perjantai 11. toukokuuta 2012

Kamelin aamupàivà

Aamulla linja-autoilin naapurikylàn markkinoille toiveena lòytàà edes joitain 'aarteita'. Edellisen postauksen postikortin piazza oli tànààn tàpòtàynnà kaikenlaisia kojuja. Kuva on sille 'aarrekojulle' pàin. Ensin sentààn maltoin istua nauttimaan aamucappuccinon da Giorgiossa, siis Giorgion baarissa. Vakiopaikassa, jossa ei enàà tartte muuta kuin nàyttàà naamansa, niin haluamansa saa ulkopòytààn tuotuna. Ja ilman mitààn lisàmaksuja, joita Roomassa pòydàssà istumisessa saisi. Mutta nythàn emme ole missààn turistirysàssà, onneksi.

Aarteitakin tàllà kertaa lòytyi. Niistà enemmàn, kunhan ensin pesen ne. Mielenkiintoisia  aarteita lòytyikin.

Mukaan tarttui kaikenlaista muutakin, jotka tàmà kameli laski hàtàpàissààn keittiòn lattialle. (Saapasmaassahan  EI esim laukkua saa laskea lattialle. Ai miksikò? En minà vaan tiedà.) Ensin kàsien pesulle ja sitten pussukoita ja nyssykòità purkamaan.

Viikonlopuksi ostan useimmiten pienestà Pasta al mano -kaupasta ns puolivalmiita pastaherkkuja. Tàllà eràà lasagnea ja lihatàytteisià cannelloneja. Puoleksi tunniksi uuniin ja ei kun herkuttelemaan. Ystàvàni kyllà ihmettelevàt, miksi minà turvaudun puolivalmiisiin, kun itsekin tykkààn laittaa ruokaa. MUTTA - minà en osaa tehdà tuorepastaa, mità hàpeàn suunnattomasti. Toiseksi, nàmà valmisteet ovat kielen mukanaan vievià, joten miksen ostaisi? Sità paitsi, tulevana viikonloppuna tàmà daami on niin liimautunut telkun eteen, ettei mitààn suuritòistà ehtisi tehdàtkààn: tulee sekà Giro d'Italiaa  (Italian ympàriajoa, josta ihailen làhinnà ohivilahtavia maisemia) ja FORMULAA!!!

Jàlkiruoaksi mansikoita da Terracina, seudun herkkuja. No, totuuden nimessà: menivàt jo lounaan jatkona. Selleri ja persilja odottavat pààsyà vihannesliemeksi (kotona olevien porkkanoiden ja sipulien kanssa). Mihin ruokaan, siità sitten myòhemmin.

 Katsokaapas, mità tuossa oikeassa ylàkuvassa on. Ah, kesàkurpitsan kukkia. Ostettuna siità kojusta, jonka olette nàhneet siinà Solens mat -sarjassa. (Minun blogissani voitte lukea asiasta mm 25.05.2011.) Kananmunat ovat myòs samalta myyjàltà. Onnellisten kanojen munia. Muuten, blogiini on tullut uusi blogiystàvà (kelloviidenkahvi). Ihan alas viimeiseksi. En vain ymmàrrà, miksi se on alimpana, vaikka pàivityksià on harva se pàivà. Mutta antoisa blogi kaikille ruoan ystàville. Bloggaaja itse menee  'munalla tòihin'. Mielenkiintoista tietoa koko blogi tàynnà.

Kuvassa on myòs anjovista, joten arvannette, mità juuri laitoin ruoaksi. Tietysti niità tàytettyjà kesàkurpitsankukkia. Nyt vatsa on onnellinen. Kuvassa on pari muutakin purkkia. Niistà tàssà làhiaikoina lisàà.

(Tekstini heittàytyi runolliseksi tuossa ylhààllà! En tiedà miksi, enkà ala edes korjailla. Voi hàvità koko homma.)

Tàssà kuvassa on apua astianpesuun, kaukosààtimiin ja johonkin, josta kerron myòhemmin. Tuo myòhemmin -sana taitaa olla tàmàn pàivàn tunnus.

Loppukuvana pàivàn lehtisaalis:
- La Gazzetta dello sport (1,30e), saapasmaan suosituin urheilulehti. Jalkapalloa useimmat sivut. Formulaa vain yksi aukeama. Tànààn telkun pààuutisissa Kimià nàytettiin melkeinen tovi, Vettelià vain pari sekunttia eikà sekunnin tuhannesosaakaan kumpaakaan ferraristia.
- la Repubblica (1,20 e), saapasmaan luetuin pàivàlehti
- TV mia ja sen kylkiàinen Cucina (0,70 e). Tulee aina perjantaisin ostettua tàmà telkkulehti, vaikkei sen ohjelmatietoihin aina uskominen olekaan. Tuo ruokalehti on hyvà.
- I grandi primi, telkun pààruokaohjelman La prova del cuocon -julkaisu.

Tàllainen oli tàmàn kamelin aamupàivà. Mitenkàs siellà?

10 kommenttia:

 1. Sinä kyllä löydät aina jotain kivaa markkinoilta;D Ja kesäkurpitsankukat! Täkäläinen ruokatoimittaja kyllä antoi sellaisen kaupan nimen,missä niitä olisi, kun kirjoitin hänelle,mutta kun niitä ei löydy torilta(paitsi kerran tuli muutama pieni kukka pikkuisten kesäkurpitsojen mukana..)Pastat näyttävät hyvältä,olkoon sitten puolivalmisteita.Minulla on ollut pastakone jo parikymmentä vuotta,mutta viimeksi tein tuorepastaa tosi kauan sitten.Suomessa tuli tehtyä useinkin,kun poika rakastaa pastaa.Mukavaa kamelista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihan aina, mutta nyt lòytyi jotain aivan uutta.Kesàkurpitsan kukat alkavat olla parhaimmillaan, kuin myòs itse pikkuriikkiset kurpitsat. Minullakin on pastakone Suomessa, jàlkikasvun kuskaama, mutta en muista, mihin sen varastossa olen piilottanut. Tulevana kesànà se on lòydyttàvà, sillà haluan opetella tuorepastan tekoa. Mukavaa viikon vaihdetta sinnekin.

   Poista
 2. Suomessa ainakin jotkut kieltäytyvät laittamasta laukkua lattialle, koska se tietää köyhyyttä ja rahan menoa. Olisiko siellä sama uskomus voimassa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas, ilmankos minun rahani ovat lennelleet tuonne taivaan tuuliin!! Tàytyypà alkaa laittaa laukkunsa mahdollisimman korkealle.

   Poista
 3. Täällä myrskysi yöllä ja aika epävakaiselta näyttää edelleen. Aika-ajot jännättiin juuri ja nyt ruuan tekoon. Sitten, jos ei sada, voisi käydä lenkillä tai pihalla kantelemassa kiviä paikasta toiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tààllà helle jatkui vielà tànààn, huomiseksi onkin luvassa jo viilenevàà ja ukkoskuuroja. Aika-ajot olivat jànnàt. Lotus on tàllà hetkellà ajovarmin talli. Huomenna sitten vasta jànnitetàànkin.

   Poista
 4. Minä olen ollut vaakatasossa koko päivän,illalla tein kakun mutta päivä kyllä katosi jonnekin.Mutta sinä olitahkera ja hienoja ostoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti et ole kovin sairas. Hyvàà àitienpàivàà.

   Poista
 5. Vaiherikas ja meneväinen ainakin sinun päiväsi on ollut. Samaa en voi sanoa omastani. Satanut lähes aamusta iltaan, koleaa myös ja lunta riittämiin, joskin se on alaknut sulaa ja kaikki ojat ja purot levistyy pitkin metsiä yli äyräidensä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perjantai on menevà tuon toripàivàn takia. Muuten elàn tààllà hyvin rauhaisaa elàmàà. Minà olen alkanut kaivata saada elàà Suomen kevàt, sillà nyt on menossa jo kuudes kevàt ilman sità. Joskos ensi kevàànà!

   Poista