maanantai 29. tammikuuta 2024

Myrkyllistä


Nyt tuntuu tämä bloggaaminen taas sotkuiselta, ihan tämän papaijan sisusmössön oloiselta. 

Eilen oltiin seuraamassa Romeriota tuolla yläkylässä. Siitä olisi monta kuvaa kertomassa, että olipas kyläjuhla! Ensimmäisen kerran omakohtaisesti koin, ettei turismi miellytä kaikkia alkuasukkaita. Olen kyllä kuullut, että meitä eivät kaikki toivota saarelle tervetulleiksi, mutta nyt koin sen itse henk koht.

Romerio-juhlassa jaetaan ruokaa ja viiniä kaikille läsnäolijoille, ja juhlaan oikein kutsutaan vierailijoita. Alku-ujostelun jäljeen minäkin rohkaistuin menemään jonoon ja sainkin käteeni lihaleivän, mutta ... mutta ... Yhtäkkiä takaani ilmestyi käsi, joka sieppasi leivän itselleen. Siinä minä seisoin suu valmiina auki, mutta ilman leipää! Alkuasukas-signora sen sijaan nautti rasva suupielestä valuen. 

Once in life time- kokemus!


Enhän minä nälkää näe, eipä silti. Lauantaina käytiin taas torilla. Mentiin kukonlaulun aikaan, että mahduttiin valitsemaan kaikkea hyvää. Salonkisipuliakin löytyi. Nimi on äitini kielenkäytöstä salottusipulille, jota käytän paljon. Avokadoja kuluu, samoin paprikoita sienitäytteillä uunissa muhineina. Sienet tietysti omin käsin poimittuina ja Finnairin siivin tänne tulleina. Vielä on herkkutatteja ja mustatorvisienuä muutamaan herkutteluhetkeen. 

Olkoon Roerio-ruoat alkuasukkaille! En ole katkera, mutta ...


Torikansaa hemmotellaan elävällä musiikilla, jazzia, kevyttä poppia, ikivihreää.
Laittaisin tähän kuvan siitä, kuinka jotkut tulevat hyvissä ajoin varaamaan ruokakojujen luota pöydän cava-pulloineen, mutta ensin olisi pitänyt kysyä lupa kuvaamiaeen. Mukavasti ihmiset soittajalle roposia tuntuvat jättävän.


Lopuksi kyselen, mikäs kasvi tässä on. Myrkyllinen kuin mikä!

Onkohan tämä ilmanalakin nyt myrkyllinen, sillä kalima peittää koko maiseman, eikä Teideä juuri erota, eikä meren ja taivaan rajaa!

10 kommenttia:

 1. No jopas sinulle kavi nolosti lihaleivan kanssa. Hiukan epakohteliasta sanoisin.
  Toisaalta turistit tuo tyota niin monille, mitahan tuolla Kanariallakin kaikki paikalliset tekisivat jos ei turismia olisi. Vaan vaikea pitaa se turistien maara rajoissa.
  En ole kylla keltakukkaisia myrkyllisia o-kasveja nahnyt mutta lehtien muodosta arvailen. Kuulemma joku joskus tehnyt lehdista teeta. Loppu olikin sitten surullinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asioilla on aina vähintään kaksi puolta, ja turismia täällä tarvitaan, mutta ...
   Olet varmaan oikeilla jäljilä, sillä kaavin varsista saatiin grillivartaita ei-toivotuille vieraille.

   Poista
  2. Oho, tuohan onkin hyva idea. Eikos tuo ole Suomessakin koristekasvi jossain maarin (sisatiloissa?)? Ja meillakin tosi yleinen kaupungeissakin, janna etta on aina noin myrkyllista istutettu. Onneksi siina ei ole herkullisen nakoisia marjoja sentaan.

   Poista
  3. Sitä minä ihmettelen kuinka yleinen kasvi on, ihan lastenkin ulottuvilla.

   Poista
 2. Luin pari päivää sitten Dagens Nyhter lehdestä että Tenerifalla ollaan jo käyty käsikähmään turistien kanssa, varsinkin juuri Teneriffan pohjoioissa. Teneriffalla asuu noin miljoona alkuperäistä asukasta. Useina vuosina siellä käy noin 5 miljoonaa turistia, joten eihän se ole ihme jos siinä syntyy käsikähmää. Kateus voi olla yksi syy, sillä tuskinpa kanarialaisilla naisilla on kovin hyvä palkka eikä kovin suuri eläkekään.
  Barcelonassa turismirasismia on esiintynyt jo kymmeniä vuosia. Roomassakin sitä kohtaa usein juuri vanhempien naisten töninintänä. Ja heidän katse on terävä kuin puukko.
  Nauti sinä silti olostasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä toisaalta ymmärrän tämän tilanteen, sillä tämä paratiisi ei jaksa ottaa vastaan kaikkia turisteja ilo mielin. Samaa ongelmaa löytyy monista muistakin maista.
   Minä kyllä nautin, kaikesta huolimatta, ja yritän hymyillä mahdollisimman monelle, sekä solkata espanjaa sen mitä osaan.

   Poista
 3. Eikös Lapissakin yksi sun toinen ole polttanut päreensä turisteihin, jotka eksyvät pihapiiriin revontulia katselemaan ja ikkunoista kurkkimaan? Muistan lapsuudesta, kun sukulaiset kertoivat, että saksalaisturistit pystyttivät teltan keskelle pihaa. Barcelonassa on ollut paljon brittinuoria ja riekkuvia polttariporukoita, jotka pilaavat tavallisten turistien maineen. Tosi kaksipiippuinen juttu, kun monen elanto on kumminkin riippuvainen matkailusta.
  Sepäs on myrkyllinen kasvi, tämä keltainen olio, mutta jännä, että niitä toisen värisiä on sisäkasveina Suomessakin ja Rivieralla joka paikassa. Toisaalta meillä kasvaa pihalla kielo ja sormustinkukka, eikä niitäkään passaa maistella.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turismilla on monet kasvot, joka paikassa, ja kyllä meillä turisteillakin on hyvä olla peili mukana.
   Kyllä sinä kasvit tunnet, kyllähän minä sen tiedän.

   Poista
 4. Paikalliset siellä ja täällä tykkäävät, että massaturismi vie oman rauhan. Varmasti tekeekin niin, mutta tuo kuitenkin leipää tilalle.
  asoioilla tuppaa olemaan vähintään kaksi puolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi ääripäätä ja kaikki mielipiteet niiden väliltä. Ja kenen/keiden kantilta asiaa katselee

   Poista