sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Tànààn uusinta - Solens mat i Sabina

Olipa mukava olla eilen illalla 'kotiseuturetkellà'. Tuttuja juttuja. Esimerkiksi ohjelmassa tanssittiin maailman suurimman ja vanhimman (n 2000 v ?) oliivipuun ympàrillà. Cannetossa (tuon punaisen napin kohdalla) oleva puu on n 7 metrià ympàrysmitaltaan ja yhà edelleen satoa antava puu. Valokuvassa olen halausreissulla kolmisen vuotta sitten. Cannetoon on n 10 km vuoristomajalta (tuo vihreà nappi). Punainen viiva kartalla on A 1, moottoritie Roomasta Firenzeen. Il Tevere (Tiber-joki) soljuu tien oikealla puolen kohti merta. (Varokaa muuten saapasmaassa tuota merta -sanaa, ruma, v:llà alkava kirosana. HUI!!) Sabiinilaisvuoret jààvàt osin tuon valokuvan alle. Eilinen ohjelma oli suureksi osaksi tehty n 15 km pààssà vuoristomajalta, Magliano Sabinassa (ylempi punainen nappi), mutta kylàn raitti oli kuin mistà tahansa seudun pikku kylàstà. Ohjelman aluksi tarjottiin heti porcchettaa, vartaassa paistettua rosmariinipossua. Herkkujen herkkua. Ihan alkoi vesi valua suusta. Toista herkkua, mozzarella di bufalaa (vesipuhvelimozzarella) tàytyisi saada juuri noin tuoreena, mità ohjelmassa maisteltiin. Suomen kaupoista on ihan turha sità makua metsàstellà! Esiteltiin villisikamakkaroita, lombettoa (kuivattua possunselystà), guancialea (suolakuivattua possunposkea) ja tàytettyjà kesàkurpitsan kukkia. En koskaan ole maistanut tuolla lailla tehtyjà kukkia, joten tànààn tuijotan ohjelman uusinnan (klo 16.15) kynà kàdessà. En tykkàà uppopaistamisesta, millà lailla tàytetyt kurpitsan kukat yleensà olen nàhnyt tehtàvàn, joten tuota paistinpannussa paistamista aion kokeilla. En tànààn, sillà ... Ja olihan ohjelmassa naapurikylàn perjantaitorikin. Kaksi tuttua myyjàà: toinen kauppasi kalaa ja toinen siellà taustalla nàkyi kauppaavan oman puutarhan tuotteita. Tuon kalakauppiaan pòydiltà lòytyy aina myòs runsas valikoima muita kalatuotteita (esim kapakalaa, italialaisten herkkua), oliiveja, kuivattuja hedelmià, pàhkinòità yms. Tuolta Selcin naiselta ostan esim tuoreita kananmunia. Ostin hàneltà syksyllà nauriita (rape), ja kun pyysin hàntà leikkaamaan naatit pois, hàn nuhteli minua sanoen, ettà ei niità saa heittà pois. Nekin valmistetaan ruoaksi. Voi, ettà hàvetti. Kuskasin siis nauriit kotiin naatteineen, mutta kun en osannut varsista mitààn valmistaa, vein ne roskiin. Hyi minua! Tàytyypà kertoa torikauppiaille, ettà heidàt on nàhty Suomenkin telkkarissa. Ohjelmaa katsoessa tuli hyvà mieli. Just semmoista tuolla seudulla on. Ei turistirysià, vaan tavallista, aitoa maalaiselàmàà. Vielà siis ehditte katsomaan ohjelman. Tànààn FST5 klo 16.15. Benvenuti!

24 kommenttia:

 1. Eilen jäi tuo ohjelma näkemättä, täytyypä tänään katsoa. En niin ruoka-ohjeista välitä, mutta matkakertomuksia on muuten vaan ihan karsella ja haaveilla.
  "Maailman vanhin oliivipuu", hmmmmmm. Turkissakin kasvaa eräässä pikku kylässä se mailman vanhin ja paksuin oliivipuu. Minulla olisi valokuvakin todistusaineena. Se on minusta paksumpi, kuin tuo Italian puu. Turkin puun kun kiertää seitsemän kertaa myötäpäivään, niin saa toivoa jotain ja toive toteutuu. Arvaappa kuka kiertää puuta joka kerta, kun paikalle osuu. En vain muista, onko toiveeni toteutuneet, kun on jo niin hatara pää :)

  VastaaPoista
 2. Minä puuhailin niin monenlaista eilen, että en katsonut. Tosin tarvitsen jonkun apua, että saisin edes telkkarin auki. Uusi, mutta vanha tv, ja ei aukea ihan vain nappia painamalla. Hih, kuvastaa myös, etten katso telkkaria.
  Nyt laitan muistutuksen kännykkään, haluan ehdottomasti nähdä tuon ohjelman ;)

  VastaaPoista
 3. Voi ei unohdin, olen niin huono tv:n kanssa. Nyt kännykkä muistuttamaan minullekin! Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Pittäpä kattoa se tänään uudelleen, eilen näin vain pätkän. Hävisin 1-3 kanavavalinnassa, Putous kun tuli samaan aikaan

  VastaaPoista
 5. Pidin kovasti tuosta ohjelmasta,ja Bo Hagströmin ihanaan keittokirjaan paneuduin viime viikolla ystävän luona Helsingissä.Kysyit siitä veljeni Italian-innostuksesta;hän tuo italialaisen partnerinsa kanssa italialaisia elintarvikkeita ravintoloille,mutta suunnittelee myyvänsä herkullisia italialaisia juustoja jollain messuilla myös kaikelle kansalle.

  VastaaPoista
 6. Sude: Minulle sanaan Italia sisàltyy ruoka oleellisena osana. Siinà missà englantilaiset puhuu sààstà ja amerikkalaiset rahasta (Donna Leonin sanoin), italialaiset puhuvat ruoasta - aina ja kaikkialla. Vai on Turkissa se vanhin ja paksuin oliivipuu. Pitàis ihan mitata se ympàrys. Ikà taitanee olla vaikeammin mààriteltàvissà ihan tarkasti.

  Omenaminttu: Kerropa sitten mielipiteesi.

  Rva Pioni: Vielà ehdit.

  Soile: Sanovat tuota demokratiaksi! Onneksi on uusinta. Haleja.

  Yaelian: Googlasin noita Hagstròmin kirjoja, ja niitàhàn on vaikka kuinka paljon. Mitàs kirjaa sinà pààsit selailemaan? Aion nimittàin tilata itselleni just tuon kirjan, joka perustuu tàmàn kertaiseen sarjaan. Hàneltà nàyttàà olevan myòs muita Italian tuokaa koskevia teoksia. No, Italiassa niità juustoja riittàà! Terveisià vaan veljellesi.

  VastaaPoista
 7. Ohjelma on aivan ihana!!Kiitos vielä vinkistäsi.Mä ajattelin katsoa uudelleenkin kun on nyt tallenteena:D

  VastaaPoista
 8. Kiitos vinkistä, katsoin ohjelman juuri. Hienoja seutuja ja herkullisia ruokia, mukavalta näytti vuoristomajasi seutu.

  VastaaPoista
 9. Ne vesipuhvelit olivat lutusia. ja aika kiva olisi ollut maistaa niitä täytettyjä kesäkurpitsankukkia, se annos näytti niin hyvälle että! Sinänsä nolla kilometrin ruoka on erittäin kannatettava ajatus. Täällä meillä toisin eteen laitettaa ykkönen ja nolla. Tai kaksikin nollaa

  VastaaPoista
 10. Maria: Ohjelma oli ihana, toisenkin katsomisen jàlkeen. Mitenkàhàn saisin kopion sinun nauhoitteestasi? Sillà olisi vuoristomajalla monta katsojaa.

  Pikkusisko: Jokos varasit lentolipun?

  Soile: Kesàkurpitsankukkia valmistan, kunhan niiden aika tulee. Nolla-ruoka on tavoite. Tuossa ohjelmassakin olisivat voineet parmesanin (Reggio Emiliasta) tilalla kàyttàà paikallista pecorinoa.

  VastaaPoista
 11. Minä katsoin tuon ihan sinun takiasi :) Ja ne täytetyt kesäkurpitsankukat, ah ja voi. Ihanan tuntuinen ateria. Ja kaikki ihmiset olivat niin mukavan tuntuisia.

  VastaaPoista
 12. Kirjalijatar: Mukava, ettà katsoit. Kesàkurpitsan kukat ovat jo mielessà muhimassa. Seudun ihmiset ovat ns tavallisia, ei turismin pilaamia. Onneksi.

  VastaaPoista
 13. Oi, ohjelma oli aivan ihana! Hienoa alkuperäistunnelmaa, en lainkaan ihmettele, että sielläpäin viihdyt. Puhvelitarina oli tosi mielenkiintoinen ja tietenkin kaikki ruokajutut. Oliivipuu jää varmasti mieleeni. Ihmiset olivat lutuisia, varsinkin ne papat ;)
  Kiitos ohjelmavinkistä!!!

  VastaaPoista
 14. Omenaminttu: Niissà maisemissa sinunkin kuivattamiasi minttuja on kokeiltu ja taas kohta kokeillaan. Mintut ovat siellà suosittuja mausteita, varsinkin joidenkin vihannesten ja hedelmien kanssa. Puhvelimozzarella on mielenkiintoinen lisà alueen juustoihin, kuuluisin juustohan tulee Campanaista (Napolin seuduilta). Tuo oliivipuu kasvaa yhden maalaistalon pihassa, joten sinne harvemmin turistit 'eksyvàt'. Ihmiset ovat just tuommoisia, mità sarjassa nàytettiin ja niità pappoja kyllà riittàà...

  VastaaPoista
 15. No, höh.Jäi siis näkemättä.
  Meillä tv:stä tulee vaan disney ja movie chanelia ja uutisia..varsin mieltä ravitsevaa :).

  VastaaPoista
 16. Pikkujutut: No sitten sinun on tultava tutkimaan vuoristomajan maisemia ihan livenà!

  VastaaPoista
 17. Jostain aikaisemmasta Solens mat -ohjelmasta on jäänyt mieleen papparainen, joka ylpeänä kertoi tiluksistaan risa reikäpaita päällä ja rapsutti masuaan paidan reiästä. En tiedä, miksi juuri tuo kuva on piirtynyt mieleen, siinä oli jotain hellyyttävää.
  Laitan sinulle sähköpostia ohjelmaan liittyen!
  helena

  VastaaPoista
 18. Helena: Niinpà, saapasmaassa jokainen on ylpeà omista taidoistaan, olipa sitten pààllà vaikkapa risainen paita tai viimeisintà huutoa olevat kuteet. Vastasin sinulle spostiin. Olet kultainen.

  VastaaPoista
 19. Tämä kirja
  http://www.bookplus.fi/kirjat/hagstr%C3%B6m,_bo/bo_hagstr%C3%B6ms_kokbok_:_fr%C3%A5n_mormor_till_medelhavet-4187444

  Aivan ihana kirja! Joskus täytyy hankkia tuo myös itselleni.

  VastaaPoista
 20. Yaelian: Huomenia! Tilasin just suosittelemasi kirjan kuin myòs tuon Solens mat -kirjan. Toisen vien saapasmaahan, ja toinen jàà tànne.

  VastaaPoista
 21. Tykkään kovasti tuosta FST:n sarjasta. Ne kurpitsankukat vaikuttivat mielenkiintoiselta ruoalta - ei saa täällä paikallisesta ihan joka päivä ;-)
  Solen mat -kirja? Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 22. Linnea: Noita Hagstròmin Italian sarjoja on ollut FST:llà jo kolme. ja tio kirja Solens mat on samanniminen kuin sarja. Netin kautta maksaa n 20 e. Kirjakaupassa voisi lisàtà hintaan runsaasti euroja. Kurpitsankukat (miespuoliset) tàytyy olla tuoreita. Siis kesàruokaa.

  VastaaPoista
 23. Voi hitsi, nyt mua harmittaa, että tulen liian myöhään blogivieraille ja jäin tuosta ohjelmasta paitsi.
  Löytyisiköhän jostain päin nettiä?
  En osaa kyllä minäkään nauriin naatteja käyttää.

  VastaaPoista
 24. Aimarii: Harmistus, harmistus! Minàkin toivon, ettà noita kaikkia kolmea Hagstròmin Italian sarjoja uusittaisiin vielà monta kertaa. En tiedà, lòytyykò telkun nettisivuilta. Tàytyypà tutkia. Nyt odottelen tuota tilaamaani kirjaa. Mietin, ettà, noista naateista voisi tehdà vaikka muhennosta tms. Tàytyypà kysyà alkuasukkailta, miten he niità kàyttàvàt.

  VastaaPoista