torstai 20. toukokuuta 2021

Banksy

Kolmas kerta toden sanoi: sain 0-lipun Banksy-näyttelyyn Mäntän Serlachius-museoon. Eilen parinkymmenen muun näyttelyvieraan kanssa ihastelin - jälleen kerran - kuinka ammattitaitoinen tämä naapurikaupungin museo on. Tuntui kuin olisi kierrellyt jossain slummissa katsomassa maailman tänän hetken kuuluisimman katutaiteilijan työn tarinaa. 0-lippu sen vuoksi, ettei Banksy itse ole taidemuseoiden kaveri, eikä tämäkään näyttely ole hänen ´hyväksymänsä'. Siksi museo ei peri varsinaista sisäänpääsymaksua.

Näyttelyyn pääsee varaamalla aika netissä, mutta sisään saattaa päästä myös jonottamalla. Kovin oli nuorisopainotteinen eilinen yleisö, edustaahan Banksy varmaan heille tuttua taidesuuntausta. 

Jos haluaa tutustua Banksyyn kotona, on kaksi tunnin mittaista tallennetta. Toinen on tuo keltaisen esitteen Avajais-Stream. Ehdin eilen katsoa siitä alun ja suosittelen sitä ehdottomasti. Toinen tunnin juttu löytyy Iltasanomien striimauksen kautta.

If you are interested to visit this Banksy A Visual Protest I recommend this yellow Avajais-Stream. It is half Finnish and half English! Just go to Serlachius museum's page, and find the Banksy exhibition part or see the streaming via you tube. And Enjoy!

Banksy on protestien kuningas. Hän kritisoi mm sotaa. Ajankohtaisin kuvakollaasi oli mielestäni tämä Betlehemissä sijaitsevan Banksy-hotellista kertova kooste. Kunpa tämän päivän todellisuus olisi lähempänä tuota keskimmäistä kuvaa toisesta rivin oikealta, jossa israelilainen ja arabisotilas käyvät tyynysotaa. 

Tämä apinoiden parlamentti toi mieleeni saapasmaasta tekemäni postaus 16.06.2016, jossa comunen (kunnantalon) seinään oli maalattu apina. Viime aikoina Suomenkin parlamentissa meno on ollut aikamoista 'sadun lukua'.

Ainoa toive museolle on, että jossain olisi saatavilla vaikka irtotuoli, jotta jaksaisi katsoa koko videoinstallaation. Uskalsin hieman nojata tuohon 'kadunkulmaan', mutta kohta näyttelyn henkilökunnasta ilmestyi nuori nainen kieltämään moisen nojailun! Kotona laitoinkin illalla ystävällisen tuoli-toiveeni museon palautesivulle. Tästä kuvasta näkee hyvin sen, kuinka vähän katsojia oli paikalla. Siis todella korona-turvallista ja kaikilla oli maski.


Serlachius-museon ympäristö rauhoittaa näyttelyn jälkeen. Kuitenkin kaiketinkin kyllä kannatti käydä. Ajatukseni saivat taas paljon pohdittavaa. 

Ps. Museolta tuli ystävällinen vastaus tuohon tuoli-hommaan. Siellä on irtotuoleja saatavilla jossain oven suussa. En vain hoksannut kysyä, eikä minulle huomattu sitä tarjota. Siis kannattaa aina kysyä.

4 kommenttia:

 1. Täytyypä tutustua noihin tallenteihin. Ilta-Sanomien museokierroksiin on pitänyt tutustua jo pitempään, kunhan vain saisi aikaiseksi. Olin ensin vähän ennakkoluuloinen esittelyn suhteen, mutta Kirpilän Taidekoti vakuutti. Repin ainakin ja Egyptin loisto ensimmäiseksi, luen parhaillaan uusiksi Sinuhe egyptiläistä nääs.
  Joo, taidemuseoissa on hyvä olla istuimia, mikään ei ole jaloille niin rasittavaa kuin taidemuseoissa haahuilu.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tallenteita todella lämpimästi. niitä voi nauttia muutamien minuuttien jaksoissa, koska asiaa on niin paljon. Korona on tuonut ainakin taiteet lähemmäksi - ilmojen kautta. Minä tykkään istua ja katsoa kauemmin. Äsken tuli Serlachiukselta kiitos palautteesta.

   Poista
 2. 0-lippu;D Mielenkiintoinen näyttely, olen nähnyt Banskyn työn Betlehemissä muutama vuosi sitten. Niinpä, oliskin kuten tuossa tyynysotakuvassa. Mutta joskus on jonkinlaisia valopilkkuja, kuten eilen Itä-Jerusalemisaa asuva palestiinalaisnainen, joka sai uuden munuaisen mieheltä, jonka arabimellakoitsijat tapppoivat heittämällä kiven pään päälle muutama päivä aikaisemmin. Nainen puhui kuolleen miehen veljen kanssa, ja sanoi "olemme nyt samaa perhettä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 0-lippu siksi, ettei tämä näyttely joutuisi Banksyn mustalle listalle. Hänhän protestoi sitä, että museot rahastavat hänen taiteellaan. Minä niin toivon, että tilanne siellä rauhoittuisi, koska sota tuo vain uusia sotia. 'Samaa perhettä' voisi olla koko Israelin (ja koko maailman) tunnuslause. Turvallista oloa sinulle, Jael.

   Poista