torstai 9. toukokuuta 2013

Roomaa ja Vatikaania


Edellisen postauksen viimeisen kuvan jono ulottui ulos asti. Bocca della Verita, totuudentorvi, tai siis suu kiinnosti turisteja jonotteluun asti. Googlatkaapas Wikipediasta kuvaa, sillà minà en halunnut jonottaa. Enkà siis tyòntànyt kàttàni miehen kasvoja esittàvàn marmoriveistoksen suuhun, jotta olisin osoittanut puhuvani totta!


Tallustelimme pitkin Lungotevereà, ohi vanhan romahtaneen sillan... (Onkohan Asterix ja Obelix olleet asialla?)
... kohti gettoa (ghetto saapasmaalaisittain). Toisen maailmansodan aikana juutalaiset saivat olla Italiassa aika rauhassa, mutta kun natsit miehittivàt maan, monet Italin juutalaiset joutuivat eri keskitysleireille. Roomassa oleva pieni kaupunginosa oli yksi heidàn pakopaikoistaan. Alimman kuvan asunnot on rakennettu vanhan kadun pààlle, kahden talon vàliin. Nykyààn getto on suosittu ruokailupaikka.Ravintola (Benito) oli pikkuinen, mutta ruoka oli erittàin hyvàà. Artisokka roomalaisittain, parasta mità olen koskaan syònyt. Olimme paikalla ensimmàisià, mutta pian kaikki pòydàt olivat tàynnà, ja se on hyvà suositus lòytàà herkuttelupaikka. Hinta-laatu suhde paikallaan.


Jaksoi taas jatkaa matkaa. Ihan getton nurkan takana on Largo Argentinan temppelialue, jossa kaivaukset jatkuvat edelleen. Paikalla Caesar kohtasi murhaajansa sanoin: Sinàkin Brutukseni! Alue on nykyààn kuuluisampi valtion suojeluksessa olevista kissoistaan!Minà halusin vielà ulkomaille. Olisin mielellàni nàhnyt paavin edes vilaukselta, mutta olimme liikkeellà pàivàà liian aikaisin, sillà vasta sunnuntaina paavi piti suosittuja puheitaan. Tuolit olivat jo valmiina.


Ja taas jonotettiin, siis turistit. Tuolta pilareiden vàlisistà turvatarkastuksista purkautui kansaa ihan piponaan tutkimaan Pietarin kirkkoa.


Vatikaanissa restauroidaan oikein kunnolla. Postikin on ulkoistettu. Olin lukenut lehdestà, ettà uudesta paavista on ilmestynyt kaksi uutta postimerkkia. Niitàhàn minà olin làhtenyt ulkomailta hakemaan. Vasemmalta sisààn autoon - pettymys: ei ollut uusia merkkejà - oikealta ulos parin kortin ja vanhojen merkkien kanssa. Kortit keltaiseen laatikkoon ...


... ohi Vatikaania vartioivan, tuimailmeisen komistuksen.


Matkalla metrolle ikuistin tàmàn saapasmaalaisen tyypillistà liikennekàyttàytymistà: Vanhempi signore nousi autostaan lehteà noutamaan. Auton tapapuoli jài osittain ratikkakiskojen pààlle, eikà kohta paikalle kolkutellut ratikka pààssyt ohi. Tyyttàyksen jàlkeen signore tassutteli autolleen kaikessa rauhassa ja ajoi autonsa 20 cm eteenpàin, jotta ratikka voisi jatkaa matkaansa.

***
Lopuksi en voi olla puuttumasta (taas) saapasmaan politiikkaan. Eràs usein mainitsemani Mr B on taas tuomittu vankilaan - epàoikeudenmukaisesti tietysti - omasta mielestààn! Hohhoijaa!

10 kommenttia:

 1. Tulipa syyllinen olo kun omat viime elokuun Rooman kuvat on vieläkin koneella, en edes ole muokannut niitä... Ehkä elokuuhun menness? Vuosipäivän kunniaksi sitten? :D

  VastaaPoista
 2. Olisipa mukava lukea kokemuksiasi ja nàhdà ottamiasi kuvia. Kunhan ehdit. Vaikka sitten elokuussa.

  VastaaPoista
 3. Aika jännä sattuma, kun patikoitiin tässä lähivuorilla ja nähtiin yhden talon ikkunassa kolme kissaa ja mies sanoi, että täähän on kuin Largo Argentina ja mitäs nyt sitten luen täällä blogissa.
  Tollaisia ratikkakiskoille parkkeeraavia tolloja näkee kyllä täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissoja Largo Argentinalla riittàà monenkin talon ikunoihin. Ratikkakuski oli ihmeen rauhallinen. odotti jonkin aikaa, ennen kuin tòttàsi. Hànen arkeaan varmaan.

   Poista
 4. Bocca della Verita on tuttu ihastuttavasta Loma Roomassa -elokuvasta. Tuosta temppelialueesta kissoineen ja kissoja ruokkivista naisista muistan nähneeni dokumentin tv:stä.
  "Et tu, Brute", jos en paljon muuta muista latinan tunneista niin tuon. Ja muutaman sanalaskun, jolla voi tylsistyttää kuulijansa.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Audrey Hepburn ja komea Gregory Peck! Tuli muistaakseni syksyllà Suomen telkkarissa - taas kerran. Kissat on nyt valtion suojeluksessa, eli turvatut kissanpàivàt! In vino veritas!

   Poista
 5. Kiitos näistä posteista sekä oikeista portikorteista. Tänään tuli kaksi kappaletta Maltalta, kiitos, tuttuja maisemia olivat.
  Hyvää Äitienpäivää.

  -seija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, ettà kortit pààsivàt perille! Hyvàà àitienpàivàà sinnekin.

   Poista
 6. Olipas jälleen mukavat matkakertomukset, kiitos! Ja kiitos myös kortista!
  Hyvää äitienpäivää sinne! Tänne on tulossa kaunista kevätkesäsäätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvà vaan! Hyvàà àitienpàivàà sinnekin! Toivottavasti kaunis sàà on ensi viikolla minuakin vastassa.

   Poista