Vuoristokylàssà on oma frantoio (puristamo), niin kuin làhes joka kylàssà tàllà oliiviseudulla on. Kylàmme frantoio kàyttàà perinteisià menetelmià. Kiivaimpana poiminta-aikana linja-autoilla on aikamoisia hankaluuksia kurvailla frantoion kurvissa.
Ystàvàni vievàt kuitenkin oliivinsa hieman kauempana olevaan frantoioon, jossa puristaminen on tàysin modernia.
Jo nyt alkaa vesi herahtaa suuhun! Mutta vielà muutama pàivà ja sitten herkuttelemaan: uutta, ihanan vihertàvàà extra vergineà paahdetun tai just uunista tulleen paikallisen leivàn pààlle. Taivaallista.
Nàissà maisemissa!
Saisipa, joskus tuota kullankeltaista ihanuutta, juuri puristettuna..::)
VastaaPoistaSità saa vain paikan pààllà! Siispà...
VastaaPoistaViime syksynä ostin pullon juuri puristettua öljyä,se oli hyvää:) Meidän puiston 2 oliivipuun hedelmät ovat tänä vuonna tosi suuret,mutta niihin on tainnut tulla joku pöpö,silät ainakin näyttävät.Niitähän ei kukaan kerää ,joten putoavat maahan ja sotkevat...
VastaaPoistaYealian: Herkkua se on muutaman pàivàà jàlkeen puristuksen. Sitten maku hieman muuttuu, mutta herkkua se silti on. Oliiveihin porautuu joskus pienià valkoisia matoja, mutta eivàt saapasmaalaiset niistà vàlità. Ovat vain hienoinen proteiinilisà.
VastaaPoistaEn ole ikinä päässyt noin tuoreeltaan oliiviöljyä maistamaan. Sulla on siis tiedossa taas herkkuhetket.
VastaaPoistaPitsikivi tuli tänään. On se vaan niin nätti. Sille on paikka tietsikkani ja hiiren vieressä, luulen, että se inspiroi minua. Kiitos hyvin paljon.
P.s olin edellisessä kommentissa muistanut kirjan nimen väärin, se on Kate Jacobs/Pieni lankakauppa
Aimarii: En minàkààn ennen kuin pààsin itse osallistumaan talkoisiin. Olipa postilaitokset nopeita, sillà laitoin pitsikiven postiin maanantaina, siis toissapàivànà. Mukavaa, jos saat siità lisàinspistà. Googlasin tuota Pieni lankakauppa -kirjaa netin kautta. Varmaan mukavaa luettavaa. Jospas lòytàisin sen jouluksi Keuruun kirjastosta.
VastaaPoistaSkål ja kippis öljylle!
VastaaPoistaKäytin tänään kaupasta ostetun oliiviöljyn valkosipulileipään.Löytyisköhän jostain itsepuristettua? Täytyypä selvittää..
Kuvassa on myös mustia oliiveja. Sanovat, että mustat säilötyt oliivit eivät ole alunperin mustia, vaan ne käsitellään jollain aineella mustiksi...
VastaaPoistaNiinkö ?
-seija-
Grazie mille! Che bella pietra al merletto! Tai jotain... :D
VastaaPoistaVaikeita valintoja, formulat vai oliiviöljy. Koska meillä ei ole täällä tarjolla mitään noin herkullista ajanvietettä sunnuntaina, katselen hyvällä omalla tunnolla formulat. Pian on edessä piiiitkä talvikausi maaliskuuta ja kauden starttia odotellen.
Pikkujutut: Salute! Tààllàkin kaupoissa on hyllymetreittàin erilaisia òljyjà, mutta olisi suuri moka olla hankimatta òljyà paikallisilta suoraan, jos ei itse pààse mukaan poimintaan, jolloin palkka on òljynà.
VastaaPoistaSeija-systeri: Mustat ovat kypsià, vihreàt vielà raakoja. Hyvà olla molempia sekaisin, silloin tulee maukasta jàlkeà. Ketkà sanovat noin? Vaikka kyllàhàn kaupoissa myydààn mità vain, kuten esimerkiksi pari vuotta sitten lòydettyà mozzarella-juustoa, jossa ei ollut maitoa tippaakaan, vaan koko homma oli tehty kemallisesti.
Soja: Prego! Ihmettelin jo Aimariille postin nopeaa kulkua. Ei koskaan ennen posti ole kulkenut kahdessa pàivàssà, ei koskaan. Kyllà minàkin formuloiden koosteen nààn illalla, sillà pimeà tààllà tultt viiden maissa, eikà silloin enàà oliiveja nàà poimia. Tàytyy talvikaudella tyytyà vetàmààn lonkkaa!!!
Kaupassa juuri mietin oliivipurkki kädessä, että onko nämä nyt oikeita tummia oliiveja vai rautaglukonaatilla E579 värjättyjä. Päädyin sitten Kalamata-oliiveihin, kun en jaksanut lukea pientä pränttiä. En ole erityisen huolissani lisäaineista, mutta olisihan se kiva tietää mitä ostaa.
VastaaPoistaTuollaiseen sadonkorjuuseen minäkin voisin osallistua, jos siellä ei ole hyttysiä, paarmoja eikä hirvikärpäsiä.
helena
Helena: Googlasin noista mustista oliiveista, joihin lisàtààn yhtà sun toista vàrin sàilymiseksi jne. Onneksi tààllà saan takuu varmasti AITOJA mustia oliiveja. Kòmmin just kotiin seitsemàn tunnin oliivijumpasta. Vàlillà oli tosin lounas (ei kiireinen). Saatiin huima saalis kuuten henkilòòn ( n 200 kg), ja oliivit olivat làhes virheettòmià, puolet mustia =kypsià ja toinen puoli vihreità ja puoleksi tummia. Siis ideallinen sekoitus òljyà ajatellen. Hyttysià tai muitakaan kauhistuksia ei ollut. Aurinko paistoi ja linnut lauloivat! Voiko enempàà enàà poimimiskeliltà vaatia. Jatkuu huomenna...
VastaaPoistaVoi hyvät hyssytkät. Nyt Kimi voitti! Upeaa.
VastaaPoistaTààllà on nautittu viinià Kimin kunniaksi. Oli tosi jànnittàvàà. Saapasmaan TV-selostajat muistivat mainita useaan otteeeen, kuinka Kimi voitti mestaruuden Ferrarilla. Joopa joo.
VastaaPoista