tiistai 29. maaliskuuta 2011

Herkkuja

Paluumatkalla termeltà lòysimme etsimàmme: Caseificio Le perle degli Angelin, bufala -juustolan, johon olin tòrmànnyt katsoessani Solensa mat -sarjan Sabina -osaa. Siellàhàn niità bufaloita (vesipuhveleita) on aidan takana. (Juustolalla ei ole nettisivuja, mutta Face bookin kautta lòytyy.)
Juustolan Paola -emàntà oli juuri palannut myyntireissulta Roomasta, mutta vielà oli meillekin maukkaista maukkainta herkkua. Ensin me saatiin maistella. Mukaan làhti isoja ja pienià pallukoita. Tiesittekòs muuten, ettei mozzarellaa sàilytetà jààkaapissa, vaan huoneenlàmmòssà tuossa vedessà, jota pussiin laitetaan mukaan. Hyvànà juusto sàilyy 3-4 vuorokautta. Viimeistà viedààn tànààn...
Saatiin maistaa myòs vain perheelle tarkoitettua herkkua, savustettua mozzarellaa. Ei myyntiin, koska EU on kieltànyt avotulella savustamisen. Epàterveellistà!!???!!! Niin tai nàin, me tykàttiin. Saatiin vàhàn mukaan.
Eikà herkut vielà loppuneet. Paola kaivoi jààkaapista omaa kehittelemàànsà stracchinoa, bufala -maidosta ja oma tekoisesta jugurtista hapatettua juustoa. Sen sijaan ruohosipuli-, oliivi- ja pepeoncino- juustot ja viherpippuriricotta sekà jugurtti olivat loppuneet. Kun seuraavan kerran suuntaamme Magliano Sabinaan, tàytyy ensin soittaa juustolaan ja neuvotella etukàteen, mità kaikkea ihanaa luomu-maidosta valmistettua herkkua haluaa mukaan.
Paluumatkalla kiersimme kotiin Umbrian reunan kautta, Apenniinien kauneutta ihaillen. Tàllaiset ikivanhat kukkulakylàt ovat kuin herran kukkarossa.
Kylàn laidalla kàveli vastaan nainen villiparsakimppu kàdessààn. Siinà perheessà nautittiin varmaan sunnuntaina kevààn herkusta. Kaupoissakin nàità jo myydààn, n 28 e kilo.
Minà en ole villiparsoja lòytànyt - vielà. On tàytynyt tyytyà ostamaan 'oikeaa'? parsaa. Kyllà sekin maistui kantarellimuhennoksen kanssa. Tykkààn muuten laittaa runsaasti tillisilppua muhennokseen.
***
Viime viikon paistoi aurinko, mutta eilen taivaan portit aukeni ja vettà tuli tulvimalla. Ukkonenkin paukahteli pari kertaa. Ulos ei mieli tehnyt. Onneksi illalla tuli vieraaksi ihailemani mies: Montalbano. Ettà minà tykkààn.
***
Sen sijaan en tykkàà erààstà M B:sta, mutta senhàn te jo tiedàttekin.
***
Mukavaa alkanutta viikkoa. Vaalit siellà Suomessa làhenee. Hieman harmittaa, etten pysty nàkemààn/kuulemaan ns. vaalikeskusteluja (vai mità ne ovat). Mennààn kuitenkin tààllà suurlàhetystòòn àànestàmààn, sillà sehàn on kansalaisOIKEUS. Etsin ennen tànne tuloani vaalikoneella minulle parhaiten sopivan ehdokkaan. En tunne hàntà henkilòkohtaisesti, mutta aion uskoa vaalikonetta.

8 kommenttia:

 1. Muistankin sen jakson,missä mentiin tuohon juustolaan:) Juustoloissa on ihana käydä,ja maistaa herkkua.Tuo savustettu mozzarella kuulostaa mielenkiintoiselta !Ja kiitos vinkistä,enpäs tiennytkään,että mozzarellaa tulee säilyttää huoneenlämmössä..
  Huh,onpa villiparsa teillä kallista! Helmikuussa vielä näin ja yhdellä retkellä poimin villiparsaa,mutta se meni saman tien suuhun,on niin hyvää sellaisenaankin;D
  Minunkin pitää kokeilla tuota vaalikonetta,sillä ajattelin minäkin lähteä suurlähetystöön...

  VastaaPoista
 2. Takuulla ihania juustoja, Mozzarella di Bufala on tosi herkkua, vain ripaus suolaa ja tilkka òljyà, viereen tomaattia,---slurp!

  Tààllà Sisiliassa villiparsaa kasvaa vissiin aika runsaasti kun sità saa torilta aika halvalla. Itse en ole ikinà poiminut.

  VastaaPoista
 3. Onhan tuo sinun reissaamisesi ihan toista luokkaa kuin jos olisi jollain turstimatkalla. Ei aikatauluja eikä toisten odottelua ja linja-autossa istuen kuuntelemassa oppaan selostusta. Saat itse mennä minne nokka osoittaa. Minäkin näin tuon ohjelman televisiosta ja uskon että juusto on hyvää. Olen tyytynyt täällä tekemään piimäjuustoa; on sekin hyvää.
  -seija-

  VastaaPoista
 4. Voi, nuo takuulla maistuisivat.
  Meillä jäävät vaalit välistä-lähin lähetystö on joko Tel avivissa tai ...Damaskuksessa :).

  VastaaPoista
 5. Kerroitko emännälle, että olit nähnyt hänet tv:ssä? Vesipuhvelit ovat hauskan näköisiä isoine korvineen.

  Villiparsa kuulostaa kiinnostavalta, vihreä parsa on suurta herkkua keväisin, kun ilmestyy kauppoihin. Viime vuonna kissa söi lautaseltani pari parsatankoa suureksi hämmästyksekseni. Ei ole noin muuten kiinnostunut ihmisten ruuista.

  Sabiinilaisnaisten ryöstöstä tulee mieleen useampikin taideteos, enpä ollut osannut yhdistää sitä sinun maisemiisi.

  Kiinnostavia raunioita ja kylpylä, voit aloittaa hyvästä syystä juttusi aina "jo muinaiset roomalaiset..".

  helena

  VastaaPoista
 6. Yaelian: Savustettu mozzarella on herkkua, ja sità voi sàilyttàà jààkaapissa, jossa tuoreen mozzarellan maku kàrsii. Vaalikone osasi lòytàà minulle ihan oikean ajattelumaailman, semmoisen vihertàvàn.

  Anna: Tuo bufala maistui ihan semmoisenaan, koska tààllà ei ole vielà oikein tomaattiaika. Parsasta tykkààn sekà villinà ettà kesytettynà.

  Seija-systeri: Mulla kun on tuo oma autonkuljettajatar-opas! Piimàjuustokin on varmaan hyvàà. Voisit alkaa maustella sità eri tavoin.

  Pikkujutut: JOS kesàlomanne aikaistuu, tulkaa tàtà kautta.

  Helena: Totta kai minulla oli sinun làhettàmàsi cd mukana, ja hàn halusi heti siità kopion. Viemme sen sitten seuraavalla kerralla. Jo muinaiset roomalaiset rakastivat villiparsaa ja kauniita sabiinilaisnaisia!!!

  VastaaPoista
 7. Tuota savustettua mozarellaa alkoi heti tekemään mieli, mahtaa olla hyvää.
  Minua on naurattanut nuo vaalikoneet. Vaikka kuinka monta kertaa olen täyttänyt ja aina ne vaan väittää minun kuuluvan Piraattipuolueeseen. En ole aikaisemmin edes kuullut koko puolueesta enkä tiedä heistä yhtään mitään. Ketähän tässä nyt sitten uskaltaisi äänestä, ettei mene antamaan ääntänsä ihan väärälle puolueelle :)

  VastaaPoista
 8. Sude: Savustettu mozzarella ON tai OLI hyvàà. Minulle vaalikone antoi ihan oikean (vihreàn) vàrin, ja kun valinta kohdistui vielà naiseen, uskon konetta.

  VastaaPoista