torstai 9. joulukuuta 2021

Vuorovesi



Varpaat vuoroin veteen vuoroin kuivalle. Eilen näin elämäni ensimmäistä kertaa vuoroveden, tai siis osan ilmiöstä. Kysyin asiaa googlelta, ja sieltä tuli tietoa auringon ja kuun liikkeiden vaikutuksesta maan liikkeisiin. Täällä jopa aamutelkku havainnollistaa asiaa piirroksin eri saarten kohdalla tapahtuvista veden korkeuksien muutoksista. 

Olimme Playa de Sotaventon upealla rannalla, jossa vuorovesi-ilmiötä oli paljon ihmisiä seuraamassa ja nauttimassa kaikenlaisilla purjejutuilla liitämistä. Rannan vuorovesikorkeuksien muuttumista auttaa kauas ulapalle ulottuva matala ranta. Veden ollessa korkeimmillaan rannalle syntyy sisälaguuni. Sitä emme kuitenkaan jääneet odottelemaan. Jälkipolvi oli sen aiemmilla retkillään nähnyt, joten uskotaan.

Helena kertoi edellisen postaukseni kommentissaan, kuinka Fuerteventura on vain sadan kilometrin päässä Afrikasta. Toden totta, sieltä saapuu tuulten mukana paitsi punaista hiekkaa myös venelasteittain pakolaisia. Kaikille Kanarian saarille. Koska täällä tuulee paljon ja joskus hyvinkin navakasti, tulee miettineeksi, kuinka moni veneistä koskaan pääsee maan kamaralle.





Edellisessä majapaikassa oli paljon nähtävää sisällä, täällä sen sijaan voi ihastella ulkoseinien muraaleja, seinämaalauksia. On

Ja jos haluaa ihailla maisemia katutasoa korkeammalta, voi nousta maailmanpyörään. Näyttää olevan suosittua ajanviettoa. Minulle, kiitos ei.

Tänään menen hiusten leikkuuseen. Etutukka paitsi haittaa ulkonäköä myös ulos näkemistä.

4 kommenttia:

  1. Riittää sitä Saharan hiekkaa tännekin asti, viime helmikuussa oli pihalla lumen päällä hienoinen oranssi kerros.
    Näkyykö paremmin lyhyemmällä otsatukalla?
    helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lakaisin äsken parvekkelta kasan punaista hiekkaa.
      Hyvin näkyy, ja pesuainetta säästyy!!!

      Poista
  2. Meillä oli juuri kamala hiekkamyrsky muutama päivä sitten, ja astmaatikkona pysyin tällä kertaa sisällä, paitsi kun vein Bambin ulos, sillä tuulet ja sen tuoma tomuhiekka oli ihan hurjaa. Vuorovettä olen nähnyt täällä rannoilla mutta koska täällä olemme Euroopan ja Afrikan mantereen välissä, vuorovedet täällä jäävät aika heikoiksi, eli yleensä puoli metriä näillä rannoilla täällä. Mukavaa viikonloppua Lissu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilma on täällä joskus punaista kapinasta, hiekkatuulesta. Ei varmaan hyvää hengitykseen.
      Tuon laguunin syvyys on korkean veden aikaan metrin verran.
      Hyvää viikonloppua, Jae!.

      Poista