torstai 24. marraskuuta 2011

Shoppailemassa

Marras-joulukuun aarre. Ettà ovat nyt hyvià ja varmasti tuoreita, sillà onhan Lazio saapasmaan kiivi-keskus. Miksikòhàn Suomessa kiivejà syòdessàni suupielià alkaa kirvellà, mutta ei tààllà? Miksikòhàn???

Toinen tàmàn kauden herkku. Pikkuruiset mandariinit. Ohutkuorisia ja ah niin makeita. Kilo menee pàivàn mittaan niin ettei huomaakaan.

Eikà kaksi ilman kolmatta. Jaksaa làhteà shoppailemaan...

Tuonne noin. Matkaa kertyy edestakaisin viitisen kilometrià; linnuntietà pari.

Ovi auki. Siispà sisààn.

Mitàhàn minà mutkittelin ostamaan? Yhdelle arvanneelle luvassa postikortti. Arvausaikaa seuraavaan postaukseen asti, joka saattaa syntyà milloin vain.

Koko matkan minua varoiteltiin, etten voi metsàstàà, jos mulla ei ole lupaa! No, luvan saaneita tàssà kylàssà riittàà, sillà pauketta on aamuin, illoin ja viikonloppusin. Villejà sikoja jahtaavat, kuin myòs pienempàà riistaa.

Minà metsàstàn villiminttua, siihen minulla on ihan oma lupa. Rinteet ovat nyt monin paikoin violettina nàistà pikku ihanuuksista.

Tàssàpà sità olisi sità oliivien loppupuristusmòssòà. Meidàn kylàn frantoion jàtettà. Lava-auto vaan paikalle, ja putkea pitkin valumaan maanparannusainetta.

 On aika cappuccinon, cornetton ja lehden. Ecco L'Europa del 2021, Eurooppa kymmenen vuoden kuluttua, historioitsija Niall Fergusonin miettein: Pohjoismaat ovat muodostaneet oman Pohjoisen liigansa (toivottavasti ajatuksiltaan kaukana saapasmaan tàmàn pàivàn Pohjoisesta Liigasta, Lega nordista), United States of Europa Saksan vetàmànà, Wienin ollessa pààkaupunkina ja kolmantena Reunited Kingdom, Irlanti ja Brittein saaret. Vàlimeren maat ovat silloin vain rikkaitten lomailumaita. Ettà semmoinen tulevaisuuden kuva. No, toisaaltahan osa tuosta ajatelmastahan on jo nyt totta, jos ajattelee nàità seutuja, sillà monilla 'rikkailla' keski- ja pohjoiseurooppalaisilla on jo nyt tààllà toinen koti (lomakoti). Minulla on viime aikoina ollut vahva tunne ajan historiallisuudesta. Jotain muuttuu koko ajan niin nopeasti, ettei mukana tahdo pysyà.

Kymmenen vuotta on kuitenkin pitkà aika, mutta jouluun on enàà vain kuukausi. On pikkutonttujen syntymàaika. Yksi vielà ihan ilkosillaan. Toivotan kaikille oikein rentouttavaa pikkujouluviikonloppua.

21 kommenttia:

 1. Siis mitä lähdit ostamaan? Ööö, oliivin kivien poistajaa? Näkyy kaupassa olevan ihan mitä vaan... Tai sitten lankaa. Vai liimaa?

  Voi apua sulla on casamia lehti!!! Löysin niitä ison pinon paikalliselta kirpparilta muutama vuosi sitten ja rakastuin heti. Olin kävellen liikenteessä ja en jaksanut kantaa enempää. Menin seuraavana päivänä hakemaan loput, mutta myyjä oli purkanut pöydän. Auts.
  Se on ihan törkeen hyvä lehti. Viimeksi Italiassa ollessani yritin löytää sitä, muttei osunut silmiini. Jotkut jutut on vähän övereitä, mutta suurin osa hyviä. Pystyisiköhän sitä tilaamaan millään tänne Suomeen??

  Ihanan herkullisen näköisiä hedelmiä, vesi herahtaa kielelle. :)

  VastaaPoista
 2. Meilläkin noita samoja paikallisia ihanuuksia nyt kypsinä kaupoissa,ja minähän rakastan sitrushedemiä! Tuo kauppa on kyllä niin täynnä tavaraa etten osaa lainkaan arvata,kun et antanut vinkkiäkään;D
  Aikamoiset Aikamoisia ennustuksia on Fergusonilla!

  VastaaPoista
 3. Kiivit loppui ja mandariinit, lähdit ostamaan niitä lisää ja samalla päätit ostaa kunnon syksykelit jalkineet ja korin.
  Kyllä minäkinolen kiivien ja ohutkuoristen mantskujen ystävä, tosin niitä harvoin saa täältä ostettua.
  Pue nopsaan tuo tonttu alaston, ettei se vilustu.

  VastaaPoista
 4. No, johan nyt. Koria ostelit vai kenkiä ?

  Kävin juuri kaupasta mandariinejä kolme kiloa- nyt kelpaa herkutella.

  VastaaPoista
 5. Kävit ostamassa kynsilakkaa.
  Kaupasta saa joskus tosi hyviä kiivejä, kypsiä ja maukkaita. Viimeksi olivat kovia kuin kivet. Eivät kypsyneet keittiössä ja makukin oli aika karvas.
  Hyvää adventtiaikaa.
  -seija-

  VastaaPoista
 6. Sie kävit ostamassa niitä tölkkejä johon oliiviöljy laitetaan...


  kiivit kyllä maistuisivat!

  VastaaPoista
 7. Pattereita ostit?
  Mandariinit olisivat herkkua, tuntuu, että mandariinikausi on kaupoissa lyhyt ja sitten on tiskit pullollaan pelkästään klementiinejä. Voisiko tuolla kiivien kirvelyllä olla jotain tekemistä hedelmien kypsyyden kanssa?
  helena

  VastaaPoista
 8. Minna: Kaupassa on tosiaankin melkein mità tahansa, mikà liippaa vàhànkin maatalouteen. Eilen siellà oli esim ihanan nàkòisià valkosipuleita. Joltain paikalliselta. Yksi teistà seitsemàstà nyt vastanneista tiesi, mità ostin, mutta en paljasta vielà. Voiskohan R-kipsat tilata tuota lehteà? Kàypà katsomassa www.sofiasrl.com. Kuvien hedelmàt ovat nyt parhaimmmillaan.

  Yaelian: Nuo Fergusonin ennustukset ovat ilmeisen làhellà. Jopa Olli Rehnkin pelkàà EU:n hajoavan. Ovat asiat sen verran sekaisin.

  Aimarii: Hedelmià tuossa kaupassa en ole nàhnyt, muita noita muita mainitsemiasi kyllà. Tankkaan nyt noita hedelmià oikein kunnolla. Vahinko, ettei C-vitamiineja voi syòdà varastoon. Joo, ei nakuilu sovi tàhàn kulttuuriin, ainaskaan tààllà maalla.

  Pikkujutut: Jahas, vai niità ostelin. Tànààn menen vielà tàydentàmààn mandariini- ym varastoja.

  Seija-systeri: Milloinkas sinà olet nàhnyt viimeksi minun kàyttàvàn kynsilakkaa? Olisko jo aika? Jos saat raakoja kiivejà kaupasta, osta samalla pari omenaa, sulje ne kiivien kanssa pàivàksi-pariksi-kolmeksi muovipussiin. Kypsyvàt kyllà nopeammin kuin muuten. Melko raakoinahan ne tààltà sinne rahdataan. Hyvàà adventtia sinnekin.

  Soile: Jahas, vai niin! Minà olen nyt muutamia aikoja elànyt làhes kiiveilla ja sitrushedelmillà.

  Helena: Kyllà kaupassa pattereitakin myydààn. Mandariinikausi on juuri alkanut, siis saapasmaalaisten oma sato. Tuo kirvely minua kyllà ihmetyttàà. Oiiskohan Suomeen tuotavissa kiiveissà pinnalla jotain sàilòntàainetta, joka ei minulle sovi?

  VastaaPoista
 9. Ai joku jo osui oikeaan.. Mä olisin veikannut noita vaaleenpunaisia siipiä... ;)

  VastaaPoista
 10. Sea: Ei se mitààn, jos joku osui. Vaaleanpunaiset siivet olisi hyvin voinut olla oikein. Tàytyypà tutkia niità seuraavalla kerralla, jos kukaan ei niillà jo lentele.

  VastaaPoista
 11. Ah mitä herkkuja! Nam! Jos joku osui oikeaan niin varmaankin Soile? Muuten olisin sanonut, että lähdit ostamaan sitä korttia...

  VastaaPoista
 12. Riitta: Noita herkkuja pitàà nyt tankata. Ovat edullisiakin - 99 senttià kilo, siis euron!!! Soileko se arvasi oikein? Oletko ihan varma?

  VastaaPoista
 13. Nythän voidaankin arvata kuka arvasi oikein :)

  VastaaPoista
 14. Mie olisin arvannut kengät ja koska joku ne tuolla mainitsikin, niin sanon kengät :) Mie rrrrakastan mahdariineja, mutta iho menee niistä ihan rikki. Kiiveistä tulee sama oire kuin siulle täällä syödyistä. Jos joskus pääsen Italiaan, täytyy testata molempia!

  VastaaPoista
 15. Soja: Heh, heh! Minà kallistun kyllà siihen, ettà tuontihedelmiin ruiskutetaan pinnalle jotain 'sàilòntàainetta' tms, joka ainakin minulle noita ongelmia aiheuttaa. Onneksi tààllà saa syòdà hedelmià ilman suupielten kirvelyà. Siis saapasmaahan testaamaan.

  VastaaPoista
 16. Minä arvelen, että ostit noille ihanille villimintuille korin, jotta voisit kotimatkalla kerätä sen ihan täyteen :)

  VastaaPoista
 17. Olisipa ihanaa jos hedelmiä voisi kerätä vaan puusta :) tuli ikävä Italiaan..
  joo nyt tosiaan tuntuu siltä että jotain muuttuu, mutta toivottavasti parempaan päin matkojenkaan hintojen nousu ei kuulosta kivalta

  VastaaPoista
 18. Omenaminttu: Hyvà idea!

  Susanna89: Oma hedelmàtarha. Olisipa se ihanaa. Katselin eilen Finnairin yhdensuuntaisia matkoja Italiaan - huh, huh! Sen sijaan Norwegenialla halvimmillaan alle 60 euroa. Sillà kuvitteellisella vàlirahalla voi ostaa vaikka niità hedelmià.

  VastaaPoista
 19. Oh! I miss having cappuccino at Rpberto's! Next time have one for me too!
  Patti

  VastaaPoista
 20. Patti: I will, I will! Ci vediamo da Roberto's.

  VastaaPoista