lauantai 28. heinäkuuta 2012

Ah, tätä onnea

Mansikka-aika on ollut poikkeuksellisen pitkä ja satoisa. Olen syönyt punaisia pullukoita enemmän kuin koskaan. Olen pakastanut kaunottaria enemmän kuin koskaan, ja aina vaan satoa on poimittavissa tuolla ystävien penkeissä. Vaikka sateita on ollut melkein joka aamu, päivä, ilta ja yö, home ei ole iskenyt penkkeihin, vaan vesi on kasvattanut marjoista todella pulleita. Toissa päivänä tein mansikkalikööriä - jouluksi. Ohjeen kopsasin googlaamalla.

Sienisadosta odotan loistavaa. Kantarelleja olen jo saalistanut. Tehnyt niistä keittoa ja muhennosta. Mausteena mustapippuri-tilli -tuorejuustoa ja tietysti kermaa, suolaa, sitruunanmehua ja uutta sipulia. Eilen sain ison satsin vauvakantarelleja, jotka sopivat mainiosti etikkasieniksi. Ohjeena kaupan valmisseos sieni- ja vihannessäilöntään.

Mustikkasato on vielä epämääräinen. On raakoja, puoliraakoja ja kypsiä, vetisiä ja napakoita. Viime vuonna tähän aikaan pakastin pullisteli oikein hyvälaatuisista mustikoista, tänä vuonna vasta muutama pussi on ehtinyt mansikoiden kaveriksi.

Lakkoja sain VAIN vajaan litran, sillä kun yhtenä aamuna kurvasin suoni reunaan, siellä pyllisteli jo kolme daamia!!! PAH!

Tiedotusvälineissä on tällä hetkellä paljon juttua jokamiehen/naisen oikeuksista. Alun perinhän asia tuli  lakisääteiseksi, kun maattomille alustalaisille - jne - annettiin oikeus poimia luonnon antimia tilallisten mailta sekä omaan käyttöönsä että myyntiin. Tarkoituksena mahdollistaa joku lantti ylimääräistä köyhille perheille. Kun Suomen metsiin on todettu jäävän satoa noin 80%, on maahamme tuotu/tullut ulkomaisia poimijoita. Hyvä vai huono asia? Siinäpä aikamoinen pulma, vai mitä! Minä kyllä kyseenalaistaisin vain ne ihmisten 'rahtaajat'! Menisivät itse outoon luontoon itikoitten ruoaksi. Ugh, olen mielipiteeni lausunut.

Pöytäliina kukkii! Nyt olisi suurennuslasilla käyttöä, sillä nuo herttaköynnöksen (?) pikkuriikkiset kukat ovat salaperäisen kauniita. Sitkeä kasvi. Muuttaa minun mukanani pienenä oksana aina paikasta toiseen. Ja nyt vielä kukkiikin. Vihdoinkin tulleen kesän kunniaksi.

Kukkikoon myös  Lontoon olympialaiset ja Unkarin GP!
Monipuolista viikonloppua kaikillen!

14 kommenttia:

 1. Mansikkalikööriä! Oi, kyllä kiitos! :)

  Antoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa joulun aikaan maistelemaan! Kiitos samoin.

  VastaaPoista
 3. Marjastajan onnea:). Muistan sen tunteen, kuinka iloiseksi sitä tuli, kun pakastin täyttyi. Omien uurastusten ansiosta... Ja samalla sai roppakaupalla hyötyliikuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minussa asuu ISO saalistushamsteri, isäni geenien perintöä. Luonto on minun Kotini, sekin isäni perintöä. Huomenna vielä mansikoita, ja sitten siirryn mustikka-vattu -jahtiin. Seuraan myös variksenmarjojen kypsymistä. Tulee upeaa mehua. Tänä syksynä matka saapasmaahan lykkääntyy yhtä paljon kuin luonnon antimien kypsyminen, siis parisen viikkoa. Liikuntaa tosiaan tulee ihan kuin huomaamatta. Iltaisin uni tuli ihan kyselemättä. Mitens muuten siellä Turkissa on noita luonnon antimia, muita kuin hedelmiä?

   Poista
  2. Onhan täällä vaikka mitä, mutta ei vapaasti kerättävissä. Hedelmiä, mansikoita, kirsikoita. Pähkinöitä. Kun ei ole omaa puutarhaa, voi ostaa kaikki herkut basaarilta. Edullisesti. En säilö mitään, nautin sen mitä mikäkin aika tuo tullessaan.

   Poista
  3. Basaarit ovat hyviä. Siis lähiruokaa sieltäkin. Toisaalta sitten puuttuu se itse poiminnan itu, vai mitä?

   Poista
 4. Sormet ovat mustikassa täälläkin. Ihania marjoja ovat.
  Eräs Bertta-neiti keksi ruveta leikkimään minun herttaköynnökselläni.
  Sai mukaansa muutaman oksan kotiinsa kasvatettavaksi.
  -seija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikoita täytyy vaan ihan valkata, koska vielä on raakoja ja sitten niitä vetisiä lössäköitä! Ihan erilaatuisia kuin viime kesänä. Bertta on IHANA. Saa vielä oksia Oulun seudullekin. Alun perin - vuosia vuosia sitten - se köynnös on Karstulan eräästä kukkakaupasta, siis keskisuomalaista perua.

   Poista
 5. Vielä piti sanomani että ahomansikoita on tänä kesänä todella runsaasti jopa meidänkin pihassamme. Taitaa olla kaikkialla.
  Kannonjärvellähän oli runsaasti noita mesimarjoja, joita Neulovanarttu on takapihaltaan löytänyt. Ai että ne olivat hyviä. Olisipa mukava löytää niitten esiintymä.
  -seija-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahomansikoita tosiaan on tänä kesänä, mesimarjoja ei. Tai en ainakaan minä ole löytänyt.

   Poista
 6. Sas muuta, aikamoista ihmiskauppaa rahdata poimijoita kaukaisista maista, jos ja kun joutuvat maksamaan matkan ja kynnysrahan velaksi.
  Mansikanperkuuta tiedossa, ehkä joku eksyy suuhunkin.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiskauppaahan se on! Tämän päivän orjuutta.
   Eilen hain vielä mansikoita. Nyt riittää sen sortin hamstraaminen - tänä kesänä.

   Poista
 7. Kävin marjastamassa Mikkelin lähellä viime perjantaina.Sain kerättyä 2 kiloa mustikoita,mutta piru kun ne itikat härnäsivät koko ajan vaikka olin kuinka suihkuttanut Offia päälleni.Meinasin niistä tulla hulluksi,muuten olisin kerännyt paljon enemmän.Siellä mistä keräsin,niin mustikat olivat isoja ja valtavan hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjia ne p...n itikat! Suomen öttiäiset eivät juuri minua häiritse, toista se on niiden saapasmaan toukokuiset äällötykset. No, onneksi sait mustikoita, täällä tilanne on aika ongelmallinen. Täytyy odotella vielä.

   Poista