tiistai 20. marraskuuta 2012

Gaetan valloitusta



Aamupalan jàlkeen pientà evàstà mukaan ja Gaetaa valloittamaan. Majapaikkamme sijainti kukkulan kupeessa vaatii hyvàt jalat ja tai paljon aikaa kiemurrella kapeita kujia ylòs ja alas. Mutta seikkailu ja eksyskely kannattaa. Koskaan ei tiedà, mità mutkan takaa lòytyy... Kuvat B&B Il vecchio e il maren parvekkelta ja ulko-ovelta.




Gaetaa ovat tultu valloittamaan/asuttamaan historian saatossa sekà pohjoisesta ettà etelàstà, làheltà ja kaukaa. onhan sillà aina ollut mainio asema keskisen Vàlimeren nimekkenà. Esimerkiksi oman vuoristokylàn seudun (Sabinan) asukkaista osa làhti pakoon n 3000 vuotta sitten roomalaisia naisten ryòstàjià juuri nàille seuduille. Kreikkalaiset Odysseuksesta làhtien (Gaetan nimen kerrotaan tulevan kreikkalaisen  Aeneas-kuninkaan imettàjàn mukaan), espanjalaiset, langobardit pohjoisesta (nekin Sabinan kautta) ja tietysti roomalaiset. Ennen Italian itsenàistymistà (1861) Napolin kuningas ja kuningatar pitivàt Gaetaa omana paratiisinaan ja silloinen paavi Pius pakeni kuvassa olevaan linnoitukseen. Alemmassa kuvassa nàkyy Ponzan saari. Kun kiipeàà nimen nokan korkeimmalle kohdalle, Monte Orlandolle, voi siltà nàhdà myòs Ischian, Caprin ja Vesuviuksen silhuetit, mutta kuvaamiseen pitàisi olla Mine kameroineen.


Monte Orlandon huipulla, historian siipien havistessa, voi nauttia pientà vàlipalaa ja ihailla yli 2000 vuotta vanhaa tòysin pyòreàà, konsuli Lucio Munazio Plancon rakennuttamaa monumenttia. Sisàllà olisi ollut paljon mielenkiintoista nàhtàvàà, mutta koska olimme liikkeellà varsinaisen turistiajan ulkopuolella ja vielà lounasaikaan, ovi oli CHIUSO, kiinni. Sana, jonka nàimme aika monen nàhtàvyyden edessà. Harmi, mutta onpahan hyvà syy palata Gaetaan.

Laskeutuessamme vuorelta minua alkoi hirvittàà jo pelkkà huimapàiden touhujen seuraaminen. Jos tiiraatte tarkkaan tuota vuoren ulkoseinàmàà, hieman yli puolen vàlin (tàssà kuvassa), nàette kaksi mustaa pilkkua. Hui kauhistus: kaksi free climbingia harrastajaahan siellà joko kaupuaa ylòs tai yrittàà alas. Homma oli sen verran hidasta, ettemme pààsseet selville, kumpaan suuntaan kaverukset pyrkivàt. Vuoren seinàmà laskeutuu suoraan mereen, jota matkaa en edes saanut mahtumaan kuvaan. Koska olen korkean paikan kammoinen, minulle tuli yhtàkkià tarve etsià tukevampaa jalansijaa.

Tànne olimme matkalla, mutta portissa luki taas CHIUSO. No, seuraavalla kerralla.


Gaeta on kuuluisa upeista hiekkarannoistaan. Meidàn retkemme pààmààrà, Serapo. Vain kaksi kalastajaa ja muutama lenkkeilijà 1500 metrià pitkàllà rannalla. Hedelmià ja siestaa. Mikà pàivà. Jatkuu... Continua...

13 kommenttia:

  1. Huh olkoon, miten vaarallisen näköistä! Ihanat maisemat kuitenkin.

    VastaaPoista
  2. Hienoa paikkaa olette olleet valloittassa:)

    VastaaPoista
  3. Riitta: Jàlkikasvu ihasteli, minà hirvittelin! Maisemia jaksoi kyllà ihailla.

    Yaelian: Ei siis ihme, ettà historian saatossa monet ennen meità tahtoivat paikan valloittaa.

    VastaaPoista
  4. Hienoja paikkoja ja kuvia. Piti käydä netin kautta ihailemassa tuota Grotta del Turcoa. Vaikuttavan näköinen "luola", minäkin korkeanpaikankammoisena hirvittelin noita portaita siellä.
    helena

    VastaaPoista
  5. Helena: Olisin varmaan laittanut silmàni kiinni alaspàin mennessà!!! Ei silti, olen minà laskeutunut Sardiniassa noin 800 askelta vuoren rinnettà alas katsomaan tippukiviluovia. Maksoi vaivan, vaikka piti nousta ne rappuset ylòskin. Ylòs pàin mennessà ei hirvittànyt.

    VastaaPoista
  6. Kyllä sinä olet hienosti selvinnyt näistä kuvista ihan itse:D. Kiitos vaan kauniista kierroksesta...

    VastaaPoista
  7. Mine: Ollos hyvà vaan, mutta kyllà sinà olisit ollut isona apuna!

    VastaaPoista
  8. Allu: Ehdoton kohde mennà uudelleen!

    VastaaPoista
  9. Monet kiitokset matkakuvista ja -jutuista.
    Kaunista ja mielenkiintoista.
    -seija-

    VastaaPoista
  10. Seija-systeri: Tykkàisit varmaan vielà enemmàn ihan livenà.

    VastaaPoista
  11. Luulen, ettemme taida päästä Italiasta yhtään minnekään kun kierrämme näitä sinun paikkojasi.Upealta näyttää!

    VastaaPoista