittenkin tulla runsas sienisyksy, jos vain pakkaset eivàt sotke hommia: esim tatteja ja kantarelleja voi lòytyà vielà loka-marraskuussa. Suppiksista nyt puhumattakaan. Olen joskus hakenut metsàstà niità vielà jouluaattona!
***
Tànààn olen usein ajatellut ystàvàà Kuopiossa. Kaikki menee hyvin.
***
Olettekos te kàyneet Budapestissà? Tuo Yk:n juhlapàivà làhestyy, ja olisi tarkoitus juhlia sità Budapestissà. Jos teillà on kokemuksia ko kaupungista, kertokaa ihmeessà.
***
Bloggeri on temppuillut minulle nyt jo hieman pitemmàn aikaa. En pààse kommentoimaan blogeihinne ja vastaamaan oman postaukseni kommentteihin samalla reissulla, vaan internet impossibile ilmestyy ylàreunaan ja ei kun sulje bloggeri ja aloita kaikki alusta. Tympii, tympii.

9 kommenttia:

 1. Oi, että kun odotettavissa oleva menu kuulostaa herkulta.
  Minua kosittiin aikanaan Budapestissa, matkasta on jo yhdeksän vuotta, joten paljon ei ole vinkkejä antaa, mutta muistot ovat hyviä. Jos kaipaa isompaan puistoon kannattaa käväistä Margit-saarella, vakikohteiden ketjusillan ja linnavuoren lisäksi. Pienen lähijunamatkan päässä on Szentendren idyllinen pikkukaupunki, vai olisiko ihan vain kylä, mutta kaunis joka tapauksessa.Ja ehdottomasti johonkin kylpylään. Olimme jossain kunnon vanhassa kylpylässä, mutta näköhavainnot hienoista puitteista jäi likinäköiselle ilman silmälaseja aika summittaisiksi.

  VastaaPoista
 2. Huomasn kuvaa katsoessani, että olen tainnut tulla jo varhain siihen ikään, että minua viihdyttäisi mummojen kalenterit ja touhut!

  VastaaPoista
 3. Kiva tuo kuva mummon kalenterista.Arvaako syyhyykö sormet kun kuulen hyvästä sienisadosta;tekis kyllä mieli mennä sienimetsään...
  En voi Budapest-vinkkejä antaa,sillä olen ollut vain siellä lentokentällä...

  VastaaPoista
 4. Nuo mummokuvat ovat niin ihania! Inge Löök oli toissakesänä Sysmän kirjakyläpäivillä signeeraamassa kuviaan. Ostin kesken vuoden viimevuoden seinäkalenterin ajatuksella laittaa kuvat sinne kesäpaikan huussin seinään, mutta enpäs ole raskinutkaan laittaa. Ja bloggeri temppuilee minullakin, koko netti kaatuu tuon tuostakin, kun on täällä blogimaailmassa seikkailemassa.

  VastaaPoista
 5. Gellertin kylpyla Budapestissa on must! Jossain esikaupungissa oli myos VALTAVA kirppis jossa kiertelee tunteja.

  VastaaPoista
 6. Inge Löökin kuvat ovat niin ihania. Minäkin tunnistan itseni näistä kuvista.Onneksi sisareni lähettelee näitä postikortteja minulle ja keittiöni seinät on koristeltu näillä kuvilla. Väkisinkin tulee hyvälle mielelle, kun katselee mummojen touhuja.

  VastaaPoista
 7. Merruli: Ruoka OLI hyvàà. Namskis vielàkin. Kiitos vihjeistàsi. Onkos teidànkin lukot siellà sillan kaiteessa? Johonkin kylpylààn mennààn lillumaan ilman muuta.

  Eilen tànààn huomenna: Mummelit sopivat kaikille mummomielisille, ikààn katsomatta.

  Yaelian: Lòòk on luonut hyvin hervottoman mummojen maailman. Tulee hyvàlle mielelle. Mitàhàn jos sovittaisit Suomi-lomasi ensi kesànà elo-syyskuun vaihteeseen. Pààsisit sienestàmààn.

  Pikkusisko: Mummojulisteesi sopisi oikein hyvin kodinhoitohuoneesi seinàlle! Tympii tuo bloggeri, sillà toisten blogien kommentoiminen jàà vàhemmàlle. Luen kyllà aina uudet postaukset.

  Anu; Joku kylpylà on koettava ilman muuta. Ja jos kirppis osuu kohdalle, niin sinnekin.

  Sude: Mitàs me mummot. Tunnen oloni leppoisan kotoisaksi Lòòkin kuvien ja tekstien seurassa.

  VastaaPoista
 8. Kylpyloista ehdottomasti Gellert, siella on tunnelmaa. Tuo iso kirpis ei kylla "osu kohdalle", siine on mentava pakiparaastaan. Jos sita nyt enaa on edes olemassa.

  VastaaPoista
 9. Anu: Gellertià kaikki opaskirjat kehuvat, samoin kirppiksistà on monta ohjetta. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista