tiistai 27. elokuuta 2024

Mitä opimme mistään


Nokipannukahvit kodassa. Ei, en ollut Lapissa, vaan Jyväskylän yhdessä esikylässä, Palokassa. Ostoskeskusten keskittymässä.

Taplettini oli alkanut hidastella. Soitin dnalle. Tutkivat tietojani, plus tapletin tietoja. Oli vielä kolme viikkoa takuu aikaa! Suomeksi siis, kone vetää viimeisiään. Lähin eksperttiliike oli kuulemma Palokassa, vajaan tunnin ajomatkan päässä. Sinne. Mukaan pikkuveli ja alan asiantuntijavaimonsa. 

Liike löytyi ja sieltä nuorimies - nero! Hänen käden liikkeitään tapletin kimpussa oli ilo seurata. Diagnoosi sama. Koneen ikä. Sitten tutkittiin mahdollista seuraajaa. Lopputulos (mahdollinen) on kuvassa oleva vempain, jolle elinaikaa, siis takuuta, luvataan 4-7 vuotta. 

Samana aamuna olin katsellut televisiota, joka tiedotti, kuinka paljon jätettä tuotamme polttoon, emmekä ota asioita jollain lailla uusiokäyttöön. Ikuinen kärrynpyörä. Jos tavarat kestäisivät kauemmin, kaupan teko kärsii!

Piti mennä uudelleen kahville ja laittaa mietintämyssy päähän. Odottelen nykyisen tapletin kestoa. Otan vain huomioon, että senkin toimintakyky hidastuu. Niin kuin omanikin. Samalla muistelin vielä dnakaupan nuorta ja ystävällistä neropattia. Sai minusta asiakkaan, tulevaisuudessa.

Kärpässienet ovat ilmestyneet metsiin. Joku sienestäjä kertoi, että herkkutattien putkahtelu osuu kärpässienten ilmestymisen aikoihin. Oma teoriani on seurattuani viljeltyjen sienten kasvatusta, että herkkutatit odottelevat paitsi sateita myös viileneviä aikoja. Onhan tämä kesä ollut kuuma ja kuiva. Ei siis parasta tattien kannalta. Tiedä häntä.

Tähän lopuksi kuva sienestysmetsiköstäni. Luonto siellä puita kaatelee, ei metsäyhtiöt. Eikä siellä kyllä kysellä, onko minulla rintsikat päällä. Taitaa olla nyt monella tukalat olot metsäteollisuuden osa-alueilla. Kiitos raakkujen. Loppujen lopuksi pienillä eliöillä on suuri merkitys. Ihminen on aika omituinen.

maanantai 19. elokuuta 2024

Kodin tekniikkaa


Jotain nyt puuttuu seinältä. Puuttunut jo viime perjantaista lähtien. Alitajunta ei muista muutosta, vaan tsiljoona kertaa päivässä silmät etsivät tuttua näkyä. Etsivät vaikka hyvin tietävät, etteivät näe mitä etsivät!

Kellohan siitä puuttui. Minulla mieluinen esine. Sain sen Keuruun ensimmäisiltä oppilailtani muistoksi heidän lähtiessään yläasteelle. Kello oli alkanut temppuilla. Jätätti tai pysähtyi kokonaan. Viisarit pötkötti miten sattui. Kellotohtoriin! Tänään kävin aarteen hakemassa. Oli kuulemma ruuvi olleet löysällä!!!  (Ihan tulin miettineeksi, josko omat ruuvit kaipaisivat pientä kiristelyä.) Kiitoksella selvisin. Ei tartte hakea Kelalta korvauksia.

Nyt kun olympialaiset oli ja meni, olisi aikaa niille herkkutateille, mutta kun niitä ei ole putkahdellut. On satanut ja satanut ja satanut ja satanut, mutta ei herkkutatteja. Viime vuonna tähän aikaan, olin jo saanut mahtavia saaliita. Mutta ei tänä vuonna. Vielä.

Kantarelleja ja mustiksia kyllä löytyy.

Täytyy siirtyä puolukkajahtiin. Puolukat ovat parhaimmillaan lappapuuroksi. Ei vielä kypsän kypsiä eikä raakojaan, vaan just sopivia. Yksi puuro jo syöty. Sain veljen vaimon tuomana pari litraa seuraavia puuroja varten.

Minulla olisi parikin hyvää marjapaikkaa, mutta koska olen kuullut, että hirveät kärpäsetkin ovat metsiin ilmestyneet, menen vain sinne, missä hirvet eivät liiku. 

Telkkukin oli alkanut temppuilla. Just ennen kisoja. Kilautin kavereille. Kysyin kyliltä, mutta kukaan ei tiennyt, mikä toosaa vaivasi. Epäilin jo vakoiluakin! Muilla talon asukkailla ei ollut samaa takkuilua. Yhtenä iltana räpläsin kanavia, ja kuinka ollakaan: yhtäkkiä parempaa kuvaa ei ollut koskaan näkynytkään! Ykköskanava olikin kanavalla 21, kakkonen kanavalla 22... Siis telkkari oli muuttanut jo piirtokanaville. Minulla oli siis tulevaisuuteen suuntautunut toosa. Sitä en kyllä ymmärrä, miksi muutos tapahtui jo nyt, eikä vasta ensi vuonna, niin kuin oli ennustettu. Nyt taas kaikki vanhatkin kanavat näkyvät, mutta jos taas alkaa toosan kanavien kiusanteko, siirryn muille kanavapaikoille.

Eilen illalla katsoin pitkästä aikaa elokuvan. Crazy Rich Asians. Kuvattu Singaporessa.Tykkäsin suunnattomasti. Hyvän mielen tyhjennys viihdettä. Suosittelen. Näyttää tulevan tänä iltana uusintana. Katsoin juuri blogini tilastoja, ja esim Singaporesta on kuluneen viikon aikana käynyt muutama sata lukijaa. Pitivätköhän blogini antia hyvänkin viihteenä?

sunnuntai 11. elokuuta 2024

Loppuu ja alkaa


Tänään loppuu telkkarin tuijottaminen. Olympialaisten päättäjäiset kruunaavat 16 päivän penkkiurheilijan viihdyttämisen. Nautin avajaisista, joten aion nauttia myös lopettamisesta. En yhtään tajunnut loukkaantua avajaisten mistään kohdasta, vaan tuijotin silmät soikeana koko neljän tunnin ajan, mitä kaikkea ranskalaiset meille tarjoilivat, enkä kyllä aio nytkään etsiä mitään arvosteltavaa, vaan nauttia ja nauttia.

Nautin myös eri lajeista. Mahdottoman taitavia urheilijoita. Eniten ihmettelin voimistelijoita. Minun mielilajini. Tietysti seurasin suomalaisten yrittämistä. Ei ihan onnistunut, mitä heiltä odotettiin, mutta he yrittivät parhaansa. Se riittää minulle.

Nyt jää sitten enemmän aikaa tattipolulle. Ensimmäinen vauvatatti on jo bongattu, mutta vain yksi. Kantarelleja ja mustatorvisieniä olen kyllä saanut ihan mukavasti, mutta nyt haluan keskittyä tatteihin, herkkutatteihin.

Nyt jää myös enemmän aikaa seurata maailman menoa. Siinä riittääkin ihmettelemistä. Vain yksi esimerkki tähän postaukseen. Puhelin! Miten ihmeessä siitä on tullut koulun kuumin puheenaihe? Minun vankka mielipiteeni on se, että se ei kuulu oppitunneille eikä välitunneillekaan,  ainakaan peruskoulussa. Taskuun tai reppuun ja äänettömälle. 

Seurasin pikkuisen kolmasluokkalaisen itkuista läksyjen tekemistä. Ope oli antanut tehtäväksi etsiä netistä tietoja biologiseen tehtävään. Voi herran pieksut! Neuvoin vanhempia puuttumaan asiaan, ja selvisi, ettei ope ollut tajunnut, mitä kolmasluokkalaiselta voi odottaa ja mitä ei. Hymy palasi pikku hiljaa pikkuisen kasvoille, ja leikki kelpasi jälkeen.


PS Olympialaisten päättäjäiset jälkeisenä aamuna :

Olympia-aatteen mukaan Tärkeintä ei ole voitto vaan osanotto! Mutta tuntuu siltä, että liikuntapomon (Vapaavuori) ja muidenkin 'asiantuntijoiden' mukaan Tärkeintä ei ole osanotto vaan voitto!

torstai 1. elokuuta 2024

Ylikulutuspäivä

 

Tänään, 01.08., vietetään maailmassa ylikulutuspäivää. Ollaan siis käytetty luonnonvaroja tältä vuodelta yli luonnon kestokyvyn. Sama tapahtui Suomessa jo huhtikuussa. 

Hallitus on huolissaan, kun kulutus ei kasva. Miten tämmöinen yhtälö ratkaistaan? Kertokaa!