keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Hopeaa

Pitkàstà aikaa kàvàisin Keuruun helluntaisrk:n kirppiksellà. Lòysin aarteen: hopeisen suolasalkkarin lusikoineen. Kinnulan mummolassa pikkuinen suolakippo kuului sekà ruoka- ettà kahvipòytààn. Matti-enoni ripauttaa vielàkin kahviinsa pikkuisen suolaa. Harvinainen tapa. Nyt tarvitsen teidàn neuvojanne: Miten te puhdistatte hopeanne 'kotikonstein'? Siis ei mitààn kaupan Silver Quickia tai muuta vastaavaa.
Jos oikein rehellinen olen (ja miksi en olisi?) tàmà pakkasjakso saisi jo riittàà tàlle talvelle. Aamulla oli edelleen yli 20 astetta! Pohjoisesta on làhestymàssà lumimyràkkà. Taitaa tiputella lumet puista.
***
Jos minà voisin vàhàn tomutella lunta erààn Etelà-Amerikan presidentin niskaan, tekisin sen erittàin mielellàni. Venezuelassa on nyt suljettu jàlleen muutama TV-kanava. Juuri ne, jotka vielàn uskalsivat arvostella Hugoa. Surettaa ihanan maan ihanan kansan puolesta.
***
Toinen mies, joka kaipaa kunnon lumipesua, johtaa (?) saapasmaata. Yrittàà taas kiemurrella lahjontasyytteistà yms. En ymmàrrà, en. Saku Tuominen kirjoitti Blue wings-lehden kolumnissa joulukuussa 09 mm italialaisesta termistà 'furbo', sààtàjà, fiksaaja, pelimies, veijari ja nimesi Silvion yber-furboksi, jota sekà vihataan ettà rakastetaan. Rakastetaan (=kadehditaan) siksi, ettà hàn on osannut pelata asiansa erittàin hyvin omaan pussiinsa. Kuinkahan kauan?
***
Tarvitsen kupin kahvia.

14 kommenttia:

 1. Voi pojat mita miehia!
  Matti-eno heittaa suolaripun kahviin,
  pakkasukko kiusaa,
  Hugo on diktaattori
  ja S on melkein diktaattori ja ainakin ihan (painokelvoton sana)!

  Kylla maailmassa miehia riittaa! :)
  Minakin tarvitsen kupin kahvia - on tauon paikka...sain just kasan kuvia editoitua.
  Kippis vaan, horppaillaan! :)

  VastaaPoista
 2. ONpa hieno löytö! Muistaakseni olen käyttänyt (en ole pitkään aikaan hopeaa putsannut..)ruokasoodaa ja oliskohan ollut etikkaakin joukossa..
  Minäkin heittäisin lunta Hugon niskaan! Törkeää oli sulkea ne asemat,silloin siellä asuessa onneksi näki muutakin.Ja muutakin Hugo teki,otti haltuunsa ranskalais-kolumbialaisen supermarkettiketjun,ihan tuosta vain,sanoi ettei ole enään teidän vaan meidän. Uskomatonta! Itsekin tunsin pari henkilöä,joilta oli otettu maatilat pois eikä edes korvausta kuulunut.Venezuela tänään on niin kahtia jakautunut maa,sääli!

  VastaaPoista
 3. Eikö ne puhdista hopeilta hammastahnallakin? Minä kyllä käytän kaupan hopeanpuhdistusainetta.

  VastaaPoista
 4. BLOGitse: Miehià on joka làhtòòn, niin kuin meità naisiakin, mutta miksi valtioiden/kansojen johdossa on yleensà ihan pònttòjò MIEHIA??? Minkàslaista kahvia siellà juot?

  Yaelian: En minàkààn hopeaa juuri omista, siksipà en oikein tiedà sen puhdistamisesta. Venezuelahan on kuulemma niin kòyhà (????) maa, ettà Caracasissakin tàytyy sàhkòà sàànnòstellà. Jotain on hullusti, sillà onhan maa yksi maailman rikkaimmista òljymaista...

  Pikkusisko: Surffailin netissà etsien ohjeita, ja siellà useat neuvoivat laittaamaan folion pààlle karkeaa suolaa ja pààlle haaleaa vettà. Hopeat sekaan. Tein tyòtà kàskettyà ja kas kummaa: osa hapettumista katosi. Sitten kokeilin sinun hammastahnaneuvoasi, ja voi ettà hopeasta tuli suorastaan sàihkyvàà! Kiitos vaan neuvosta.

  VastaaPoista
 5. Jaa-a, pontot miehet johtaa maailmaa...
  Pontolla on sumentunut etiikka, empatia ja moraali.
  Pikkuponton on pakko suostua kompromisseihin ja siita seuraa pikku hiljaa valuminen pontoksi.
  Eipa taida kovinkaan montaa kunniakasta ja satarehellista johtajaa tassa maailmassa olla.

  Valiportaassa kylla loytyy mutta siella onkin sellainen muurahaispesa etta oksat pois!
  Toniminen sattuu ja heikommat sortuu.
  Vain tosi ponttoainesta oleva paasee ylemmalle tasolle.

  Obamaan kaikki uskoivat mutta poliittinen peli tulee hanetkin ehka murtamaan (toivottavasti ei koska oikeasti uskoin haneen).

  Voisin jatkaa tasta vaikka kuinka...

  Mutta kahviin.
  Juon tummaa Arabica paahdettua. Ranskalaista. Ei se kuitenkaan mitaan tonkkoa ole vaan just sopivaa aamuun! :)

  VastaaPoista
 6. Toivottavasti kahvi maistui. Pelimiehet eivät nimittäin hevillä lopu. Hopea-asiaan en osaa vastata. Paitsi että jostain tuli mieleeni hammastahna. Älä kysy mistä.

  VastaaPoista
 7. BLOGitse: Kahdeksan vuotta olin mukana kaupunginvaltuustossa ja eri lauta- ja johtokunnissa. Se aika riitti minulle. Toisaalta juuri niissà instansseissa kunnallisverojen kàyttàmisestà pààtetààn. Obamaan uskoin ja uskon edelleen.

  Outi: Kahvi maistui. Pelimiehet eivàt tosiaankaan lopu, ja naisetkin ovat nykyisin oppimassa pelin taktiikkaa!!!! Hammastahnaa kokeilin, ja se sopi hommaan hienosti.

  VastaaPoista
 8. Niin,ja sähkön lisäksi myös vettä säännöstellään, ainakin tuttujen luona,ei ole joka päivä vettä....

  VastaaPoista
 9. Ville sanoo jotta : Pese hopea jollain pesuaineella tavallisesti, vaikka soodalla. Laita sitten hopea alumiiniastiaan (esim tavallinen joululaatikkovuoka) ja oikeen kuumaa vettä ja rks suolaa ja rkl soodaa ja rkl pesuainetta (esim fairy) ja siitä pitäis lähtee ainakin loppu rasva pois ja mahdollisesti myös oksidit. Siitä tulee siis sähkökemiallinen reaktio. Pidä niin kauan kun vesi pysyy kuumana. Sit puuvillaräsyllä hankaa. Voisi toimia. Hammastahnalla varovasti voi kokeilla mutta se saattaa olla liian karkeaa, naarmuttaa.

  VastaaPoista
 10. Maahiska: Kiitos ammatti-ihmisen neuvosta!

  VastaaPoista
 11. Kyllähän mummolassa piti sillä pienellä lusikalla aina ripauttaa vähän suolaa kahvin sekaan, sokeria myös tietenkin. Muistelen, että siellä olisi ollut pöydässä aina joko ruoka tai kahvi; syötiinhän siellä kolme kertaa päivässä, ja kahviteltiin välissä. Ja sita tiskin määrää, tuntui että se ei loppunut koskaan.
  -seija-

  VastaaPoista
 12. Hyvä löytö! Kaunis!
  Yleensä tykkään Sakun kirjoituksista...mutta... no...
  Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 13. Seija-systeri: Mummola oli ihana paikka!!!

  Linnea: Saku osui kyllà naulan kantaan. Asuuhan hàn osan vuotta vuoristomajan naapuriprovinsissa. Hyvàà viikonloppua sinnekin.

  VastaaPoista