lauantai 17. syyskuuta 2011

Sukkatehtaalta Jyväskylään

Noniih!!! Edellisessä postauksessani sain Leenalta neuvon, kuinka päätellä varpaista aloitettu sukka j-o- u-s-t-a-v-a-s-t-i. Ja eikun puikot heilumaan ja Nalle -jämälangat käyttöön.

Tulos erinomainen. Ei kiristä ei sitten yhtään. Kiitos, kiitos Leena.
 Siis:
- Aloita päättääminen neulomalla kaksi silmukkaa oikein, siirrä ne vasemmalle puikolle ja neulo sitten molemmat takareunoistaan yhteen
- neulo sitten seuraava silmukka oikein ja päättele taas nämä kaksi silmukkaa takareunoistaan oikein yhteen jne.
Ohje siis oikeakätisille. 

Eilen näin telkkarin Neulekoulussa uuden tavan hoidella ihan viimeinen silmukka. Sekin oli hieno vihje. Koska sen kertominen sanallisesti ei minulta onnistu, yritän valokuvata sen toisen sukan päättelyssä.

Tämän varpaista aloitetun sukan alkuperäinen ohje löytyy
http://www.ullaneule.net/0305/neuvot_sukka_varpaista.html
Siinä käytetään apuna silmukkarengasta näyttämään alussa kerroksien vaihtuminen. Minä jätän alkulangan roikkumaan sukan oikealle puolelle. Silloin nään helposti, missä kierros vaihtuu.

Nämä sukat istuvat mielestäni jalassa erinomaisen hyvin, sen lisäksi että ohjeenkin mukaan vartta voi neuloa niin pitkästi kun lankaa riittää. Kunhan vain aloittaessa on kaksi yhtä isoa kerää käytettävissä. Kuvan sukissa minulla on Nallea, puikot 3, silmukoita sama määrä kuin Seitsemän veljestä -mallisukissa. Lankani on siis hieman ohuempaa, mutta minun jalkani tykkää.

Eilenkin satoi. Mutta eihän minua mikään pitänyt toista päivää sisällä. Kunnon kuteet päälle, ja kohti karpalosuota. Sateessa. Kun sitten pääsin suon reunaan, pettymys oli suurtakin suurempi: suolämpäreen vesi oli niin korkealla, ettei mitään puhetta mennä mättäille. Eikä kyllä karpaloitakaan näkynyt. Hyvitykseksi sain kuitenkin seurata lammella uiskentelevaa joutsenparia ja pään yläpuolella kuuluvia kurkiaurojen ääniä. Auroja ei sadepilvien vuoksi näkynyt. Siellä ne jossain pilvien yläpuolella matkasivat kohti kesälaitumia. Liko-likomärkänä kotiin ja kaikkien vaatteiden vaihtoon. Onneksi pakkasessa on vielä yksi litra viime syksyn karpaloita. Siitä hilloa herkutteluhetkiä varten.

Nyt just ei sada, vaikka radio koko ajan uhkaileekin sadekuuroilla. Minä otan sinisen maaliliuskan ja junailen Jyväskylään, sillä Keuruulta ei oikean sävyistä ulkoilukangasta löydy. Lisäksi JKL:ssä on Ween Maan viljaa -messut. Sieltä olen aina ostanut mm kuivattua tilliä saapasmaahankin vietäväksi. Siellä kun tilli on ihan outo yrtti. Heillä sen korvaa fenkoli. Mutta minusta tilli on tilli.

9 kommenttia:

 1. Hauskannäköisiä sukkia! Tuota sukankutomistapaa en ole kokeillut, mutta se kuulostaa kivalta.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Kuukki: En oikein tunne vetoa enää perinteiseen tapaan kutoa sukka, Varsinkin tuon Leenan vinkin jälkeen. Mukavaa viikonloppua sinnekin.

  VastaaPoista
 3. HIenot sukat.Telkkarin neulekoulu,mistä se tulee?
  Jännää,ettei saapasmaassa saa kuivattua tilliä,täälläkin saa.

  VastaaPoista
 4. Lähetän täältä auringonpaistetta, sitä kun tulee ihan taivaan täydeltä. Tosin ovat luvaneet sen myötä yöpakkasia, joten toiveet maissisadosta taitavat tyssätä siihen. Olisivat olleet varmaan ensi viikolla valmiita. Pitänee käydä tänään keräämässä loput, vielä vähän pienet kesäkurpitsat pois. Harmi.

  VastaaPoista
 5. Yaelian: Minäkin tykkään noista sukista ja niiden tekemisestä. Tuo telkun amerikkalainen Neulekoulu tulee joko Liviltä tai Jimiltä. tarkistan sen illemmalla. Semmoinen amerikkalaismallinen. Ei yleensä minun mieleinen, mutta aina sitä jotain uutta perusasiaakin oppii. Tilli vaatii pohjoismaiset elinolosuhteet menestyäkseen. Kokeilen kerran kylvää siemeniä saapasmaan parvekkeella. Ei onnistunut. Ajattelin kyllä kokeilla nyt uudelleen. Minun pienet kyläkauppani eivät tilliä varmaan tunne. Roomasta varmaan saisi.

  Soile: Huomenna tännekin on luvattu jo paistetta. Silloin menen takaisin tuonne suon laitaan. Ei karpalojahtiin, vaan poimimaan variksenmarjoja, joita suolle laskeutuvalla rinteellä oli mustanaan. Mehu mielessä. Harmistus sinun maissiaarteesi. Jos vaikka laittaisit ne saunan jälkilämpöön öiksi ja ikkunan alle valoon päiviksi. Kuulostaako ihan hullulta ajatukselta? Haljea sakille

  VastaaPoista
 6. Kuuluu olevan kurkien muuttoviikonloppu. Täällä on ollut ihana syyspäivä ja saatiin miehen kanssa varmaan 3 ämpäriä puolukoita. Eilen syntyi Anni-tyttärellemme terve tyttövauva, voi mummun onnea. Ei laannuta yhtään syntymäriemua, vaikka Hän onkin 19. lapsenlapsemme!
  Kyllä oli meidänkin puolukkapaikoilla matalimmissa kohdissa runsaasti vettä. Luulisi alhaalla olevien pohjavesivarojen saaneen tänä syksynä täydennystä.

  VastaaPoista
 7. KaisuT: Onnea vaan mummulle! Kuin myös onnen aiheuttajalle ja hänen vanhemmilleen! Radiossa kerrottiin, että näin korkealla vedet eivät ole olleet sataan vuoteen. Huomenna taas metsään - variksenmarjoja ja puolukoita. Jos vaikka vielä kuulisi ja jopa näkisi kurkiauroja. Onnellista viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Ai ei tillia saapasmaassa! Nain tuolla etta vastasit Yaelille etta tilli vaatii pohjoismaista ilmastoa. En usko, koska taalla saa upeita tillinippuja pilkkahintaan. Tuoretta tillia on myos pakastettuna kuutioina. Mina kaytan yleensa sita.

  VastaaPoista
 9. Anu: En ole koskaan nähnyt saapasmaalaista tilliä Sabinassa. Alkuasukasystävättärelle (suku Roomasta ja Tarquiniasta) yrtti oli aivan outo. Minä vain uskon niitä, jotka kerttovat, että tilli tarvitsee pitkän valoisan kasvuajan. Hieno homma, jos Israelissa tilli kasvaa. Minä olen yrittänyt kasvattaa sitä vuoristomajan parvekkeella - ilman tulosta, joten turvaudun edelleen Suomesta viemääni kuivattuun tilliin.

  VastaaPoista