lauantai 3. syyskuuta 2011

Luostarin mäeltä pieni arvonta

Edellisessä postauksessa bloggeri jöksähti ennen tätä kuvaa. No onnistui. Arvaattekos, miksi tämän tuvan eteisen seinät ovat siniset? En ole pitkään aikaan arponut mitään, mutta nyt kaikkien, edes yrittäneiden kesken arvon joko virkatun tai kirjaillun liinan, sieltä vuoristomajan kirppikseltä. Suurempi arvonta, se taikalukukin (?) 66666 lähestyy...

Luostarinmäen kotiseutumuseo on melkoisen omavarainen, mitä esittelijöiden pukeutumiseen tulee: mm vaatteet ommellaan itse kudotuista kankaista, kengät oman suutarin tekemiä ja sukat itse kehrätyistä langoista tikattuja. Tuli ihan oma mummola mieleen. Siellä kasvatettiin omat lampaat ja pellavat. Siellä kehrättiin ja kudottiin. Ei ollut Henkkoja ja Maukkoja, ei Marimekkoa, eikä muutakaan hehtaarihallia. Eikä olisi kyllä ollut rahaakaan moisiin rysiin. Mummolassa minäkin opin puikkoja heiluttamaan. Viisivuotiaana. Se perintö on rahaakin arvokkaampaa.


Painokone toimi lihasvoimalla. Tässä valmistuu paperipussiin logoja. Me saimme muistoksi mestarin painamat kuvat. Kiitoksia vain.

Suomen Turussa kaikki on niin Isoa, nuo haahkatkin. Serkku sai minut ensin lankaan, ja olin jo niin otettu isokokoisista linnuista, kunnes pääsin lähemmäksi tekemään tuttavuutta Aurajoen taidehaahkojen kanssa.

Kädentyötä ja taidetta Turussa? Kyllä! Mutta vain yksityistilassa. Serkku perheensä kanssa vietti moninaisia vuosia Afrikassa, ja tässä osa yhdestä sieltä tuodusta ihanuudesta. Käsin kudottu ja kirjailtu. Koko seinäkudonnaisen koko on lähes katosta lattiaan, ja tämä kuvio toistuu ylhäältä alas. Kuvioiden malleina afrikkalaisia kampoja. Pötkötin sohvalla muutaman tovin nauttimassa tästä taideteoksesta.

Mikäs tämä sitten on? No ilmiselvä ruokapöytähän siinä. Afrikkalaisten perinneruokien nauttimisalusta. Kansi pois ja sitten vain nautiskelemaan. (Voi kun muistaisin herkkujen nimet!)

Nämä herkut sentään muistan. Serkkulan luumusato oli parhaimmillaan, ja minäkin sain auttaa hillon teossa. Lisäksi vatsaan meni luumuja niin paljon, ettei sen toiminnassa ollut mitään rajaa... Kotiinkin sain tuliaisia, ja nyt aamuisin luumuhillo sulostuttaa kaurapuuroa - ja vatsa kiittää. Hamsteriserkkujen aika vilahti sukkelaan luonnon antimien parissa. Ruokapöydässä nautiskelimme myös talon miehen kotiin tuomista hirven- ja peuranlihoista.Vatsa pinkeänä kohti omaa kotia...

... ja sen aarteita. Kohta taas nokka kohti metsää. Olisiko nyt puolukoiden vuoro?

Oikein mukavaa viikon vaihtumista.

20 kommenttia:

 1. Ihana tuo omavaraisuus! Itsekkin nautin aina kun saan käsilläni aikaiseksi jotain sellaista jonka muuten joutuisi ostamaan kaupasta ja vielä parempi jos kierrätys toteutuu samalla.

  Nyt arvaukseen: Olisiko sininen väri siksi että kärpäset eivät tule sisälle tuon värin vuoksi? Muistan jostain lukeneeni että siksi ovi maalataan siniseksi.

  VastaaPoista
 2. HIenoja kuvia Lissu. Ja nuo afrikkalaiset jutut ne vasta kauniita ovatkin.
  Sininen eteinen.....ettei se vaan olisi pahojen henkien esteenä;D
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Minun arvaukseni on myös tuo kärpästen torjunta. Tiedänpä yhden nätin ulkohuussinkin, jonka sisäseinät ovat siniset, varmaan juuri tämän saman vaikutuksen vuoksi. En oikeasti kyllä tiedä että toimiiko.

  VastaaPoista
 4. Kärpäskarkotusta olisin veikannut mäkin... Siinä on kuulemma tosi tarkkaa se mikä sinisen sävy on, mut tiiä siitä sitten.

  Mä en oo koskaan löytäny yhtään mustaa torvisientä! Enkö sit vaan osaa "nähdä" niitä vai missä lie vika.

  VastaaPoista
 5. Ei kyllä harmainta aavistusta, miksi siniset seinät, mutta uskonhan minä, jos toiset sanoo, että kärpästen karkotukseksi. Minä olisin luullut, että se on vain kauneuden takia :)
  Sinä vietät niin aktiivista elämää, että ihan kateeksi käy. Jos et ole muualle menossa, niin vähintään sienimetsään ainakin. Oijoi, missä tuommoista tarmoa jaetaan, minäkin tulen hakemaan :)

  VastaaPoista
 6. Ainakin pohjoisessa toiset karkottavat sinisellä paholaisia, toiset hyttysiä ja syöpäläisiä. Turussa päin sitten kenties vielä jotain muuta.

  VastaaPoista
 7. Varmaan tamperelaisten karkotukseen. :-)

  VastaaPoista
 8. Kaleva 24.7.2009
  "Tikkurilasta kerrotaan, että heillä tosiaan on kaksi maalisävyä nimetty kärpäsenkarkotussävyiksi. "Ne ovat H436 ja J358", kertoo Tikkurilan markkinointikoordinaattori

  VastaaPoista
 9. Kärpästenkarkoitusta ajattelin minäkin, kuten näyttää tekevän moni muukin. Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 10. Ihana tuo Luostarinmäki, yksi tuttu on ollut siellä töissä ja nauttinut suunnattomasti :) mutta sienikysymys, kympin sellainen: mikä ihmeen hapero näyttää aivan koivuhaperolta mutta ei mitenkään tummu eikä edes ruskistu leikkuupinnoilta? *huoh* nimim. se joka ei ole vielä oppinut löytämään yhtään suppiksia eikä muitakaan herkkuja vaan värisieniä lähinnä keräilee....

  VastaaPoista
 11. Ötökkä karkoituksen takia ja siksi että tuo on tosi nätti sininen.Taidat olla mestarisieni welho♥

  VastaaPoista
 12. Oih mitä sienisaaliita sinulla. Minäkin olen löytänyt korillisen mustatorvisieniä ja kuivattanut niitä. Tatteja olen myös löytänyt sekä rouskuja ja orakkaita. On tämä syksy hienoa aikaa!
  Tuo sininen seinä, en osaa sanoa, mutta luulen edellisten olevan oikeassa eli ötököihin liittynee.
  Tuo afrikkalainen kori taitaa olla ns. nuubialaiskori, äidilläni on samantapainen. Oliskohan herkun nimi inzera? Ihan suunnattoman hieno seinäkudonnainen.

  VastaaPoista
 13. Kaikille ensin yhteisesti: Kärpäskarkotinhan tuo sininen väri on. Tosin voihan sillä vaikka tamperelaisiakin tai pahoja henkiä yrittää ajella pois! Kaisu T:n tietoisku vielä vahvisti asian, joka minulle oli aivan outo. Blogissa oppii aina jotain uutta. Arvonnan tulokset paljastan seuraavassa postauksessa.

  Lezzie: Ruoan suhteen haluaisin olla vielä enemmän omavarainen. Jos vain olisi mahdollisuus kesäisin pitää kanoja ja vaikka pikku possua. Mutta kukas ne sitten tappaisi? En ainakaan minä, eli unelmiä vaan.

  Yaelian: Serkkulassa on runsaasti kauniita afrikkalaisia esineitä. Mukavaa uutta viikkoa sinne rapakon reunalle.

  Leena P: Sinulla on muuten kauniita käsitöitä!

  Hilja: Mustatorvisienet ovat tosiaankin maastoutumisen mestareita. Mutta kun ne kerran löytää, niitä löytää joka kesä siitä samasta paikasta. Jos sieniä yleensä tulee. Tämä vuosi on ollut hyvä sienivuosi.

  Sude: Itse asiassa minä olen aika laiska. Työaikana olin kuin ikiliikkuja, nyt liikun ahkerasti vain metsässä. Kotona jääkin sitten pölykissat ihan rauhaan!

  Ruiskaunokki: Minua kiinnostaa kovasti, tepsisikö tuo sininen sävy myös hirvikärpäsiin. Siis jos jostain löytäisi oikean sävyiset vaatteet päälleen, saisiko olla rauhassa tuolla suppisten perässä? Vai pitäisikö ostaa tuota Tikkurilan maalia ja penslata valkoinen ulkoiluasu siniseksi?

  Allu: Heh, heh!

  Kaisu T: Kiitos vaan tietoiskusta. Ks myös tuo vastaukseni Ruiskaunokille.

  Pikkusisko: Mukavaa alkanutta viikkoa sinne Pohjan perille.

  Maahiska: Luostarinmäellä minäkin viihtyisin kesähommissa. Minä en itse käytä ollenkaan haperoita, vaikka tiedän niissä olevan herkkuja, joten en osaa auttaa muuten kuin, että puraisepa sienestä pikkupala. Jos se on kirpeä, sylkäise pois. Myrkyllisiähän sieniä ei haperoissa ole, mutta kirpakoita kylläkin. Suppikset ovat nyt alkaneet ilmestyä metsiin, mutta niin ovat hirvikärpäsetkin, joita inhoan yli kaiken. Liikkuukos hirvet teillä päin? Voisin tulla tutkimaan kanssasi tilannetta, jos ei ole vaaraa törmätä hirveisiin kärpäsiin.

  Maria: Sininen OLI minun lempivärini, ennen tätä vihreää kautta. Olen koko aikuisikäni kolunnut sienimetsiä, joten pakkohan sitä jotain on ollut oppia, mutta siltikään en tunne kuin pienen osan metsän runsaasta saaliista. Minulle riittävästi. Mukavaa viikkoa sinulle.

  Omenaminttu: Tämä vuosi on tosiaankin erittäin hyvä sienivuosi, mutta esimerkiksi rouskukausi oli lyhyt. Toivottavasti tulee toinen kausi. Kuulostaa tutulta nuo sinun Afrikka-ajatuksesi. Tuo seinakudonnainen on tosiaan jotain aivan käsittämätöntä.

  VastaaPoista
 14. Oi mitä herkkuja! täällä uusi lukijasi, sinulla on ihana blogi!

  VastaaPoista
 15. Riitta Sinikka: Tervetuloa uusi lukijani. Piipahdin vastavierailulla sinun blogissasi. se on HYVIN mielenkiinotinen. Laitanpa sen tuohon sivustooni, että muistan seurata.

  VastaaPoista
 16. Tuo sininen on niin kaunis sävy, että ihan sen takia ! Antaa raikkaan tunnun tiloihin. Mutta josko minäkin veikkaisin niitä kärpäsiä tai ampiaisia.
  -seija-

  VastaaPoista
 17. Lissu, äitisi, sisaresi ja velipoikasi: Haluaisin NIIIN tavata Teitä. Miten Sinuun saa yksityisemmin yhteyttä?

  VastaaPoista
 18. Seija-systeri: Sininenhän se taitaa edelleen olla sinun lempparivärisi. Kärpäsiähän se tietty sinisävy karkoittaa.

  Kaisu T: Nythän sinä teet minun kovin uteliaaksi. Laitapa spostia: liisapuurula@gmail.com

  VastaaPoista
 19. Kiitos, Lissu, ihanasta paketista! Liinat ovat mieluisia, arvostan niitä todella paljon, sillä itselläni on kokemusta virkkauksesta, merkkauksesta ja jopa reikäompelusta!

  VastaaPoista