perjantai 19. elokuuta 2011

Vaiheessa...

Tänään rymistelin pitkin metsiä kahteen eri otteeseen, koska ilma oli mitä mainioin. Haaparouskut odottelevat vesiliossa ryöppäämistä. Mielestäni parhaita suolasieniksi.

Uusi herkkutattikausi on alkanut. Ensimmäisenä kuusenherkkutatit. Männynherkkutatit antavat vielä odotella itseään. Kelpaa taas hemmotella saapasmaalaisia näillä herkuilla. Paras keitto ja muhennos tulee näistä sienistä kuivattuina. Maku tiivistyy, niin kuin monella muullakin kuivattavaksi sopivalla sienellä. Maku tiivistyy myös, jos laittaa tuoreet tatit yöksi jääkaappiin ennen ruoaksi laittamaista.

Mustatorvisienet kuivuvat muutamassa tunnissa näissä liperiläisten ystävien tekemissä kehikoissa tuolla lattialämmityksen päällä. Parasta nämä sienet ovat mausteena esim hienossa paistikastikkeessa. Hirvipaisti odottelee tuolla pakastimessa!

Kantarelleja tuli taas niin runsaasti, että vein osan mummolle (siis äidilleni) ja pikkusysterille. Näistä lopuista teen sitä Meiran mausteseoksen avulla valmistettavaa säilykettä.

Tämän päivän uusi tuttavuus - variksenmarja. Sain Seija-systerin valmistamaa variksenmarjamehua ja voi että oli namskista. Lisäksi marjassa on paljon flavonoideja, niin kuin kaikissa tummissa marjoissa. Googlettakaapa vain. Taas uusi tuttavuus luonnon apteekista. Siis ei uusi minulle  muuten, mutta enpä ole koskaan marjaa hyödyntänyt. Laittaisitko Seija-systeri mehun ohjeen, niin kaikki muutkin asiasta innostuneet voisivat kokeilla.

On ollut upea päivä - muutaman sateisen jälkeen. Jos huomenna ei sada kaatamalla, on vielä yksi sienipaikka tarkistamatta. Muuten - tänään eksyinkin uusimmassa kantarellipaikassani. Oli niin paljon keltaista kultaa, etten hoksannut seurata omia jälkiäni. Vähän aikaa piti tuumata, mutta koska aurinko paistoi, osasin suunnistaa kohti autoa. En minä hätääntyä ehtinyt. Olisinpa kävellyt mihin suuntaan tahansa, aina joskus tie olisi vastaan tullut.

Teille oikein rauhallista viikonloppua.

9 kommenttia:

 1. Oletpa taas ollut ahkerana. Muistan olleeni pienenä isän kanssa poimimassa variksenmarjoja, mutta en kyllä yhtään muista mitä niistä tehtiin.

  VastaaPoista
 2. Tein mehua variksenmarjoista ensimmäistä kertaa; olin kyllä kuullut sitä kehuttavan. Kun sitten osui kohdalle sakea esiintymä niin eihän niitä voinut olla poimimatta.
  Ohje netissä:
  - 3 l variksenmarjoja murskataan
  - 2 l vettä
  - 40 g sitruuna- tai viinihappoa
  annetaan muhia 2-3 vrk
  siivilöidään
  - 2 kg sokeria sekoitetaan kunnes sokeri on sulanut
  pullotetaan

  Käytin marjoja annokseen nelisen litraa, valitsin sitruunahapon ja sokeria laitoin vain kilon, annoin muhia 3 vrk .

  Mehua voidaan sekoittaa veden, vissyn , piimän ja maidonkin kanssa. On hyvää myös kaurapuuron kera.

  Keräsimme marjoja kaikkiaan 5 sangollista...
  -seija-

  VastaaPoista
 3. Oikein hyvää viikonloppua myös sinulle!Tulihan paketti perille?
  ♥Kiitos vielä!

  VastaaPoista
 4. Pikkusisko: Pohjois-Suomessa onkin ollut variksenmarjan 'tietäjiä'. Aion tutustua marjaan paremmin.

  Seija-systeri: KIITOS!

  Maria: Paketti tuli jo eilen. Olen vain ollut niin sienitohinoissani, että unohdin kiittää. Halit itsellesi.

  VastaaPoista
 5. Oijoi mitä saaliita! Ryöpätyn sienen tuoksu tuli melkein tänne asti. :)

  Kuivaus on ihan huippujuttu sienille (suppiksia odotellessa).

  VastaaPoista
 6. Upeaa sienisatoa!Meidän marketissa on tatteja 2 kappaleen pakkauksessa ,mutta olisi kiva poimia niitä itse luonnosta.
  Variksenmarjoja en ole koskaan maistanutkaan.Mukavaa viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
 7. Minna: Just äsken tuoksuttelin kuivuneita herkkutatteja. Nuuuuuuuuuuuh! Seija-systeri oli jo löytänyt suppiksia, mutta minun vakipaikallani ei vielä näkynyt edes sienivauvoja.

  Yaelian: Sieniä tänä vuonna riittää, varsinkin kantarelleja. Kainuussa (Itä-Suomessa) on kuulemma alkanut hyvä tattikausi. Variksenmarjat sellaisenaan ei maistu millekään, mutta mehuksi keitettynä oikein mukavan makuista ja erittäin terveellistä.

  VastaaPoista
 8. It looks like you have been very busy in Finland. I love the photos of the mushrooms. Ciao, Patti

  VastaaPoista
 9. Patti: You managed! And I know you love mushrooms!!! In November in PC. Un bacione.

  VastaaPoista