keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Luonnon antimia

Sunnuntaina aurinko helli. Perjantain vesisateessa olin piipahtanut tutkailemassa tämän suolämpäreen karpalotilannetta. Ei karpaloita, mutta ...

... mutta näitä oli suolle laskeva rinne mustanaan. Variksenmarjoja. Niitä sunnuntaina hakemaan, mielessä Seija-systerin variksenmarjamehu. Sain marjoja parisen litraa.

Puhdistamisen jälkeen sauvasekoittimella mössöksi ja Meiran viinihapolla muhimaan pariksi päiväksi.

Tänä aamuna siivilöin mehun, lisäsin sokerin. Tuloksena melkein kaksi litraa mehutiivistettä, kolmisen desiä jätemössöä...

... ja alun perin valkoinen siivilöintirätti. Aika viehko uusi väri, vai mitä! On taas terveellistä ja virkistävää janojuomaa. Aion valmistaa osasta mehusta myös hyytelöä, mutta en juuri nyt, koska...

... ei ole sähköä, eikä siis mehua voi lämmittää.Onneksi tämän tietsikan patterit on täynnä virtaa. Mitäs tekis? Keittäiskös kahvit? Ei onnistu kynttilänvalolla. Kahvihammasta kuitenkin pakottaa, joten lähden kylille katsomaan, josko jostain sais kahvia. Sieneen en lähde, sillä

... eilinenkin saalis on vielä tuolla kuivamassa. (Kantarellit vein mummolle, siis äidilleni). Suppiksia on tänä syksynä niin paljon, etten koskaan ole moista nähnyt. Seija-systeri on lähettänyt pari kuvaviestiä, joissa he elvistelevät mustatorvisienisaaliiden kanssa. Kuulemma useita pyykkikopallisia. Joten samaa hamsterigeeniä omataan...

Suoritin eilen inventaarion kuivatuista sienistäni, ja vaikken muutamaan vuoteen saisi yhtään saalista, minulla sieniä riittäisi. Ai, mitä minä niillä teen? Hienonnan sienet ihan murusiksi ja ripottelen niitä sinne sun tänne.  Viime viikolla laitoin mustiksia lasagneen ja eilen kaalilaatikkoon. Mietin tässä myös, että kun se maaginen luku 66 666 blogissani tulee eteen, arvontapalkintona voisi olla vaikka kuivattuja sieniä. Voittajan valinnan mukaan.

16 kommenttia:

 1. en muuten tiennyt ettà variksenmarjat ovat syòmàkelpoisia!
  Kuivatut sienet olisivat mahtava palkintoidea :)

  VastaaPoista
 2. Kaunis väri tuli variksenmarjoista rättiin, käytetäänköhän niitä langanvärjäykseen? Ainakin paljon terveellisiä antosyaaneita. Ja takana näkyy kuusama-aiheinen vahakangas! Siitä näkee hyvin tuon kasvin ominaispiirteen, varsi kasvaa ikäänkuin lehden läpi.
  Tunnustus: ole koskaan poiminut suppilovahveroita, enkä edes nähnyt kuin kuivattuna. Aikoinaan äidin kanssa keräsimme rouskuja suolasieniksi (mustia rouskuja ei enää edes suositella syötäväksi), tatteja pannulle ja isän kanssa korvasieniä alkukesästä.
  helena

  VastaaPoista
 3. Vau, onpas Teillä - Sinulla ja Seijalla - sieniä!

  VastaaPoista
 4. Kaunis tuo suomaisemakuva. Siellähän kuljeskelee vaikka ei mitään maasta poimisikaan.
  No, ei niitä mustatorvisieniä sentään useita pyykkikopallisia olla kerätty, vain 2-3. Nyt kun ne on kuivattu, ovat aika pienessä tilassa. Hyviä ovat.
  Luultiin jo ettei täällä niitä kasva ja siksi oltiin aika tohkeissamme kun niitten paikka löydettiin.
  -seija-

  VastaaPoista
 5. Noitakaan marjoja en ole koskaan maistanut,mutta mehu kuulostaa houkuttelevalta.Mites sulla ei sähköä ollut...Ja minulla on vielä antamiasi kuivattuja sieniä,teen varmaan pian niistä piirakan,,,

  VastaaPoista
 6. Anna: Variksenmarjamehu on tosiaan raikasta kivennäisveden sekaan laitettuna. Ja erittäin terveellistä. Tuoreena marjat eivät maistu juuri millekään. Minustakin voisi yhtenä arvontavaihtoehtona olla nuo sienet. Kelpais varmaan sulle ja muillekin ulkomailla asuville kuin myös kotimaansienettömille.

  Helena: Terveellisiä tosiaan ovat. Googlasin ja löysin tietoa siitä, että niitä käytetään myös värjäyksessä. Vahinko kun heitin tuon mäskin pois. Sillä olisi voinut kokeilla värjätä muutakin kuin tuon harsorätin. Marimekon Kuusama -kangasta minulla on sekä kankaana että vahakankaana (tuossa kuvassa). Tukkään kovasti. Eiväthän kaikki semmoisia sienihulluja ole kuin esim minä, eikä tarttekaan.

  KaisuT: Joo, sienihulluja ollaan.

  Seija-systeri: Vai ei 2-3 pyykkikopallista ole paljon! ja olenhan minä kuvatkin nähnyt. Paljon enemmän te tänä vuonna keräsitte kuin minä.

  Yaelian: Variksenmarjan marjat eivät maistu juuri millekään, mutta mehu on namskis!!! Tällä mäellä oli semmoinen parin tunnin sähkökatkos. En tiedä miksi. Mustatorvisienet ovat aika voimakkaan makuisia, joten kokeile ensin varovasti.

  VastaaPoista
 7. Lissu/Helena, onko/oletko anonyymi-Helena myös serkkumme?

  VastaaPoista
 8. Pidin kyllä kovasti sienestyksestä, mutta parikymmentä vuotta Helsingin keskustassa asumista katkaisi tämän perinteen. Niissä metsissä, missä nuorena kuljin en muista nähneeni kantarellejä enkä mustatorvisieniä. Tai oikeastaan tiedettiinkö me edes jälkimmäisten olemassaolostakaan?
  Enpä ole sukua Lissulle, olen vain netin ihmemaailmasta tänne eksynyt. Lapista olen alkujaan, mutta olen kyllä ehtinyt Pohjanmaallakin asua ja Savossa.
  helena

  VastaaPoista
 9. KaisuT: Tämä Helena ei ole serkkumme, niin kuin hän itsekin tuossa kommentissaan todistaa. Meillä on tosiaan saman niminen serkku, sieltä Koivulehdon perukoilta. Täytyypä kysyä mummolta enemmän, Hän kun tuntee KAIKKI.

  Helena: Niinpä, taitaa kauppatori olla Hesan sienestyspaikka. Ei meilläkään minun lapsuudessani poimittu muuta kuin rouskuja, vaikka varmaan muitakin olisi ollut. Samoissa maakunnissa ollaan asuttu, paitsi minä en Hesassa! Mukavaa alkanutta päivää.

  VastaaPoista
 10. Ostan nyt jo arvan niihin sieniarpajaisiin.

  VastaaPoista
 11. Miten, millä laitteella, kuivatat sienesi?

  VastaaPoista
 12. KaisuT: Sain liperiläisiltä ystäviltäni puurimarunkoisen verkkohäkkyrän, joka näkyy tuossa kuvassakin. Lisäksi tuuletusikkunan hyttysverkko on erinomainen kuivatusvärkki. Nuo virityksen laitan tuonne kylpäriin virittämällä ne mahdollisimman alas, jotta lattialämmitys tehoaa. Yksi yön seutu riittää. Sitten laitan sienet paperipusseihin ja jääkaapin yläpuolella olevaan kaappiin, johon jääkaapin poistolämpö pääsee hyvin. osasinkohan yhtään selittää? Minulla oli sienikuivurikin, mutta se sanoi työsopimuksensa irti. Seija-systeri kuivaa sienet puukehikoissa leivinuuninsä päällä.

  VastaaPoista
 13. KaisuT: Niin, ja tärkein unohtu: Sienet laitetaan kuivumaan niin, ettei ne ole päällekäin, niin kuin tuossa kuvassa on. Kasat eivät kuivu, vaan alkavat mennä pilalle.

  VastaaPoista
 14. Sieniä! Itsekin lähden ehkäpä sieneen lauantaina jos nyt jaksaa, järjestävät semmoisen "sieniretken", jos vaikka löytyisi jotain. Itse kun on niin huono lähteä tuntemattomista metsistä etsimään.

  VastaaPoista
 15. Sea: Täysiä kopallisia vaan! Suppilovahveroita ainaskin löytyy ja hyvällä onnella vielä kantarelleja ja mustatorvisieniä. Siis noista herkullisista.

  VastaaPoista