maanantai 24. toukokuuta 2010

Historialliset holvit

Alakylàn nykyisin nàhtàvissà oleva historia ulottuu 700-luvulle, langobardien aikaan. Linnoituksen sisàllà on useita upeita holveja.
Tàstà kuvasta nàkuu, kuinka linnoitus on rakennettu kalliolle kukkulalle.
Kukkulalle noustaan erinàisià rappusia, oikea jumppatuokio. Kylàssà asuu paljon vanhuksia, jotka kulkevat rappusissa hissun kissun hiljalleen.
Varsinaisen 700-luvulta olevan linnoituksen seinàssà olevan aukon kautta kulkee seudun yksi patikkapoluista.
Takaisin tulin samoja rappusia kuin mità oli joa alkukuvassa.
Piazzani katulamput pòtkòtti aamulla mahallaan. Ei, en minà riehumaan ole alkanut, vaan nyt tehdààn lampuille jotain. Vaihdetaan? Korjataan? Seuraan uteliaana. Selvisi myòs se, mistà tàmà ahkera porukka on kotoisin. Aquilastahan he. Siis tuolta n 40 kilometrin pààstà. Sieltà missà reilu vuosi sitten oli tuhoisa maanjàristys.
***
Eilen meillà piipahti alkuasukas, joka on rakastunut Suomeen. Nuori geometra (rakennusmestari) on ollut aikoinaan tòissà Suomessa, ja saanut sieltà paljon ystàvià. Tulee elokuun alussa omalla autollaan italialais-suomalaisen pariskunnan hàihin Loimaalle. Allora Luciano, ci vediamo a Keuruu! Benvenuto!

17 kommenttia:

 1. Tuolla teillä on kyllä holvit oikeissa paikoissa. Ovat upeita.
  Sitten on ne holvit täällä, jotka syntyi silloin varmaan kahdeksankytluvulla, kun matkustettiin Espanjaan ja muualle Välimerelle ja saatiin inspiraatio omaan kotiin. Mun mielestä ne on hellyttävän hilpeitä, ihan toisesta kulttuurista tänne putkahtaneita, mutta täysin viattomia. Tykkään niistä jotenkin.

  Sinulle taitaa sitten tulla vieraita :)

  VastaaPoista
 2. Oh, holvi-ihminen minussa heräsi! Ihania! Linnavuoria ja linnoja kolutessamme eksyn aina jumittamaan johonkin kuoppaan tai holviin. olen myös laulanut lujaa Hämeenlinnassa isossa salissa "aivan salaa"... Yhdessä Suomenlinnan montussa huusin pöö ja kylläpä säikähdin kun joku huusi PÖÖ vastaan. Ketään ei näkynyt, sen vannon!

  VastaaPoista
 3. Minäkin pidän holveista. Olen suunnitellut sellaista holvikaarta meidän taloomme, mutta sitä ei ole vielä toteutettu. Aina on ollut esteenä jokin kantava palkki, mihin holvin olisin halunnut.
  Loimaasta puheenollen, tämä on melko kansainvälinen paikka, vaikka pieni onkin. Täällä on useampi italialais-suomalainen perhe. Olen nimittäin työssäni ollut tekemisissä näiden suloisten lasten ja vanhempien kanssa.
  Terveiset nyt vaihteeksi sateisesta Suomesta, helteet ovat toistaiseksi taaksejäänyttä elämää. Reija

  VastaaPoista
 4. Minäkin pidän holveista ja tuollaisista kivoista piilopaikoista.Teilläpäin pysyy hyvässä kunnossa kun on paljon rappusia;entisessä kotikaupungissani täällä pohjoisessa oli myös paljon sellaisia ja olinkin hoikempi....
  Kiva kun on Suomi-faneja tulossa vierailulle!

  VastaaPoista
 5. Niin se on maailma kummallinen. Joku ihastuu Suomeen ja suomalainen Italiaan :) Näytti niin houkuttelevalta tuo patikointipolku. Minulla on muutenkin kauhea vietti kävellä. Haaveilen oikein pitkästä kävelystä.

  VastaaPoista
 6. Tuolla näyttää olevan kivimiehille työsarkaa enemmänkin, komeat on portaat!
  Holvit ja portit ovat kutsuja mielikuvitukselle, paljon kutkuttavampia mielestäni kuin suorakaiteinen ovi.

  VastaaPoista
 7. Himalainen: Tykkààn olla 'holvin alla', joko nàissà ihmisten rakentamien tais sitten ajaa autolla luonnon muovaman puuholvin alla. Semmoista kuvaa voisin vielà metsàstàà. Kunhan Kaunotar tulee huollosta. Mukavaa saada vieraita Italiasta. Varsinkin Lucianon kaltaisia Suomi-faneja, jotka kaipaavat jopa kesàkeittoa.

  Reija: Jospas sinà vielà joskus saat oman holvin. Sità odotellessa voisit tulla tànne suunnittelemaan. Loimaa on siis ilmeisen kansainvàlinen paikka. Miksikòhàn? Helteet ovat tulleet nyt tànne, ukkosineen. Suomeen on luvassa ensi viikolla taas helteità. Ihanaa.

  Yaelian: Piilos-leikkiminen voisi olla vaarallista noitten rappusten takia. Ettei vain kompastuisi. Minun polvi- ja lonkkakipuni ovat haihtuneet noihin rappusiin, mutta ei kilot. En ymmàrrà.

  Maahiska: Voisinhan minàkin kokeilla kaikuleikkià, mutta ei siesta-aikaan, etteivàt nàmà vanhukset luule kummitukseksi. Kuulemma linnoituksessa asuu oikea haamu!!!

  Reija: Kyllà sinà vielà oman holvisi saat. Miksi Loimaasta on tullut kansainvàlinen?

  Yaelian: Minun polvi- ja lonkkavaivani ovat hàipyneet nàihin rappusiin, mutta ei kilot. Miksikòhàn? Tykkààn tosiaan tàmàn alkuasukkaan tapaista vieraista, sillà heille voi nàyttàà mità vaan, ja he ovat ikionnellisia. Rakentaa muuten parhaillaan itselleen saunaa tànne saapasmaahan kotinsa pihalle.

  Kirjailijatar: Minusta tuntuu tàmààn italialaisen Suomi-fanin kohdalla, ettà hàn on elànyt entisessà elàmàssààn juuri Suomessa. Enemmàn suomalainen kuin italialainen. Tulepas tànne kàvelemààn. Tààllà noita polkuja riittàà.

  Merruli: Kivimiehen ammatti on tààllà hyvin arvostettu. Muodot ja myòs vàrit ovat tosiaankin mielikuvitusta ja sielua ruokkivia.

  VastaaPoista
 8. Nyt tuli vastattua joillekin kahteen kertaan, kun jotain ihmeellistà sattui kesken kaiken taas tàmàn mummelin koneelle.

  VastaaPoista
 9. Ihania kuvia! On pitänyt niin kiirettä, että en ole ehtinyt kun hyvin pikaisille blogikierroksille. Mutta hauskaa, että saat kyyditettyä myös pullon Suomeen!

  VastaaPoista
 10. En tiedä miksi täällä pienessä kaupungissa on niin paljon ulkomaalaisia. Se on tietysti mukavaa. Minäkin olen joutunut opettelemaan joitakin sanoja useammalla kielellä että voisin ymmärtää lapsia. Mutta onneksi he oppivat nopeasti suomenkielen niin minun opintoni ovat jääneet vain yksittäisiin sanoihin erikoisimmissa kielissä.
  Täytyypä tehdä alkajaisiksi vaikka pihaan köynnösholvi mietiskelee Reija.

  VastaaPoista
 11. Pikkusisko: Kiitos, kiitos! Sinà se olet ahkeroinut niitten tilkkujesi kanssa! Ainaskin yksi pullo saa nyt kyytià!

  Reija: Moninaisuus on aina rikkautta. Minulla oli kerran ekaluokalla umpivenàlàinen poika ja minun venàjàn taitoni ei ollut(ei ole enàà sitàkààn) kaksinen. Onneksi luokassa oli lapsi, jonka isà oli venàlàinen ja àiti suomalainen. Kòynnòsholvi pihassa kuulostaa ihanalta.

  VastaaPoista
 12. Upeita nuo holvit. Uskomattomat puitteet sulla siellä. Että ihminen näkee tuollaista joka päivä vain katsomalla ulos ikkunasta tai astumalla kadulle.

  VastaaPoista
 13. Outi: Kyllà minà itseni onnelliseksi tunnenkin, kun saan kokea kahden niin erilaisen maan parhaat palat. Silti sydàmeni on aina Suomessa. Mukavia pàivià tyòhòn - vielà pari viikkoako?

  VastaaPoista
 14. Hieno paikka kerrassaan. Noita rappusia saisi olla täällä meilläkin päin, niin saisi painoa vähän tippumaan. Tylsiä kerrostalojen portaita ei kovin viitsi edestakaisin juoksennella :)

  VastaaPoista
 15. Sude: Paikka on hieno, eikà turistit ole (vielà) pilanneet seutua. Toisaalta kun noita rappusia ravaa, tulee nàlkà jne...

  VastaaPoista
 16. Ihania tunnelmia taas, kiitos.
  Pakko kertoa sinulle: suunnittelemme mieheni kanssa kesälle kahdenkeskistä lomaa taas. Minä ehdottelen Prahaa ja Berliiniä ja jopa Tukholmaa. Eilen hän sanoi ihmeissään: 'Ai, minä luulin, että me mennään taas Italiaan.' Taisi olla sitten sillä selvä ;-)
  Hyvää kotimatkaa!

  VastaaPoista
 17. Linnea: Ollos hyvà vaan! Jos tarttette paikan, mistà kàsin tutustua nàihin seutuihin, otapa yhteyttà spostiin. Koti-Suomeen on aina hyvà matka.

  VastaaPoista