tiistai 10. marraskuuta 2009

Laakerinmarjojahan ne oli

Siis ne edellisen postauksen arvausmarjat. Laakeri on yksi minun lempimausteistani. kaikenlaisiin keittoihin ja uuniruokiin. Ja vaikka ihan vain koristeeksi. Voisi tehdà vaikka laakeriseppeleen pààhànsà, niin kuin eràs tàmàn maan keisari pari tuhatta vuotta sitten. Marjat kypsyvàt nàin loppuvuodesta ja nàyttàvàt erehdyttàvàsti pieniltà oliiveilta. Kaikkien kommentoijien joukosta arpakàsi nosti tàllà kertaa Chilen Mian, Oulun Outin ja Libanonin Susannan (pikkujuttujen) nimet. Mutta ei taida postikortit lòytàà perille pelkàstààn noilla tiedoilla, joten spostiin etanaosoitteet, prego.
Koska laakerinlehdet ovat niin hienoja mausteita, varmaan marjoistakin voisi jotain kehitellà. Tutkin kirjoja ja lòysin laakerinmarjalikòòrin ohjeen. Siispà kokeilemaan. Marjat 95 prosenttiseen alkoholiin (jota saa joka ruokakaupan hyllyltà!!!) muhimaan. Kunhan vàrià on liuennut tarpeeksi (?), kiehautetaan vettà, siihen liuotetaan sokeria ja jààhtynyt seos kaadetaan siivilòityyn marja-alkoholiuutteeseen. Ja unohdetaan p-i-t-k-à-k-s-i aikaa jonnekin hyllyn perukoille. (Ainesten suhteet: esim 1 dl alkoholia, 1 dl vettà ja 1 dl sokeria, koska marjoja oli aika vàhàn ja koska tàmà on nyt ensimmàinen kokeiluerà.)
Varsinaisesti olin tekemàssà laakerinlehtiliòòrià. Lautasella on kolme pàivàà alkoholissa uineita lehdenpalasia. Olisivat saaneet uida vielàkin, sillà kaikki vàri ei vielà ollut liuennut.
Mutta jatkojalostin ainetta, koska vàri oli jo kaunis. Tàtà likòòrià olen tehnyt jo aikaisemminkin ja se on hyvàà. Kàytetààn diggestivona ja pikkuriikkisen kerrallaan. Ei sovi lipittelyyn! Onhan laakeri tavallaan myòs lààkekasvi ja lààke liikana on aina liikaa!
Nàmà kaksi kuvaa piti olla toisin pàin, siis toisessa jàrjestyksessà, mutta en viitsi nyt alkaa sàhlààmààn, sillà voisin saada taas koneen ihan sekaisin. Bittitohtori on taitava, mutta en halua enàà odotella kuukautta. Joten varovasti nyt, Lissu.
Ps. Olen tehtaillut myòs hajuvesià tuon alkoholin kanssa. Toimme Egyptistà uutteita, joita sitten olen sekoittanut tuohon alkoholiin. Minulla on mm Guccin hajuvettà a la Lissu. Eikà eroa huomaa kukaan.

15 kommenttia:

  1. Laakerinmarjoja! Olis mun pitänyt se tietää,kun olen sellaisen puunkin nähnyt täällä.

    Ihanan värinen tuo likööri! Sullahan on oikea kotilabarotorio siellä;-)

    VastaaPoista
  2. Jänniä puuhastelet siellä! Kerrassaan hurmaavaa vihreää!

    VastaaPoista
  3. Hyvät on tarvikkeet alkomahoolihyllyssä, tuhtia tavaraa. Kauniita värejä ja varmasti hienoja makuja :)

    VALKOINEN PERSILJA, joka ei taaskaan saa asioita toimimaan Italia-Minä ongelma ;)

    VastaaPoista
  4. No enpä olisi millään arvannut laakerinmarjoiksi. On kyllä kauniinväristä tuo vihreä tehtailusi!

    VastaaPoista
  5. Yaelian: Laakeripuita tààllà on vàhàn joka kulmalla. Siis tuoreita lehtià on aina tarjolla. Kokeilin kerran tehdà likòòrià kuivista laakerinlehdistà. Vàrin liukeneminen kesti paljon, paljon kauemmin kuin tuoreista.

    Satu: Kemia on mielenkiintoista puuhaa. Kunhan en vain ryhdy keksimààn ràjàhtàvià juttuja. Minulla on tuossa hyllyssà kirja Kemiaa keittiòssà (suom). Siellà vasta mielenkiintoisia asioita.

    Valkoinen persilja: Kàvin just àsken yhdessà seudun parhaista supermarketeista ja tutkin taas viinihyllyt, joita on metreittàin - ruokakaupassa. Mukaan tarttui nyt vain yksi vino novello, sillà sain lahjaksi kastanjoita. Laitan sitten postauksen, miten niità valmistetaan kotitakan hiilloksella. Mikà onglema sinulla koneen kanssa on?

    Pikkusisko: Laakerilikòòri on tosiaankin kauniin vàristà. Samoin sitruunalikòòrin (limoncello) vàri on kauniin keltainen.

    VastaaPoista
  6. Oi, meilla on muuten limoncelloa kaapissa.Se on kauniin keltainen mutta ei niin hyvan makuinen..

    Enpa olisi arvannut laakeriksi.Mutta nyt tiedan.

    Meillakin muuten viinakset on myynnissa ruokakaupassa, tai yhdessa niista.Kristittyjen alueella on sitten kaksi paikallista alkoa :).

    Jihaa, voitin varmaan ensimmaisen kerran jotain..vahanks ooon nyt innoissani.:)
    Siis pikkujutut taalla kirjoittaa

    VastaaPoista
  7. Pikkujutut: Limoncello on hyvàà, jos se on 'aitoa' eikà pilattu huonolla alkoholilla. Tietysti makuasia. Nythàn voisit vaikka lotota. Suomeen se onnistuu jopa netin kautta, jos siellà pàin ei moista uhkista pelata. Postia tulossa...

    VastaaPoista
  8. Varsinaista 'puistokemiaa'... ;-) Hilpeitä kokeiluhetkiä!

    VastaaPoista
  9. Olen jopa kyennyt paikallistamaan nimimerkkiongelman. Syy on siinä kun en ole loggautunut sisään ja yritän kommentoida en löydä silloin oikeata kohtaa millä saisin tunnukseni näkyviin. Kun olen lahoaivo niin en muista loggautua ja innolla kun olen kommentoinut eikä copy paste onnistu niin kirjoitan anonyyminä... Ei mitään suurensuuria ongelmia, mutta pieniä harmeja :)

    Mutta nauti niistä ihanista (ja edullisista) viineistä siellä...

    VastaaPoista
  10. Laakeri tietysti! Olishan tuo pitänyt hoksata! "Onnellisen elämän ohjekirjassa" taitaa olla jokin niihin sopiva ohjekin: "Ne ovat hyviä kylmälle mahalle ja sen kivuille, kuten myös suoliston kivuille, jotka aiheutuvat kylmästä ja tuulesta. Ne tehoavat myös ähkyyn ja hunajan kanssa nautittuina myös astmaan ja nuhaan, jotka tulevat kun joutuu olemaan kylmissään ja märissään. Kirjoissa mainitaan, että synnytys tulee olemaan helppo, jos odottavat naiset vähän ennen synnytystä nielevät seitsemän laakerinmarjaa." :-)

    VastaaPoista
  11. Linnea: Jep, kemiaapa hyvinkin. Nytkin tulee uunista paistuvan ruisleivàn tuoksu. Kemiallinen reaktio sekin!

    Valkoinen persilja: En minà varmaan olisi osannut mitààn neuvoa, kunhan nyt myòtàtunnosta kysyin. Ei minun neuvoihini konemaailmassa ole turvautumista!!! Viinià tosiaan on, koska se on tààllà ruokajuoma, làhinnà. Edullisin hyvà pòytàviini maksaa nyt jopa alle euron litra, siis puolet halvempaa kuin maito.

    Maahiska: Siis laakerinmarjat sopii just nyt tànne kylmààn ja kosteaan. Synnytysneuvoksi vàhàn liian myòhàistà. Siis minulle. Tàytyypà etsià tuo kirja kàsiinsà. Neuvosi on niin hyvà, ettà kunhan laitat tarkan etanosoitteen spostiini, niin tààltà làhtee postikortti.

    VastaaPoista
  12. Tuo ohje vaikuttaa rommiruukun ohjeelta, siinä vain laitetaan marjoja, alkoholia (rommia tms) ja sokeria ja annetaan tekeytyä viileässä välillä käännellen kuukausia. Jossain joulukirjassa taas neuvottiin tekemään kypsistä, makeista kirsikoista ja viinasta juomaa, sen kokeilu jää ainakin minulta ensi vuoteen :)

    Valmistamasi juomat ovat kyllä upean värisiä, jos nautit niitä kristallilasista, niin laitathan meillekin kuvan?

    VastaaPoista
  13. Satu: Tààllà tuoreiden hedelmien ja yrttien maassa tehdààn kodeissa paljon omia alkoholiuutteita yms. Olen monen tàkàlàisen ystàvàn luona saanut maistaa herkkuja, joita kaupoista ei saa. Tein kesàkuun kirsikka-aikaan mm kirsikkalikòòrià, joka odottelee joulua ja sità kristallilasia - Keuruulla. Suomessa olen kokeillut lakka-, karpalo- ja puolukkalikòòreità. Ihan hyvàllà menestyksellà.

    VastaaPoista
  14. Mielenkiintoista kokeilua sinulla siellä!

    VastaaPoista
  15. satu.p: Varmaan siellà hehtaarihallissa on myos kemistin nurkkaus!!!

    VastaaPoista