tiistai 20. helmikuuta 2024

Kefiiri 2

Uskomatonta, mutta taidan olla nero! Löysin ihan itse syyn kuvien siirto-ongelmaan. Tai ainakin yhden ratkaisun sen kiertämiseen. Ongelma on - siis minun nerouden mukaan - se, etteivät minun puhelin ja läppäri ole aina puheväleissä! No, kierrän ongelman siten, että teen postaukset puhelimella, en läppärillä. Puhelimessa näppimet ovat vain niin pienellä, että silmät ovat koetuksella. Toisaalta, taisi läppäri ottaa nokkiinsa, sillä nyt puhevälit ovat taas kunnossa!

Joten kefiiriopetus jatkukoon. 

Aamulla otin kaapin kätköstä siellä yön yli muhineen  lasikannun ja kaadoin sen sisällön siivilän valumaan.

Avitin valumista lusikalla, jotta kaikki mahdollinen valmis kefiiri valuisi siivilästä.

Siirsin siivilään jääneen kefiirin rakeet, eli siemenet puhtaaseen astiaan...

... sekoitan valuutta kefiiriä...

... kaadoin maitoa kefiirin siementen päälle, sekoittelin ja laitoin talouspaperihupun kannun päälle ja koko komeuden alakaappiin yöksi muhimaan. Valmis kefiiri jääkaappiin käyttöä odottelemaan. Ai, että on hyvää, ja vatsa kiittää.

Kaikki astiat sitten astianpesukoneen hellään huomaan, ettei pöpöt pääse herkkua pilaamaan.

Ai, mistäkö siementä saa? Me saatiin kaverilta! Netistä voi löytää ostopaikkoja. Itse pakkaan siementä myös kotimatkalle ja laitan tehtaan pystyyn Keuruulla!

Kuukauden kuluttua nämä merimaisemat ovat vaihtuneet jo lumisiin järvimaisemiin. Siihen asti tehdas pyörii täällä....


6 kommenttia:

 1. Wau - että kefiiriä.... viiliä olen joskus akkunalla tehnyt, mutten kefiiriä koskaan!! Googlaten löytyi heti kotinurkiltakin Ruohonjuuresta kefiiri-hapatetta, lienee niitä "siemeniä"? Mielenkiintoista - on tämä blogimaailma opettavainen!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiliä on tullut tehtyä, mutta kefiiriä ei. Ruoho juuresta saa vaikka mitä hyvä ja terveellistä. Juuri, siemen, hapate- lapsella taitaa olla monta nimeä. Blogi on minulle myös päiväkirja, jota on mukava selailla silloin tällöin.

   Poista
 2. Eikö tuo homma ole vähän työläs? Ehkä mainitsen asiasat näin, koska minulle ei maistu ollenkaan muut hapanmaitotuotteet paitsi jogurtti ja rahka. Nääs makeus ennen kaikkea.
  Varmasti virkistävää tulla kotipuolen talveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, työlästähän tämä maatalousyrittäjyys on, mutta mielenkiitoista- toistaiseksi! Mutta kun olen semmoinen hapan tyyppi, niin tykkään kefiiristä(kin).
   Vaihtelu virkistää aina, ja onneksi kylmin ja pimein aika on siellä ohi.

   Poista
 3. Äiti teki muinaisella 1970-luvulla kefiiriä samalla tavalla. Taisi lopahtaa tuohon työteliäisyyteen. Onneksi nykyisin saa kaupasta valmista kefiiriä, sitä vain myydään "välipalajuomana", jota piti etsiä myyjien kanssa ympäri kauppaa, kun ei ollutkaan maito/piimähyllyssä. Mukavan kirpeää, parempaa kuin piimä. Mun vaki ruokajuoma.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että minullakin into hiipuu... Hyvää juomaa se kuitenkin on.

   Poista