maanantai 12. marraskuuta 2012

Sààn armoilla


Eilen Pohjois- ja Keski-Italia olivat sààn armoilla - taas. Kuvat tàmàn pàivàn lehdestà. Venetsiassa vesi oli puolitoista metrià normaalia korkeammalla. Làhellà Veronaa yhden joen vesi nousi kuusi metrià normaalin yli. Lànsi-Toskanassa, Massa Carraran marmoriseudulla oli vasta selvitty joten kuten edellisestà tuhosta, ja nyt seutu on taas kuin hàvityksen kauhun jàljiltà. Tààllàkin satoi ja ukkosti oikein kunnolla. Jàlkikasvun kotikylàssà oli aika uusi muuri sortunut kadulle ja ajanut kohdalla olevan talon asukkaat evakkoon.


Eilen piti alakylàn baarin piazzalla olla juhlat: polentaa ragu (jauheliha)-kastikkeella, makkaroita, kastanjoita ja vino novelloa. Baari oli varustautunut ulos laitettaviin pitkiin pòytiin, mutta koska satoi, eivàt saapasmaalaiset làhde mihinkààn kotoaan. Sitàhàn voi vaikka kastua. Meità rohkeita oli kuitenkin paikalla 11 aikuista ja kaksi lasta. Meille oli katettu pòydàt piazzalla olevaan katokseen. Ja kyllà ruoka maistui. Ainoa  harmi oli se, ettà tààllà annokset ovat reilun kokoisia, eikà ainakaan minun vatsalaukkuni venynyt moisiin mààriin.

Tànààn piti myòs sataa, mutta ainakin toistaiseksi on ollut auringonpaistetta, ja koska edelleen tuulee làmpimàsti tuolta Saharasta, sàà on ihan kesàinen. (Huomaan tàssà just, ettà taas on aihetta ikkunoitten pesuun, sillà kun sade tuo alas Saharan pòlyà ja aurinko sitten kuivattaa veden pois, ruudut ovat hiekan pilkulliset!)Parvekkeen kukat pukkaavat nuppua: ruusu, neilikka ja kehàkukka. Tàssà teille vihreàà silmàniloa sinne Suomeen kaamoksen keskelle. Tààllà arinko nousee noin klo 7.00 ja laskee hieman ennen viittà. Varsinaista hàmàràà ei ole, vaan jo vartin yli viisi on tàysin pimeàà.

11 kommenttia:

 1. Meilläkin on satanut 3 päivää,ei koko ajan mutta usein,ihanaa! Viime vuonna sateet tulivat vasta vuoden alussa,nyt jo aikaisin,ja toivottavasti jatkossakin sataa. Kivat ja herkulliset juhlat teillä.Täälläkin monet jäävät kotiin kun sataa,ja minusta se on outoa.

  VastaaPoista
 2. Yaelian: Sade on tarpeellista, mutta kun tààllà tulee sitten suuria vahinkoja, kohtuus olisi tarpeen. Tàmmòiset kylien sadonkorjuujuhlat on mukavia tapahtumia, mutta silloinkin sade voisi pitàà taukoa, ettà jàrjestàjien ponnistelut palkittaisiin. Onneksi minulla on kumpparit, harvinaista naisilla tàssà kylàssà. Miehillà ne kuuluvat peltotòihin!

  VastaaPoista
 3. Me olimme eilen juoksemassa-kastuimme ensin kaatosateessa kokonaan ja nyt on tämä päivä kuivateltu lenkkareita, jotka ovat edelleen läpimärät vaikka auringossa päivän olivatkin. Liikaa kerralla ei ole hyvä juttu.
  Muuten täälläkin on tyyli sama, jos sataa, ketään ei näy.Tosin nyt on muutenkin sellainen tilanne, ettei ketään näy missään kun aurinko on laskenut.

  Ollappa venyvä vatsalaukku.

  VastaaPoista
 4. Pikkujutut: Kmppareissa onkin hankala juosta. Siksipà en juokse!!! Lapsiakaan ei pààstetà ulos làtàkòihin peuhaamaan. Voisivat vaikka vilustua, sillà sadevarusteita ei tààllà ole. Venyvà vatsalaukku, heh, heh!

  VastaaPoista
 5. On se uskomatonta. Juuri iltalehdestä kuvia katselin. Ensin on kuukausitolkulla kuivaa ja sitten sataa senkin edestä...

  VastaaPoista
 6. Kummallista nämä säät, ei mitään tasapaksua, kun sataa, niin sataa kamalasti, kun on kuivaa, niin on rutikuivaa. No, ei täällä ihan nyt noinkaan, tosin tänän on ollut räntäpäivä, huomiseksi taas pikkupakkasta.
  Kesävehreyden katseleminen ilostuttaa.

  VastaaPoista
 7. Mine: Uutiset ovat tànààn alkaneet joka kerran surullisilla kuvilla tulvivista joista ja maanvyòrymisistà. Ainahan tààllà sààn vaihtelut ovat olleet suuria, mutta nyt tuntuu kyllà menevàn yli kaikkien ennàtysten.

  Aimarii: Onkohan ihminen puuttunut liikaa luonnon elàmààn? Sinua minà noilla nupuilla halusin ilahduttaa, koska sinà ilahdutat minua lumikuvilla.

  VastaaPoista
 8. Aamulehti kertoo samankaltaisin kuvin Venetsian tulvista. Tosi harmillisia tuollaiset kaatosateet ja varsinkin niiden aiheuttamat tulvat. Täällä eivät kärsineet kalleudet vaan etupäässä ihmisten kodit ja sadot. Kalliita nekin.
  Me suuruudenhullut ihmiset saamme itseaiheutettua extremeä. Ei kai tämä mitään muuta voi olla? Emmehän me tyydy vähään:(

  VastaaPoista
 9. Rva Pioni: Tànààn on telkkarin uutiset olleet tàynnà noita tulvavahinkoja, mm moottoritie Firenze-Rooma on poikki useiden kymmenien kilometrien matkalta. Samoin rantatie (Aurelia) on rysàhtànyt yhdeltà kohden alas. Muista vahingoista puhumattakaan. Luonto on armoton, jos sità ei kuuntele tarkalla korvalla.

  VastaaPoista
 10. Tuo alempi Venetsian kuva on täälläkin ollut esillä. Hurjaa. Ajattelin sitä katsellessani, että aika riski on noilla tuoleilla istuskella, eikös ne viemärivedet ole siinä samassa tulvassa mukana? Toivottavasti vuoristomajan tiet eivät sorru, että pääset tänne Suomen kaamosta ihailemaan.

  VastaaPoista
 11. Riitta: Ja kaiken lisàksi tuo kuva on oikein hyvà esimerkki siità, miten vàhàn turistit ajattelevat niità ihmisià, jotka kàrsivàt tulvista. Esim niità, jotka heità palvelevat kaiken tuhon keskellà. Vuoristokylà on sàilynyt kaikesta tulvasta - ainakin toistaiseksi. Mità nyt Tiber-joki on intoutunut tulvimaan, mutta ei se tànne ylòs (n600 m meren ylàpuolella) ulotu. Roomassa on hàlytys pààllà koko ajan. Kuukausi vielà, ja sitten pààsen kaamokseen, vuoden pimeimpààn aikaan.

  VastaaPoista