lauantai 16. marraskuuta 2013

Aamun antia simulttaanilàhetyksinà

Poks, sanoi vanha telkkari. Kesti sentààn noin 30 vuotta. Odottelee nyt tuossa oikealla keràyskeskukseen pààsyà. Ensin ajattelin, etten tartte tilalle uutta, koska vormuloistakin katosi osa mielenkiintoa Salzburgin sairaalan leikkauspòydàlle. Toisaalta kun nyt Heikki istuu Kimin 'tuoliin', jàlkikasvu toi uuden hoikemman version.

Pieni katsaus saapasmaan pààkanavan, RAI 1:n antiin. Joka aamu alkaa horoskoopilla. Minulle suositeltiin hieman diplomaattisempaa suhtautumista pàivàn mittaan. (Hyvà tietàà!!!)

Sitten ruudun valloittavat aamun juontajat,

joista kauneutta - ja myòs sanavalmiutta - edustaa Elisa Isoiardi, varsinaiselta ammatiltaan maanmittari.

Sààmiehet ja -naiset edustavat virkapuvuissaan. Puhuvat viisaita. Yleensà ennustuskset pitàvàt paikkansa - tai sitten ei.

Sitten puidaan pàivàlehtien anti. Saapasmaassa muuten lehtià ei tilata kotiin, vaan ostetaan baarista. Samalla reissulla voi sitten vàitellà aiheista muiden barissa olevien kanssa.


Tànà aamuna pààhuomion on vetànyt - taas kerran - Mr B. Hànen johtamansa puolue on hajonnut kahtia. Toista, maltillisempaa siipeà - johtaa nyt hànen oppipoikansa Alfano. Saas nàhdà, mità seuraavaksi tapahtuu.

Paavi Francesco tekee upeaa tyòtà. Tàssà uutisessa hàn toteaa: skandaali: joka ryòstàà valtiolta ja lahjoittaa kirkolle. Onn puhunut useaan otteeseen korruptiosta ja kynnysrahoista. Ilmankos mafia kurtistelee kulmiaan.

Telkkari on olkkarissa, ja makkarin ikkunan ààressà on tietsikka, joka tarjoaa arkiaamuisin samaan aikaan Suomen telkkarin antia. Hieman erilainen vaatetus, esimerkiksi sààmiehellà on kotoinen ruutupaita. Onkohan jalassa villasukat?

Eilen aamulla halusin seurata suorana kahta Suomen uutista: Kevan pààjohtajan luksuseloa ja Finnairin lakon uhkaa. Làhes tunnin telkku nàytti tyhjià kokoushuoneita. Vihdoin ruutuun ilmestyi Kevan hallituksen puheenjohtaja ja vàsyneen oloinen pààjohtaja. (Osataan sità Suomessakin hoitaa hommia omaan pussiin! Eikà muuten eka kerta - eikà viimeinen - pelkàànpà!) Sitten valtakunnan sovittelija ilmestyi kertomaan Finnairin lakon uhan vàistyneen. ?????? Ei vaineskaan, kohta ilmestyi uutinen, ettà ruokahuolto ei ollutkaan hyvàksynyt sopimusehdotusta. Saas nàhdà, pààsenkò reilun parin viikon kuluttua Finnairin siiville kohti Suomea!

Arkiaamuisin katson làppàriltà myòs Keski-Suomen paikallisuutiset edelliseltà illalta. Kotoisaa.

Nyt làhdetààn meren rannalle - tuulettumaan.

18 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Eikòs vaan. Ja mitàhàn seuraavan vuosikymmenen aikana keksitàànkààn?

   Poista
 2. Samaa tyhjää kokoushuonetta tuijottelin minäkin, kun odotin eilen Kevan juttua. Osataan sitä tosiaan täälläkin - puheenaiheita riittää kahviloihin! Nyt kuitenkin odotellaan huomista myrskyä, joka pitäisi olla Jyväskylän korkeudella klo 10. Saa nähdä, pärjätäänkö ilman sähkökatkoja! Hyvää loppuaikaa sinulle ja tervetuloa sitten kotimaahan. Eiköhän ne siivet silloin jo kanna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomea kuitenkin kehutaan vàhiten korruptunoiseksi maaksi. Uskoiskohan sità? Nettilehden mukaan siellà Eino riehuu. Toivottavasti sààstytte sen raivolta. Alkaa olla jo ikàvà Suomeen...

   Poista
 3. Mulla ei ole vuosiin ollut telkkaria;tietokoneella pärjää hyvin:) Toivottavasti tuo lakko ei nyt jää pitkäksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa minulla ei ole ollut telkkaria yli kymmeneen vuoteen, eli olisin kyllà pàrjànnyt tààllàkin pelkàllà tietsikalla. Tànààn taas neuvottelevat lakosta. Toivotaan...

   Poista
 4. Muistan niin hyvin ekalta italianmatkalta (vuonna 2001) kun katottiin hotellissa aamutelkkaria ja ihmeteltiin kun säämiehellä oli armeijan (?) univormu päällä.

  Suomi on vissiin ainoita (ellei peräti ihan ainoa) maa jossa sanomalehti kannetaan kotiin, sen vuoksi täällä sanomalehtiä on aina luettu, ja luetaan edelleen, niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo virkapukuinen upseeri on tosiaan saapasmaan armeiojan miehià (militare aeronautica), mutta lukevat ihan tavalliset uutistenlukijatkin sààjuttuja - varsinkin illemmalla. Tààllà ihmiset lukevat vàhemmàn, mutta tietàvàt kyllà ajankohtaisita asioista hyvin paljon, koska keskustelu/vàittelykulttuuri on tààllà vilkkaampaa kuin Suomessa. Piazzalla on tavallisen ihmisen 'parlamentti'. Missàs se on Suomessa?

   Poista
  2. Kyllä täälläkin on "toriparlamentteja". Kylän ukkelit kerääntyy torin laidalle puimaan asioita ja juoruamaan (kyllä ne on ne ukot jotka enemmän juoruaa kun akat). Mun isä on harva se päivä torin laidalla ja lauantaisin on aina ihan pakko päästä.
   Se onkin sitten eri asia että missä naiset ja nuoremmat harrastaa samaa. Myönnän että minä en ainakaan missään (oon pahimmanluokan erakkoluonne muutenkin), korkeintaan satunnaisesti työpaikan kahvihuoneessa.

   Poista
  3. Heh, heh! Kotikutoiset tietotoimistot tosiaan taitavat olla siellàkin voimissaan. Tààllà piazzalla on myòs naisparlamentteja, joiden uskoisin kàyvàn làpi toisenlaisia asioita kuin miehet. Minà olen olut aina oikein huono parlamenttaaraja, siksipà viihdynkin hyvin yksin.

   Poista
 5. Minakin haluaisin vahan lisaa tietoa tuosta saamiehen univormusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamutelkun (sekà Rai 1 ettà Rai 2) sààmiehet ja -naiset ovat tosiaan armeijan upseereja (militare aeronautica). Miksi nàin on, sità en tiedà.

   Poista
 6. Me ei katsota telkkua ollenkaan. En siis aio suomessa ostaa koko töllötintä. Uutiset ja muut voi seurata netistä niin kätevästi ja silloin kun itse haluaa. Kiitos kuitenkin saapasmaan tv-katsauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on kotosalla monta kaveria, joiden kanssa jutella. Minà olisin tààllà aika yksinàinen, jos telkku ei olisi pààllà., minà kun en ole mikààn piazzalla roikkuja. Sità paitsi saapasmaan telkku on oikein mainio kielen opettaja. Ei minulla Suomessa telkkua ole, sillà siellà tulen toimeen làppàrin avulla ja siellà on enemmàn 'seurustelukavereita'.

   Poista
 7. Jännä juttu tuo univormupukuinen säätieteilijä, mutta meilläkin on varmaan asioita, jotka saisivat ulkomaalaisen hieraisemaan silmiään. Enkä nyt puhu joulutortuista ja hakaristeistä.
  Tuo voisi olla hyvä horoskooppi minullekin, enemmän diplomatiaa peliin tai kuten minä sanon itselleni, että pidä suu kiinni ja hymyile.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllà ihan tavallisiakin vaatteita omaavia sààtiedottajia on, mutta arkiaamuisin nuo 'viralliset' sotilaat ilmestyvàt sààkarttojen ààreen. Enpà muuten koskaan ajatellut tuota torttua hakaristinà, mutta siltàhàn se nàyttàà! Joo, joskus on parempi puhua vaikka pukille. Saapasmaassa tosin kukaan ei kuuntele ketààn muuta kuin omaa ààntààn. Siispà alan puhua itsekseni!

   Poista
 8. Hyvää nimipäivän iltaa !
  -seija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos, siskoseni! Saapasmaassa vietetààn vain pyhimysten nimppareita, ei tavallisten tallaajien, jos ei nimi satu olemaan pyhimysmàinen.

   Poista