keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

Malta 2

Huomenta -bongu (bondzu)! Loman aikana saa jopa ilmaisen numerokielikylvyn: Linja-autollinen maltalaisia vanhuksia on saapunut Duncanille pelaamaan lottoa ja juomaan herkulliset päiväkahvit. Kuka ei kuulu joukkoon? NYPD-mies on italialainen turisti. Kun lottoajat tulivat, mies oli hieman ihmeissään, naureskeli vähän ja jatkoi aamiaistaan. Maltan kieli on foinikialaista sukujuurta, lähinnä arabiaa eurooppalaisin kirjaimin kirjoitettuna, höystettynä espanjalla, ranskalla, italialla ja englannilla. Lähes kaikki maltalaiset puhuvat myös englantia, maan toista kieltä. Siksipä lottonumerotkin sanotaan sekä maltaksi että englanniksi: erbgha-four (neljä)... Good morning - bongu (bondzu)! During my holiday I can have some language lessons of numbers: Some old Maltese people arrive by buses to play Lotto and to have a tasty morning coffee. Who is not playing? The NYPD-man is an Italian tourist having his breafast. The Maltese language derives from Phoenician - a kind Arabic with words from Spanish, French, Italian, and English. The second official language in Malta is English. So the lotto numbers will be said in Maltese and English: erbgha - four...
Joka aamuisella lenkilläni ihailen perinteisiä kalastajaveneitä, luzzuja. Niiden keulassa olevat onnensilmät (oculi) ovat foinikialaisten perintöä.
The traditional fishing boats, luzzus have two eyes (oculi) to protect the fishermen and their boats.
Simpukkaranta ja kirkas vesi. Aivan uimakelpoinen, mutta vain yhden rohkean suomalaisen olen nähnyt siinä uivan.
The clam beach. You can swim there, but I've seen only one brave Finnish lady swimming there!
Vaikka Malta on saari, hiekkarantoja on harvassa.
Even if Malta is an island, there are not so many sandy beaches.
Nämä ovat luonnon muovaamia suola-altaita. Maltalta saa vielä aitoa merisuolaa.
The nature salt pans. You can buy some real sea salt in Malta.
Maltallakin täytyy välillä rentoutua käsityön parissa. Jaksaa huomenna lähteä seikkailemaan linja-autolla. Näkemiin - sahha.
Even in Malta you have to have a crafts pause. Tomorrow some bus adventures. Bye - sahha.

2 kommenttia:

  1. Olipa tuttuja veneita.Niita nakee joitakin taallakin. Meille aina jaksetaan muistuttaa, etta foinikkialaiset ovat taalta lahtoisin.

    Sina itseko kuvassa?

    VastaaPoista
  2. Historia on kiinnostavaa. Sen tallentaminen aikoinaan oli vain niin erilaista dokumentointia tähän päivään verrattuna. Kovin vähän tiedetään asioista kokonaisuutena. Eräs maltalainen ystäväni sanoi kerran, että jos hän voittaa lotossa, hän haluaa lähteä tutkimaan foinikialaisia juuriaan, tarkoittaen juuri Lähi-Itää. Noita luzzuja jaksan katsella tuntitolkulla.
    Kyllä tuossa kuvassa olevassa kutojassa OSA on minua. Saapi itse paljastaa itsensä, jos haluaa. On vähän ujon sorttinen. Voin huomisen postin lopuksi paljastaa itseni samalta rannalta samoissa puuhissa. Lissu

    VastaaPoista