maanantai 18. huhtikuuta 2011

Veri Finlandesi

Suomesta tuomani kahvi oli loppumassa. (Kàsitavaroissa tuomani kahvipaketti heràtti viime kerralla huomion Suomen tullin turvatarkastuksessa. No, onhan kahvi pakattu folioon - làpinàkymàttòmàksi. Siis vaarallista?!!!)
Ei hàtàà. Loppupaketti nàytteeksi kainalossa naapurikylààn...
... jossa myydààn omassa paahtimossa ja omassa kahvimyllyssà jauhettua 'amerikkalaista' kahvia. Minà kyllà sanoin, ettà se on suomalaista, mutta sille vain hymyiltiin.
Ihan hyvàà kahviahan tàmà on. Hieman tummempi paahto, mutta eipà tarvitse enàà Suomesta kahviakaan raahata. Matkalaukku kevenee koko ajan... ???
Aamucappuccinolle tallustellessa muureilla nàkee nyt tàmàn pensaan, jolle olen antanut nimen 'ruusupuu'. Oikeaa nimeà en tiedà. Helena, tuletko taas avuksi?
Ruusupuu kiemurtelee mihin vain. Tàssà tukipuuna on lehmus.
Lajiketta on myòs keltaisena.
Naapurikylàn tulppaanipuista yksi on jo innostunut kukkimaan. Muut vielà odottelevat.
Vuorten rinteet ovat alkaneet kellastua: piiskaherneet ilahduttavat vàrillààn ja tuoksullaan.
***
No, Veri finlandesi -puolue siis teki lupaamansa jytkyn. La Repubblican nettiversio uutisoi neljàntenà pààuutisenaan Nokia Republicin (Suomi) la piccola Merkelin (Kiviniemi) hàvinneen ja oikeistolaisen euroskeptikko -puolueen (Veri finlandesi - 'tosi suomalaiset') sekoittavan nyt mm EU:n avustuspakettiohjelmaa. (Just nytkin kuuluu telkun uutisissa tulevan Suomen vaaleista.) Toisaalta EU natisee muutenkin: Italia ja Ranska ovat nokkapokassa Tunisiasta tulevien pakolaisvirran keskellà. Ja Mr B sen kun porskuttaa... En ymmàrrà, en. Haluaisin kyllà, sillà mielestàni politiikka on meidàn kaikkien yhteisten asioiden hoitamista, ja siis myòs minun veromarkkojeni (ohoh! mikà moka - piti kirjoittamani veroeurojeni) kàyttàmistà. En ymmàrrà, en. Làhden Robertolle.

15 kommenttia:

 1. Vaalitulos oli kyllä aikas tyyperryttävä...tiedä oikein mitä tästä ajatella.

  kiitos kortista, se tuli perille, vihdoinkin :)

  VastaaPoista
 2. Mä otan myös kahvi kupin tässä.ja en lue enää hesaria tänään enempää.Hyvää päivää sinulle sinne lämpimään♥

  VastaaPoista
 3. Italiassa on myytävänä kokonainen keskiaikainen kylä! Tahtoo! http://www.telegraph.co.uk/property/propertynews/8453915/For-sale-entire-medieval-Italian-village-for-485000.html
  :)

  VastaaPoista
 4. Ei voi olla totta, että sä viet suomalaista kahvia Italiaan ja me taas nautitaan italialaisesta kahvista Tazza d'Orossa. Kauhistelen vaalitulosta ja harmittaa nyt, etten lähtenyt äänestämään konsulaattiin.

  VastaaPoista
 5. Huh, tosiaan jytky (en pidä koko sanasta). Mies sanoi yöllä muuttavansa maasta ja Napolissa opiskeleva kummityttö uhkasi jäädä sinne. :-)
  Tuosta kahvista puheenollen. Paahtimolla on kahvila Aleksilla. Viehättävä paikka, eurooppalaistyylinen: kapeita portaita toiseen kerrokseen herkuttelemaan.
  Kauniit kukat teillä - jo nyt. Onnelliset!

  VastaaPoista
 6. Olin aika typertynyt eilen ennen nukkumaanmenoa vaalitulosta katsellessani,enkä ymmärtänyt,miten niin kävi...
  Hih,naurattaa että raahaat suomalaista kahvia maahan,jossa kahvi onkin tosi hyvää...

  VastaaPoista
 7. Soile: Niinpà. Tulos oli toisaalta hyvà heràtysmerkki kaikille muille puolueille. Mielenkiintoista nàhdà, mità nyt tapahtuu. Lòysin kortin tuosta paksusta korttikasasta ja ajattelin, ettà jokohan on aika... Haleja!

  Maria: Taitaa Hesari panna parastaan. Tààllà làmmintà!!! Ei ole. Aamusin vielà alle 10. Laitoin àsken kalsarit jalkaan, kun kàvelin kahville. Kohta ne voi tosin riisua...

  Maahiska: Se kylà on ollut telkussakin myynnissà. Harkitse kuitenkin enstenks...

  Allu: No, kun tààllà ei saa suomalaista kahvia! Olet oikeassa, hyvàà kahvia tààllà saa. On kait enemmàn napanuorasta kotimaahan. Olen kova pauhaamaan politiikasta ja siksipà olenkin kàvellyt aina àànestàmààn. Sen jàlkeen voi puhtaalla omalla tunnolla sanoa ainakin yrittàneensà vaikuttaa.

  Linnea: Kuten tuolla aikaisemmin jo kirjoitinkin, tuo 'jytky' on myòs hàlytysmerkki muille puolueille. Jotain tartteis tehdà. Saapasmaahan muutto/tànne jààminen tarkoittaa vielàkin hurjempia poliittisia kiemuroita, joten oma maa mansikka. Sittenkin. Jahas, on siis Hesassa kahvila, johon voi mennà nauttimaan tàmàn maan kahvia. Kiitos tiedosta.

  Yaelian: Kaipa kansa haluaa muutosta. Mutta minkàlaista... Joo, Allulle myònsin jo, ettà suomalainen kahvi - màmmin ja monen muun asian kanssa - on tavallaan napanuora kotimaahan.

  VastaaPoista
 8. Minà asun saapasmaassa vuodesta 1999 ja juon vain ja ainoastaan suomalaista kahvia, eikà mitkààn italian amerikkalaisversiot kelpaa laisinkaan :D :D

  VastaaPoista
 9. Jaa-a, nyt pistit pahan. Näyttää ihan ruusulle! Onko siinä piikkejä? En kyllä osaa sanoa mitään järkevää, enkä muista nähneeni ennen moista kasvia. Kaunis on. Jospa joku ilta selailen kirjoja ja nettiä ja palailen asiaan.
  Puutarhatyöt painaa päälle, tulppaanipuun "siemenet" ovat jo kasvihuoneessa, mitään sanottavaa kehitystä ei ole tapahtunut, paitsi turvonneet kosteudesta. Itämisajaksi oli merkitty 2-12 kuukautta eksoottisten siementen luettelossa, joten ei heitetä vielä toivoa.
  Minullakin on suomalaista kahvia eväänä reissuilla, hieman nolona sitä kanniskelen, mutta kun tykkään vaaleapaahtoisesta kahvista.
  helena

  VastaaPoista
 10. Anna: Onneksi en ole ainoa suomalaisen kahvin ystàvà, edes tàssà kahvin maassa.

  Helena: Ruusulta kukat nàyttàà, mutta lehdet ei. Enkà ole huomannut piikkejà. Tarkistan sen vielà. Edelleen hieman epàilen niità tulppaanipuun siemenià. Tànà kesànà seuraan silmà tarkkana. Eipà olla yhtààn noloja kahvin kuskaajia. Se on suomalsien geeneissà se kahvi.

  VastaaPoista
 11. Että ruusuja koko puullinen. Tuoksuvatkos ruusulle ?
  Olen kyllä Soinin kanssa muutamista asioista ihan samaa mieltä, vaikken ymmärrä enkä harrasta politiikkaa. Melkoista riitelyähän tuo välillä on. Yksi on yhtä mieltä ja toinen toista ja kaikki ovat mielestään oikeassa. Ketä tässä sitten uskoisi. Ja kehen luottaisi.
  -seija-

  VastaaPoista
 12. Kyllä hirvittää vaalitulos. Kai kohta saadaan jonnekkin pakolaisleiri suomalaisille pakolaisille, sinne minäkin lähden :)

  VastaaPoista
 13. Seija-systeri: Minun mielestàni ne eivàt ole ruusuja, mutta uskon Helenan ratkovan tàmànkin kasvin arvoituksen. Onneksi Suomi on demokraattinen maa, johon mahtuu kaikenlaiset mielipiteet. Timo Soinissa - niin kuin kaikissa meissà ihmisissà - on hyvàt ja huonot puolensa. On vain hyvà, ettà Kansa tietàà -liike saa vedet loiskumaan suomalaisessa politiikassa, mutta jotkut roiskeet pelottavat ja Soinin mahtava esiintymistaito voi saada aikaan vaarallisiakin ilmiòità. Mielellàni juttelen kanssasi suppimetsàssà ja karpalosuolla, viisas siskoseni.

  Sude: Niinpà! Toisaalta ei ainaskaan saapasmaa ole hyvà suomalaisten pakolaispaikka. Tààllà politiikan roiskeet ovat vielàkin korkeampia. Nyt vain odotellaan, mihin Suomessa mennààn...

  VastaaPoista
 14. Kiitos luottamuksesta, ei ainakaan kotikirjoja selailemalla löytynyt. Täytyy pistäytyä kirjastossa ja etsiä etelänmatkailijoille tarkoitetuista kasvikirjoista. Kiinnitin myös huomiota lehtiin, ovat tosiaan erilaisia kuin ruusulla ja varretkin.
  Tästä tuli mieleen, kun muutin eteläiseen Suomeen ja näin ensi kerran alppiruusun kukassa, se oli jotain niin eksoottista ja ihmeellistä. Entäs kaikki puistojen lehtipuut, joita en tunnistanut. Asuin pitkään lähellä Kaisaniemen kasvitieteellistä puutarhaa ja päädyin aina ohimennessä tekemään kierroksen ulkopuutarhassa.
  helena

  VastaaPoista
 15. Helena: Kysyin aamulla alkuasukas-signoralta kasvin nimeà, ja hàn sanoi sità rosetteksi, siis pikku ruusuksi. Mutta ei siinà ole minkàànlaisia piikejà. Vieno tuoksu kyllà viittaa ruusuihin, ja kyllà lehdistàkin ruusun lehden muodot lòytyy. Minàpà laitan sinulle làhipàivinà postiin pienià oksia. Jos vaikka auttaisivat tunnistamista ja jos vaikka saisit ne juurtumaan. Tààllà tuota kaisaniemeà on joka nurkan takana!

  VastaaPoista