maanantai 26. heinäkuuta 2010

Jouluvalmistelut

Ettà onko mummeli ihan hukassa almanakkansa sivuilla? Ei taatusti. Kuka sità nyt tàllà helteellà vuodenajasta erehtyisi. Nytkin kun taas mittarissa on 30 astetta. Plussaa siis. Ja huomiseksi luvassa vielàkin helteisempàà... Tuleepa mieleen aika noin puoli vuotta sitten, jolloin mittarissa oli jatkuvasti 20-30 miinusta. Ero huikeat 50-60 astetta. Helteestà huolimatta aloitin eilen jouluvalmistelut. Lasipurkkeja, etikkaa ja mausteseosta sàilòntààn. Sienten sàilòntààn. Kerran viime kesànàkin tàhàn aikaan tein ensimmàiset sienisàilykkeet jouluksi, pààtin mennà metsààn katsastamaan tilanteen, koska muutamana pàivànà on 'tuolla noin' nàkynyt satavan. Ja siellàhàn ne minua odottelivat, ensimmàiset kunnon kantarellit. Just hyvàn kokoisia tarkoitukseeni. Reippaat pari litraa.
Ja tàmàn verran valmista herkkua tuli. Toinen saapasmaahan ja toinen Suomen jouluun.
Samalla reseptillà teen nappisienistà (pikkuisista kangassienistà) seuraavat sàilykkeet. Jos siis niità sienià tulee. Sateita, sateita, sateita! Herkkutatteja odottelen seuraavaksi...
Ai ettà, miksi en tehnyt sienistà muhennosta tms herkkua. No, siihen tarkoitukseen minulla on vielà viime vuotisia tuolla pakkasessa. Hamsteri kun on hamsteri.
***
Laitoin Marimekon infoon kyselyn tuosta edellisen postauksen kankaasta. Odottelen vastausta.

9 kommenttia:

 1. Minuun iski outo joulun kaipuu tässä jokunen aika sitten. Sitä on ilmassa! Ja nyt on paras säilöntäaika, olet saanut ihanuuksia aikaan :)

  VastaaPoista
 2. Ensimmäinen lause sai hymyn huulille. :) Tuota Marimekon kangasta en minäkään tunnistanut.

  VastaaPoista
 3. Oho! Minä en mitenkään osaisi ajatella nyt joulua. En kyllä pysty ajattelemaan yhtään mitään, on niin kuuma. Mutta kanttarellit on namia!

  VastaaPoista
 4. Säilötyt sienet alkoivat kuulostaa herkullisilta, millä ohjeella ne teet?

  VastaaPoista
 5. Yritànpàs taas vastata kaikille yhteisesti, bloggeri kun tuntuu olevan lomalla: Jouluun on vielà n viisi kuukautta, mutta noita sienià ei voi tehdà muusta kuin tuoreista ja pienistà kantarelleista, joten nyt on aika. Sàilòntàohje on tuon pussin takaosassa. Onnistuu aina! Kokeilkaa vaikka.

  VastaaPoista
 6. Ihana kantarellisaalis! Sienten säilöminen on tosi mukavaa puuhaa. Nappisieniä olen minäkin säilönyt sekä suppilovahveroita. Ja sienet tosiaan kuuuvat joulupöytään.

  VastaaPoista
 7. Niin, koskaanhan ei ole liian aikaista aloittaa jouluvalmisteluja!

  VastaaPoista
 8. Omenaminttu: Sienet ovat herkkuja. Aina ja kaikilla tavoin valmistettuna. Kunpa vain ne sienisateet vihdoinkin tulisi.

  Pikkusisko: Hamsteri tykkàà varustautua...

  VastaaPoista