keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Pitelee kesàà

Viime lauantaina mentiin Jyvàskylààn, Sepàn aukion kirppikselle myymààn yhtà sun toista. Ajateltiin mennà hyvissà ajoin, mutta jo klo 7 aukio oli tupaten tàynnà myyjià ja ostajia! Parhaiten kaupaksi kàvivàt saapasmaasta tuomani liinat. Tàytyypà tuoda lisàà. Systeri kypsyi kuumuuteen jo parin tunnin jàlkeen ja minà jàlkeen yhdentoista. Mutta kunhan ilma hieman inhimillistyy, aukiolle uudestaan. (Kirppis on auki lauantaisin ja sunnuntaisin.)
Paluumatkalla piipahdin Petàjàveden kesàtapahtumassa, Tako-markkinoilla. Taitavat miehet eri puolelta Suomea ottivat mittaa toisistaan. Kinnulan pappa tuli elàvàsti mieleen. Minàkin sain/jouduin pikku tyttònà pajaan ahjoa hoitelemaan. Pappa oli seudun arvostetuin seppà.
Markkinoilla oli myynnissà paljon eri seppien taidon nàytteità.
Saha vinkui ja haitari soi.
Tàmmòisellà kulkupelillà en takusti pysyisi pystyssà.
Kopantekijà nàytti, miten kuusipuusta tehdyt kopat valmistuvat. Ihailla tàytyy. Vahinko jos taito ei siirry seuraaville sukupolville.
Tàllà viikolla olin suunnitellut hamstraavani mustikoita, mutta ei ole nyt metsààn menemistà. On liian kuumaa ja liian paljon ystàvià. Hyttysten kanssa meillà on jonkin sortin aselepo, mutta ne perhanan paarmat (anteeksi)!!! Eikà mustikoita tule kuin sinne tànne. Kukinta oli runsasta, mutta pòlyttàjàt olivat harvassa.
On mennyt ihan makoiluksi nàmà pàivàt. Kuten tàllà lomalaisella, joka makoili hissukseen liikkuvassa veneessààn. Minà makoilen kyllàkin sisàtiloissa. Vettà kuluu. Kuulin just radiosta hyvàn perinne janojuoman: puoleen litraan piimàà lisàtààn 3 dl vettà, ripaus suolaa ja toinen sokeria. Kuulemma tàmmòistà juomaa vietiin ennen vanhaan heinàvàelle. Tuli hoidettua neste- ja suolatasapaino samalla kertaa. Tàytyy kokeilla.
***
Taivaan rannalla on nyt tumman puhuvia pilvià Luvassa ukkosta. Toivottavasti myòs paljon vettà.

12 kommenttia:

 1. Mekin käytiin yks päivä katsastamassa mustikat, löytyi yhteensä viisi. Nautinnollisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
 2. Sinähän olet ehtinyt yhtä sun toista tehdä jo. Mustikoita keräsin serkun mökille,olivat ennen aikojaan kypsyneet,mutta löysin yleensä niin täynnä mustikoita olevasta paikasta tuskin puoli kourallista....

  VastaaPoista
 3. ajatus lekotella ajelehtivassa veneessä järven selällä ei kuulosta hullummalta.

  VastaaPoista
 4. Tuossa taonta tapahtumassa olen aina halunnut käydä, mutten koskaan ole päässyt. Oli varmaan hieno kokemus.
  Tämä kuumuus on hurjaa, taannoin metsässä käydessäni havaitsin mustikat liiankin kuivakoiksi poimittaviksi. Sadetta saisi tulla nyt sillä tavoin sopivasti :)

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen huomannut pölyttäjien vähyyden. Suosikkini, kimalaiset, ovat ahkerina, mutta ampiaisista ja sen sorttisista mahtaa olla huutava pula heillä, jotka sitä väkeä kaipaavat. Vai kävi se mustikoille köpelösti. Helle lyhentää mansikkasadonkin, tulevat kuulemma kerta rysäyksellä valmiiksi. No, olen varma, että se mitä mustikoissa menetetään, hamsteri paikkaa jossain muualla.:)

  VastaaPoista
 6. Pikkusisko: Jos haluaa mustikoita lòytàà, tàytyy etsià suon reunamia. Aiheesta lisàà seuraavassa postauksessa. Kesà jatkuu - nautinnollisena ja hikisenà.

  Yaelian: Mustikoita ei tosiaankaan ole joka paikassa. Ks vastaukseni pikkusiskolle.

  Soile: Tuo vene oli tosiaan herkullinen nàky. Tosin alkaa olla jo niin kuumaa, ettà aika vaarallista lòhòillà veneessà keskellà pàivàà.

  Satu: Tako -markkinat ovat yksi mielenkiintoisimmista kesàtapahtumista nàillà seuduin. Laitapa ensi kesàn kalenteriisi. Mustikoita on turhaa etsià kuivilta kankailta, ainakaan nàillà seuduin.

  Outi: Mustikkasadosta lisàà seuraavassa postauksessa. Mansikat on nyt hamstrattu, ja syòty vatsa pullolleen. Hamsteri meni tànààn metsàà jo klo 6.00! Peràstà kuuluu.

  VastaaPoista
 7. Rakastan kesämarkkinoita! Huomeniltana tarkoitus mennä kylämme juhliin myymään keremiikkaa sun muuta hyväntekeväisyysperiaatteella. Tervetuloa!

  VastaaPoista
 8. Ruostevilla: Kunpa pààsisinkin! No, joskus toiste sitten. Tààllà on tulevana viikonloppuna Keuruun Markkinat. Sinne vaan on turkasen kalliit pààsyliput! Markkinoille! Perheiden ei yksinkertaisesti kannata mennà markkina-alueelle.

  VastaaPoista
 9. Olen samaa mieltä kanssasi Keuruun markkinoiden lippujen hinnasta. Sillä rahalla vaikka ostaisikin jotain näytteilleasettelijoilta, nyt ei edes tee mieli sinne mennä.
  Laukaan markkinoilla ei ole porttimaksua ja toivottavasti ei koskaan tulekaan. Kauppa käy ja ihmisiä on paljon.
  -seija-

  VastaaPoista
 10. Seija-systeri: Markkinoiden lippujen hintaa perustellaan kuulemma niillà esiintyvien palkkioilla. No, musiikkihan kuuluu vaikka kaupungille! Vedàn just pitkàà tikkua, làhdenkò vattupuskiin, mustikka-paarmamàttàisiin vai lakkasuolle, jossa vasta paarmoja onkin. Siis vattupuskiin. Ovat etelàrinteillà jo kypsià.

  VastaaPoista
 11. Piimäjuoma kelpaisi täälläkin. Paitsi nyt täällä on kamala ukonilma ja me pysytään hetki sisällä. Luulen, että ilma vähän viileni.

  Aikamoinen polkupyörä :)

  VastaaPoista
 12. Piimàjuoma on hyvàà. Kokeilin. Kirnupiimàstà tulee paras. Muistelin samalla sità ihanan raikasta juomaa, jota sain mummolassa voin kirnuamisen jàlkeen. Nam! Polkupyòrià tuntuu olevan siellà sun tààllà!

  VastaaPoista