sunnuntai 23. elokuuta 2009

Ruokamyrkytys

Rakastan kalaruokaa. Koska en itse kalasta, täytyy yleensä turvautua kaupan tarjontaan. Jos ei veljeni yllätä omalla saaliillaan. Luulen tietäväni, milloin kaupasta ostettu kala on tuoretta, siis ruoaksi kelpaavaa, mutta nyt menin kerrankin vipuun. Uskoin kaupan taulun tekstiin: Muikut pyydetty 20.08. Siis ostopäivää edellisenä päivänä. Olivat muikut niin hyvän näköisiä - ulospäin. Poljin innoissani kotiin. Kalat perkuuseen. Jo siinä vaiheessa ihmettelin, miksi ruodot olivat joissakin kaloissa irti kalan lihasta. Mutta muikunhimo oli niin suuri, että ei kun pannuun. Namskis, namskis!!! Reilun neljän tunnin kuluttua oli vatsa kova kuin kivikasa. Kivut melkoiset ja vessa tuli olopaikaksi vähäksi aikaa. Olin juuri ystävien luona, ja he olivat jo huolissaan. Antoivat vatsalääkettä ja henkistä tukea. Noin tunnin kuluttua olo alkoi kohentua. Menin lauantaiaamuna kauppaan ja suoraan kalatiskille. Kerroin myyjälle ostamieni muikkujen epämääräisyydestä. Hän pahoitteli, hyvitti ostamieni muikkujen hinnan ja sillä selvä!!! Tiskissä näkyi vielä muutama muikku samasta erästä!!! En tiedä, otettiinko sitä pois. Viime aikoina julkisessa keskustelussa on ollut kauppojen tuoreliha ja -kala. Ei yhtään naurata. Olkaa hyvät ystävät varovaisia. Ruokamyrkytys, lievänäkään, ei ole leikin asia. Olinkohan minä liian kiltti? Olisinhan voinut kutsua terveystarkastajan paikalle. Mutta kun oli lauantai. Olisinhan voinut pyytää kaupan vastaavan/hoitajan paikalle. Mutta kun ...

16 kommenttia:

 1. No voi hyvänen aika, kaikkia ne myyvätkin. Hyvä kuitenkin, että olet toipunut!

  VastaaPoista
 2. Tänään oli lehdessä just noista kaloista ja lihoista. Että myyvät vanhaa. Ei mitään häpyä eikä moraalia. Ja kyllä, minä olisin mennyt paikalle terveystarkastajan kanssa.

  VastaaPoista
 3. Oi ei! Onneksi olet toipunut. Yritän olla kaupoissa myös tosi tarkkana, käyttää nenääkin, mutta ei sitä aina tiedä, kun haluaa luottaa myös.

  Mies osti kerran mehua ja mietti sitten sitä juotuaan, että maistuupa vähän kummalta, katsoi sitten päivämäärää ja huomasi, että kuukausi sitten mennyt päiväys umpeen ja kun tarkemmin katsoi, niin se oli vuosi ja kuukausi sitten. Ei onneksi tullut pahemmin kipeäksi.

  Lempeää oloa sinulle. Ymmärrän muikuntuskan, mullekin välillä tulee sellainen.

  VastaaPoista
 4. No voi paska, kirjaimellisesti siis.

  Lueppa Hesarin nettisivuilta kirjoitus tuoretiskeistä, ei paljoa innosta asioida....

  VastaaPoista
 5. Kaikille yhteisesti: Tänään olen nyt käynyt uudelleen ko kaupassa ja jutellut mm kaupan esimiehen kanssa. Sain heiltä jopa kopion siitä Hesarissa olleesta kirjoituksesta Tuoretiskillä myydään surutta vanhaa kalaa. Eli asiasta oli kaupassa lauantaina keskusteltu. Ja se on hyvä se. Mieluummin palaute suoraan kauppaan kuin lehtien palstojen kautta. Terveystarkastajaan en ole ollut yhteydessä. Toistaiseksi. Mutta seuraavalla kerralla KYLLÄ. Olen kaupan kanta-asiakas, eikä palvelussa ole ollut moittimista. Päinvastoin, edellisen kauppiasparin aikana kauppa ehostui kaikella tapaa. Ilmankos he siirtyivätkin suuremman yksikön johtoon. Toivon, että elokuun alusta tullut uusi kauppias säilyttää/jopa parantaa kaupan tasoa. Toisaalta pieni on kaunista: Kivelän pikkuruinen kulmakauppa tässä 'nurkan takana' on AINA ollut hyvä kauppa. Ei moitteen sijaa.

  Siis olen parantunut ja toivottavasti omalta osaltani parantanut tuoretiskien valikoimaa.

  Ps. Hesarissa oli myös marinoiduista tuotteista. Niitä en ole ostanut, enkä edelleenkään osta. Olivatpa sitten kuinka tuoreita tapauksia tahansa. Itse marinoiminen takaa paremmin laadun ja voi tehdä just semmoisen marinadin kun haluaa.

  VastaaPoista
 6. hyvä että voit paremmin.

  ne marinoidut kierrän minäkin kaukaa. jaiks!
  mutta joskus pitää ihmetellä kun marinoitua on hyllymetri tolkulla ja maustamatonta lihaa ei missään=loppu. ilmeisesti joku toinenkin haluaa maustamatonta lihaa. miksei sitä sitten ole enemmän tarjoilla?

  VastaaPoista
 7. Soile: Tämän ko kaupan lihatiskillä on kiitettävästi myös tuoretta lihaa. Ja kun en ole himolihansyöjä, saan tuoretta, silloin kun tarvitsen. Kalaa söisin useammin, mutta nyt on ne halut kadoksissa varmaan jonkin aikaa. Harmi.

  VastaaPoista
 8. Apua, voin kuvitella pahan olon. Olen itse tosi allerginen kalalle, joten en osta enkä osaa laittaa. Jotkut kalaruoat tuoksuvat hyvälle, mutta terveys ei kestä kokeilla.

  VastaaPoista
 9. No onpa ollut huonoa kalaa, hyi olokoon. Minä välttelen kalan ostamista kaupasta aina viimeiseen asti. Talvella on pakko taipua, mutta onneksi poika aikoi alkaa talvella pilkkimään.

  Nimim. pari miehen pyytämää kirjolohta ja siika savustuspöntössä parasta aikaa.

  VastaaPoista
 10. Linnea: Isäni oli todellinen Kalamies, siksi meidän perhe tottui hyvään kalaan.

  satu.p: JOS välissämme ei olisi niin monta sataa kilometriä, olisin kohta kerjäämässä osingoille. Hyvää ruokahalua ja kireitä siimoja miehille edelleen.

  VastaaPoista
 11. Onneksi nuo mahajutut menee yleensa akkia ohi.
  Marinoitu liha ja kana Suomessa inhottaa. Vaikea edes loytaa mitaan ilman sita oranssia tohnaa. Hyi!

  VastaaPoista
 12. Hyvä, että olet jo toipunut. Marinoitu liha saa ihokarvat pysyyn ja varsinkin nyt kun uutisia myöten asiaa vatvotaan. Mutten minä kyllä osta tuolla toisaallakaan marinoituja tuotteita. Aivan sama asia.

  VastaaPoista
 13. anumorchy ja pikkujutut: Onneksi kovin kipu meni reilussa tunnissa ohi. Olin jo ennen kipua ehtinyt kertoa ystävilleni muikuista, joten olin varma, mistä oli kysymys. Muuta en ollut lounaalla syönyt. Olin halunnut NAUTTIA vain muikuista. Hyi olkoon.

  Vuoristomajalla joka kylässä on vähintään yksi erillinen lihakauppa, sillä italialaiset eivät osta muuta kuin tuoretta lihaa. Toisaalta tämä kohu Suomessa nyt muuttaa tuoretiskejä. Ainakin vähäksi aikaa. Toivottavasti.

  VastaaPoista
 14. Hyvä, että selvisit taudista suht helpolla. Kyllä ruokamyrkytykset voi olla tosi rankkojakin.
  Minä en osaa ostaa kaupasta en lihaa, enkä kalaa, mutta kaikesta tarkastan nykyään päiväykset.
  Viimeiset reilut neljä viikkoa olen käynyt itse pari kolme kertaa viikossa kalastamassa. Mato-ongella tonkoja (purotaimen)ja ahvenia. On taatusti tuoretta ja hyvää.

  VastaaPoista
 15. Kiitos, Lissu, kun veit meidät tänään Tuonne Noin ! Ensin ajattelin ottaa yhden sangon mukaan ; onneksi otin kaksi. Eihän he mustatorvisienet yhteen olisi mahtuneet ! Nyt on luvattu sateita niin että jospa niitä nousee taas lisää että saat itsellesikin vielä.
  Kauppojen marinoidut kala- ja lihatuotteet olen nimennyt saattohoitolihaksi ja -kalaksi. En osta niitä koskaan.
  -seija-

  VastaaPoista
 16. aimarii: Onneksi ystävillä oli vatsalääkettä. Voi kun olisikin tuommoinen kalastuspaikka! Kyllä minä onkia osaan. Ja onhan tuossa tuo iso järvi. Ja onhan täällä noita kalastajia. Täytyypä ryhtyä kyselemään, josko pääsis osingoille.

  Seija: Ollos hyvä vaan. Ei sitten supista muille, missä TUOLLA NOIN on. Taivas on nyt pilvessä, jospas niitä kaivattuja sateita tulisi. Jos KUKAAN ei ostaisi noita marinoituja juttuja, vaan vaatisi turetta lihaa, valikoimat muuttuisivat varmasti. Kaupathan myyvät sitä, mitä asiakkaat ostavat. Vai ostavatko asiakkaat sitä, mitä kaupat tarjoavat?????

  VastaaPoista