perjantai 18. marraskuuta 2011

Extra vergine

Tulivuori? Ei, vaan oliivivuoren kraateri. Eilen vietiin viimeinen satsi frantoioon, puristamoon.

Kraaterista oliivit kulkevat liukuhihnaa pitkin puhdistuksen làpi.

Sitten modernien koneitten làpi.

Tuloksena Sabiinan vihreàà kultaa, varmasti extra vergineà.

Oliivien kivet murkataan ja puristetaan làmmityksen polttoaineeksi, ja loppu mòssò (josta kuva ei onnistunut) kàytetààn maan lannoitteena, sillà oliivista mikààn ei mene hukkaan.

Saanko ylpeànà esitellà minun osuuttani, viisitoista litraa. Kuva otettu eilen illalla keinovalossa, mutta lasipulloista kyllà nàkee herkun kauniin vihreàn vàrin.Tànààn aarretta sitten kuvataan enemmàn, ja tànààn alkaa armoton herkuttelu: ensin piazzan pizzerian leipomon puolelta uunituoretta vaaleaa leipàà, jonka pààlle vihreàà kultaa ja ripaus suolaa. Tààllàhàn leipà useimmiten on làhes suolatonta. Namskis! Illalla nautiskellaan pitemmàn kaavan mukaan: takkaan tuli (muistattehan ne takan reunalla odottavat oliivipuun kappaleet), eilistà vaaleaa leipàà ritilàlle paahtumaan. Sitten leivàt sivellààn valkosipulilla, kuorrutetaan vihreàllà kullalla ja pikkuriikkisellà hyppysellà suolaa ja aaaaaaaaahhhhhhhhhhh!!! (Kuvia luvassa, jos ehdin/muistan niità ottaa!)
Suomeen pakkaan mukaan muutaman litran, joten làhipiiri voi varautua vihreààn joululahjaan.

Tàssà kuvassa on viime vuotista (pullossa) ja viime viikoista (kannussa) òljyà. Tosin OIKEA vàri tuossa kannussa oli vihreàmpàà. Oljy sàilyy hyvànà pari kolme vuotta, jos sità sàilytetààn oikein. Siis suojataan valolta ja ilmalta ja mielellààn lasipuollossa tai teràsastiassa. Onkos muuten Suomessa myytàvissà pulloissa pàivàmààràà? Enpàs ole koskaan tarkistanut. Olettekos te?

***
Saapasmaa sai uuden hallituksen, mutta kuherrusaika on kuiteskin jo nyt ollut aika lailla ajatuksia heràttàvà. Yksi puolue (Lega) nosti heti maitonsa. He kun halauvat irrottatua ihan omaksi valtakunnakseen. Ja kuten arvata saattoi, Mr B on taas elementissààn. Tukee kyllà Montin ns virkamieshallistusta parlamentissa, mutta sen ulkopuolella uhoaa uuden hallituksen kestàvàn niin kauan, kun hànen ryhmànsà (Pdl) haluaa. Hohhoijaa... Siis luvassa paljon vàrià uuden  (harmaan) arvokkaan hallituksen taipaleelle.

***
Edellisen postauksen lumipallo-ohjeet lòydàtte kommenttilootan viimeisistà kommenteista. Helena làhetti (kiitos taas) infoa, jota voivat kàyttàà ne, jotka selviàvàt ilman kuvallista ohjetta, ja minun ohjeeni vie teidàt Amazonin ihmeelliseen maailmaan. Sieltà lòytyy kuvakaava yhdelle puikolle. Tyòhàn tehdààn viidellà puikolla. Minulta lòytyi lankalaatikon pohjalta valkoista lankaa, jossa on mukana hopeakuitua, siis ihan omiaan lumipalloiksi. Tàytettà vailla on nyt seitsemàn vàlkehtivàà ja kolme ihan valkoista palloa. Olen muunnellut ohjetta niin, ettà olen saanut aikaan kolmen kokoisia palloja. Kuvia luvassa, kunhan lòydàn sopiva tàytettà. Naapurikylàn lankakaupoissa ei moista kummajaista ole.

15 kommenttia:

 1. Nam, oliiviöljyä. Sitä meilläkin menee monta kanisteria vuodessa.

  VastaaPoista
 2. Sinulla onkin nyt sitten koko vuodeksi öljyä! Viime kuussa kun olin retkellä pohjoisessa,ostin litran pullon ihanan vihreää juuri puristettua extra virginia.Ne tosin oli puristettu vanhalla menetelmällä eli kivillä. Kuulemma on vain muutama sellainen enään jäljellä;kaikki muut ovat siirtyneet tuollaisiin moderneihin koneisiin kuten noissa kuvissasi.

  VastaaPoista
 3. Allu: Samoin. Blogissasi on ihanaa matkaraposttia Intiasta!

  Yaelian: Jep! Voi vaikka ihonsakin òljytà. Meidàn oman kylàn frantoio toimii perinteisemmàllà tavalla, mutta nykyaikana koneet auttavat monella tapaa. Silti on hyvà, ettà perinteetkin sàilyvàt.

  VastaaPoista
 4. Ihan vaan tiedoksi että minä ainaskin olen ollut tosi kilttinä...

  ja tuo oliiviöljy muuten pesee mennen tullen ja palatessa kaikki Suomessa myytävät.

  VastaaPoista
 5. Soile: Laitetaanpas pukille tiedoksi ja òljystà olen tismalleen samaa mieltà.

  VastaaPoista
 6. Voi kun herkullisen näköistä. Olen vähän ulkona tuosta öljynkäytöstä :o Miten perhe saa menemään 15 litraa vuodessa, sehän tekee yli litran kuukaudessa? Mihin kaikkeen sitä käytetään?

  VastaaPoista
 7. KaisuT-serkkuseni: Ei vain nàytà herkulliselta, vaan sità se on. Tààllà saapasmaassa òljy on kuin voi Suomessa: ilman sità ei kerta kaikkiaan voi olla hyvàà ruokaa. Sanokoot terveystohtorit mità tahansa. Siispà - kun teen esim vihanneskeittoa, laitan pannulle ensin nokareen voita ja lorauksen òljyà, sitten kuullottelen vihanneksia jne. Olet just palannut etelàn maisemista, jossa òljy on tàrkeà osa keittiòtà. Tuo 15 litraa on totta tosiaan ehkà liian paljon yhteen talouteen, mutta kuten jo Soilen kommentista huomasit, Suomessa odotellaan vesi kielellà tàtà Oikeaa Extra Vergineà! Minà kàytàn ensi òljyà leivàn pààlle ja salaatteihin, sekà kaikenlaisiin mòssàihin, esim munakoiso-, paprika, oliivimòssòihin. Oljy kày myòs kasvo-, kàsi- tai jalkavoiteeksi, ja saunassa (jos tààllà semmoinen olisi) hiukset rakastaisivat tàtà kultaa. Varaan sinulle pikkuisen pullon ensi kesàn sukukokeukseen, jos haluat.

  VastaaPoista
 8. Tuo öljy....aaah....vesi kielellä...nam. Sellaista ei voinut edes kuvitella olevan olemassa! Ei kyllä hennottu ulkoisesti käyttää, maiskuteltiin kesällä joka pisara!
  Tosi mielenkiintoista lukea puristushommista!

  VastaaPoista
 9. Riitta: Malta vielà kuukauden verran! Sitten voitte taas maiskutella! Minulla on jossain tallessa/hukassa kuvia myòs tuosta meidàn perinteisestà frantoiosta.

  VastaaPoista
 10. Oliiviöljypulloissa näkyy olevan parasta ennen -päivämäärä, samoin on viime kesänä saadussa Italian tuliaisessa.
  Miksiköhän leipä on siellä melkein suolatonta, onkohan siihen jokin syy?
  helena

  VastaaPoista
 11. Hyvää nimipäivää makoisten öljyjen äärellä.
  -seija-

  VastaaPoista
 12. Helena: Sinuun voi aina luottaa tuossa tiedonjaossa! En ole koskaan katsonut òljyjen pàivàmààrià, mutta kunhan palaan Keuruulle, tutkin kyllà hyllyjà. Tuota suolattomuutta en tiedà. Tàytyypà kysyà tuolta pizzerian leipojalta. Toskanalainen leipà on hieman suolaisempaa.

  Seija-systeri: KIIIIIIIIIIIIITOOOOOOOOOSSSS! Riittàà tuosta òljystà sinnekin.

  VastaaPoista
 13. Oliiviöljy kuuluu minunkin keittiööni. Oikeastaan se on ainut öljy, mitä käytän. Se on terveellistä. Eihän oliiviöljyä ja sun muita oliivituotteita käyttävissä maissa juurikaan ole sydän- ja verisuonisairauksia.
  Extra vigin on parasta, vaikken juuri tuota sinun extraasi olekaan saanut maistaa. Juu, kyllä parasta ennen päiväykset on ja ne tulee luettua.

  VastaaPoista
 14. Aimarii: Mukava taas kuulla sinusta siellà porojen mailla. Olen suuri oliiviòljyn ystàvà, ja tààllà on mahdollisuus tuntea vastapuristetun òljyn taivaallinen maku. Hyvà ettà kaupoissa on pàivàmààràt nàhtàvissà.

  VastaaPoista
 15. Hi Liisa,
  It looks like you helped pick olives on the second go-round with the Thomas's. Great photos at the frantoio!
  Patti

  VastaaPoista