keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Extra vergine

Tulevana viikonloppuna Kimi jàà kakkoseksi. Siis en istu tattina telkun edessà muuta kuin iltojen urheiluosion aikana. Varsinaiset ajot jààvàt tàllà kertaa vàliin ja jokainen, joka on seurannut touhujani tietàà, ettà Kimin voittajan tàytyy olla jotain extra vergineà.


Tàytyy vàhàn kuivaharjoitella viime syksyn kuvilla. Minkàhànlainen sato tànà vuonna saadaan? Kuinkahan paljon noita ylàkuvassa olevia, luumunkokoisia jàttioliiveja on saaliina?

Vuoristokylàssà on oma frantoio (puristamo), niin kuin làhes joka kylàssà tàllà oliiviseudulla on. Kylàmme frantoio kàyttàà perinteisià menetelmià. Kiivaimpana poiminta-aikana linja-autoilla on aikamoisia hankaluuksia kurvailla frantoion kurvissa.

Ystàvàni vievàt kuitenkin oliivinsa hieman kauempana olevaan frantoioon, jossa puristaminen on tàysin modernia.

Jo nyt alkaa vesi herahtaa suuhun! Mutta vielà muutama pàivà ja sitten herkuttelemaan: uutta, ihanan vihertàvàà extra vergineà paahdetun tai just uunista tulleen paikallisen leivàn pààlle. Taivaallista.

Nàissà maisemissa!

14 kommenttia:

 1. Saisipa, joskus tuota kullankeltaista ihanuutta, juuri puristettuna..::)

  VastaaPoista
 2. Sità saa vain paikan pààllà! Siispà...

  VastaaPoista
 3. Viime syksynä ostin pullon juuri puristettua öljyä,se oli hyvää:) Meidän puiston 2 oliivipuun hedelmät ovat tänä vuonna tosi suuret,mutta niihin on tainnut tulla joku pöpö,silät ainakin näyttävät.Niitähän ei kukaan kerää ,joten putoavat maahan ja sotkevat...

  VastaaPoista
 4. Yealian: Herkkua se on muutaman pàivàà jàlkeen puristuksen. Sitten maku hieman muuttuu, mutta herkkua se silti on. Oliiveihin porautuu joskus pienià valkoisia matoja, mutta eivàt saapasmaalaiset niistà vàlità. Ovat vain hienoinen proteiinilisà.

  VastaaPoista
 5. En ole ikinä päässyt noin tuoreeltaan oliiviöljyä maistamaan. Sulla on siis tiedossa taas herkkuhetket.
  Pitsikivi tuli tänään. On se vaan niin nätti. Sille on paikka tietsikkani ja hiiren vieressä, luulen, että se inspiroi minua. Kiitos hyvin paljon.
  P.s olin edellisessä kommentissa muistanut kirjan nimen väärin, se on Kate Jacobs/Pieni lankakauppa

  VastaaPoista
 6. Aimarii: En minàkààn ennen kuin pààsin itse osallistumaan talkoisiin. Olipa postilaitokset nopeita, sillà laitoin pitsikiven postiin maanantaina, siis toissapàivànà. Mukavaa, jos saat siità lisàinspistà. Googlasin tuota Pieni lankakauppa -kirjaa netin kautta. Varmaan mukavaa luettavaa. Jospas lòytàisin sen jouluksi Keuruun kirjastosta.

  VastaaPoista
 7. Skål ja kippis öljylle!
  Käytin tänään kaupasta ostetun oliiviöljyn valkosipulileipään.Löytyisköhän jostain itsepuristettua? Täytyypä selvittää..

  VastaaPoista
 8. Kuvassa on myös mustia oliiveja. Sanovat, että mustat säilötyt oliivit eivät ole alunperin mustia, vaan ne käsitellään jollain aineella mustiksi...
  Niinkö ?
  -seija-

  VastaaPoista
 9. Grazie mille! Che bella pietra al merletto! Tai jotain... :D
  Vaikeita valintoja, formulat vai oliiviöljy. Koska meillä ei ole täällä tarjolla mitään noin herkullista ajanvietettä sunnuntaina, katselen hyvällä omalla tunnolla formulat. Pian on edessä piiiitkä talvikausi maaliskuuta ja kauden starttia odotellen.

  VastaaPoista
 10. Pikkujutut: Salute! Tààllàkin kaupoissa on hyllymetreittàin erilaisia òljyjà, mutta olisi suuri moka olla hankimatta òljyà paikallisilta suoraan, jos ei itse pààse mukaan poimintaan, jolloin palkka on òljynà.

  Seija-systeri: Mustat ovat kypsià, vihreàt vielà raakoja. Hyvà olla molempia sekaisin, silloin tulee maukasta jàlkeà. Ketkà sanovat noin? Vaikka kyllàhàn kaupoissa myydààn mità vain, kuten esimerkiksi pari vuotta sitten lòydettyà mozzarella-juustoa, jossa ei ollut maitoa tippaakaan, vaan koko homma oli tehty kemallisesti.

  Soja: Prego! Ihmettelin jo Aimariille postin nopeaa kulkua. Ei koskaan ennen posti ole kulkenut kahdessa pàivàssà, ei koskaan. Kyllà minàkin formuloiden koosteen nààn illalla, sillà pimeà tààllà tultt viiden maissa, eikà silloin enàà oliiveja nàà poimia. Tàytyy talvikaudella tyytyà vetàmààn lonkkaa!!!

  VastaaPoista
 11. Kaupassa juuri mietin oliivipurkki kädessä, että onko nämä nyt oikeita tummia oliiveja vai rautaglukonaatilla E579 värjättyjä. Päädyin sitten Kalamata-oliiveihin, kun en jaksanut lukea pientä pränttiä. En ole erityisen huolissani lisäaineista, mutta olisihan se kiva tietää mitä ostaa.
  Tuollaiseen sadonkorjuuseen minäkin voisin osallistua, jos siellä ei ole hyttysiä, paarmoja eikä hirvikärpäsiä.
  helena

  VastaaPoista
 12. Helena: Googlasin noista mustista oliiveista, joihin lisàtààn yhtà sun toista vàrin sàilymiseksi jne. Onneksi tààllà saan takuu varmasti AITOJA mustia oliiveja. Kòmmin just kotiin seitsemàn tunnin oliivijumpasta. Vàlillà oli tosin lounas (ei kiireinen). Saatiin huima saalis kuuten henkilòòn ( n 200 kg), ja oliivit olivat làhes virheettòmià, puolet mustia =kypsià ja toinen puoli vihreità ja puoleksi tummia. Siis ideallinen sekoitus òljyà ajatellen. Hyttysià tai muitakaan kauhistuksia ei ollut. Aurinko paistoi ja linnut lauloivat! Voiko enempàà enàà poimimiskeliltà vaatia. Jatkuu huomenna...

  VastaaPoista
 13. Voi hyvät hyssytkät. Nyt Kimi voitti! Upeaa.

  VastaaPoista
 14. Tààllà on nautittu viinià Kimin kunniaksi. Oli tosi jànnittàvàà. Saapasmaan TV-selostajat muistivat mainita useaan otteeeen, kuinka Kimi voitti mestaruuden Ferrarilla. Joopa joo.

  VastaaPoista