keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Luovuutta Calcatassa

Calcataan eivàt turistit voi autoillaan huristella, vaan kulkuvàline on jàtettàvà ylàparkkiin.


Sitten kapeaa, vuorenrinteeseen rakennettua polkua pitkin kohti pààmààràà. Korkeanpaikan kammoisten tàytyy pysyà làhellà rinnettà, sillà aidan takaa alkaa suora pudotus alas.


Voi vaikka tutkia rinteeseen ammoisina aikoina kaivettujen onkaloiden nykyantia.


Tàmà cantina (onkalo/varasto) antoi kyllà aihetta suurempaankin ihmettelyyn: Miten ihmeessà tuo auto on saatu rahdattua tunne vuoren rinteeseen? Osinako? Ei se kyllà ajamalla oikein ole ollut mahdollista, sillà polku on liian kapea.

Vanhan Calcatan kupeeseen, ns Uuteen Calcataan on asettunut mm arkkitehti Paolo Portoghesi (yksi Rooman moskeijan kolmesta arkkitehdistà) taiteilijakumppaninsa Simona Wellerin kanssa.


Kadun toisella puolen on aasinkasvattajan asunto!


Calcatan yksi voimanaisista on hollantilaissyntyinen Marijcke van der Maden. Hàn muutti vuonna 1984 Calcataan ja perusti kumppaninsa kanssa nykyisin hyvin suositun taidekeskuksen, Granaronen. Meidàn kàydessàmme hàntà tapaamassa, salissa valmisteltiin juuri konserttia Beatles-hengessà.


Itse Marijcke on kuuluisa nukkehahmoistaan. Hàn myòs opettaa nukkien valmistamista.


Tilassa saavat myòs muut taiteilijat esitellà omia tuotoksiaan. Nyt minun on tunnustettava, etten muista tàmàn puhuttelevan  'munataiteilijan' nimeà. Tàytyy emailata.


Calcataan siis ei voi ajaa autolla miten sattuu. Ei hàtàà, sillà vastassa on ystàvàllismielinen poliisi, joka neuvoo, missà ylàparkki sijaitsee. Bruumm - renkaat ulvoen tàyskàànnòs!

Brrruummm - ensi viikonloppuna Kiinassa...

Ps. Harmaan arjen Outi ihmetteli edellisen postaukseni kommentissaan tuota aamutakissa auringossa ollutta markiisitarta: Calcatassa ei ihmetellà mitààn eikà ketààn - olipa aamutakissa vaikka koko pàivàn ja tassuttelisi ympàriinsà kahvikuppi/viinilasi kàdessààn. Kaikilla on taivaallinen vapaus elàà omaa elàmàànsà, kunhan antaa toisillekin sen vapauden. Tàssà suhteessa oma vuoristokylàni - ja uskoisin suurimman osan saapasmaalaisia pikku kylià - poikkeavan Calcatasta: Tààllà seurataan tarkkaan, mità muut tekevàt ja paheksutaan ns poikkeavaa kàyttàytymista. Esimerkiksi naapurini (mies) otti aurinkoa ovensa edessà ilman paitaa, ja johan oli asiasta valitettu il sindacolle. Oli tullut neuvo laittaa paita pààlle! Mitàpà nyt ajattelet, Allu?

Seuvaaksi matkan varsinaiseen pààmààrààn - merelle.

Edit: Marijcke Van Der Maden emailasi minulle, ettà Granaronen munataiteilijoita oli itse asiassa 18, ja ettà keinuteos on hànen itsensà ja muna-vauva on hollantilaisen Anne Martensin. Thank you for the quick information, Marijcke!

10 kommenttia:

  1. Innoittavia kuvia, tässä ja aikaisemmissa postauksissa, olen katsellut moneen kertaan. Tuo tratti ja koristeltu ikkuna/ovi edellisessä!
    Italiassa noita pieniä vuoristokyliä riittää, olen kolunnut Ranskan puolella muutaman ja niissä on jotain kiehtovaa. Ehkäpä joskus Italiaan?
    helena

    VastaaPoista
  2. Blogissani on vain miniosa kuvista, joita otin ja Calcatassa on kuvauksellisia kulmia niin paljon, ettei yhdellà reissulla kaikkia haluamiaan edes ehdi ikuistaa. Tuo tratti-vesikouruhommeli on vain pienin yksityiskohta siità luovuudesta, joka Calcatassa kukoistaa. Eipà taida olla niuhoja rakennustarkastajia seutuvilla! Kaikeksi onnekssi. KAIKKI ovet ja ikkunat olisivat ansainneet ikuistamisen. Ei muuta kuin Italiaan ja esim Calcataan. Minulla on haave saada osallistua joskus tuon Marijcken kursseille.

    VastaaPoista
  3. Täällä pudottiin maan pinnalle.:D Eli se olikin vain onnekas poikkeus se aamutakki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mikààn poikkeus, vaan ihka oikea aatelinen, joka viis veisaa siità, mità muut hànestà ajattelevat! Minulle jài kaipaus pààstà tutkimaan hànen putiikkiaan. Samalla voisi kuulla hànen kertovan omia juttujaan.

      Poista
  4. Kyllä tuolla viihtyisi, kylpytakissa tai muuten:).

    VastaaPoista
  5. Aika ihana paikka tuo Calcattta ,jos tuolla vielä saa olla rauhassa oma hullu itsensä!

    VastaaPoista
  6. Kiitos, kiitos, kuvista ja jutuista.
    Mukava lukea niitä ja mukava kun jaksat kuvata ja kirjoittaa.
    Rantakuulumisia ootellen.
    -seija-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vàhàn jo mietinkin, missà sinà oikein luuraat! Rantaa tulee...

      Poista