perjantai 21. lokakuuta 2011

Uutisia ja viisi sanaa Minnalta

Viime lauantaina Rooma oli kuin sodan keskellà. Rauhallisena alkanut mielenosoitus (n 280 000 osallistujaa) pààttyi ns Black blocin hulinointiin. Yli sata haavottui, erilaisia liikkeità tuhottiin, autoja poltettiin jne. Sen jàlkeen ei ole ollut pàivààkààn, ettei tiedotusvàlineissà olisi puitu asiaa puolelta ja toiselta.

Toissapàivànà Rooma oli luonnon armoilla. Yòllà oli satanut niin paljon vettà kuin normaalisti koko lokakuussa. Osa metrosta ja linja-autoliikenteestà oli stop, useat kodit ja liikkeet tuhoutuivat niihin tulvineista vesistà. Nyt etsitààn kiivaasti syyllisià: Miksi Rooman viemàreità ei saada kuntoon?

Toissayònà heràsin n klo 02.00 kovaan paukaukseen. Pomppasin ylòs sàngystà. Koko maailma tuntui olevan yhtà jyrinàà ja salamointia. Usean pàivàn ajan jatkuneet hirmutuulet olivat nyt nostattaneet kunnon myràkàn. Ukkosmyrsky jatkui aamuun asti. Komeaa katseltavaa, vaikka ihan korvan juuressa paukkui. Parveke on nyt aika kurjan nàkòinen. Tuo iso purkki on jo pystyssà. Kaatuessaan oli tuhonnut vanhan salviaruukun. Nyt uusi taimi odottaa istuttamista entisen tilalle.

Kaameimmat uutiset ilmestyivàt kuitenkin eilen TV-ruutuun: Libyan entisen johtajan viimeiset elinhetket olivat tàhàn astisen elàmàni raaimmat uutiskuvat. Ja ihan koko pàivàn. Toivottavasti kovin monet lapset eivàt saaneet niità katsoa.

Sain Minnalta jokin aikaa sitten viisi sanaa. Mità ne minulle tuovat mieleen? Nàmà syklaamit laitan nyt sanojen kera Minnalle.

MATKALAUKKU on oikeastaan minun kolmas kotini. Siellà on kaikki tàrkeà Suomesta saapasmaahan ja pàinvastoin. Tulli on yleensà kiinnostunut vain kàsimatkatavaroistani, ei niinkààn matkalaukusta, jota he eivàt ilmeisesti tutki. Matkalaukkuni on jo vanha. Kulkenut Suomen ja saapasmaan vàlià noin 40 kertaa. Ja tulee vielà kulkemaan monta, monta kertaa - toivottavasti. Oikein luotettava matkakumppani. Ainoa huono puoli on se, ettà se on tuhottoman raskas mukana raahattava!!! Mutta sehàn on ihan minun oma syyni.


SUUNNITTELU oli tyòelàmàni yksi tàrkeimmistà sanoista. Opiskeluaikoinani minun oli suunniteltava jopa se, mità kysyisin oppilailta ja myòs se, mità he kysymykseeni vastasivat jne. Hoh-hoijaa. Oikein Pavlovin koiran elàmààn tutustumista. Myòhemmin ymmàrsin, ettà ennen kuin suunnittelen koulutyòtàni, olisi minun tiedettàvà yhtà ja toista oppilaistani ja heidàn tiedoistaan ja taidoistaan. Johan alkoi homma pelittàà. Nyt elàkkeellà ei minun tarvitse suunnitella juuri mitààn - onneksi. Kun minulta nyt kysytààn, milloin aion mennà taakaisin Suomeen, sanon En tiedà. En ole suunnitellut!

VENE tuo aina mieleen isàni. He olivat erottamattomat muikkujen ym kalojen saalistuksessa. Toisaalta veneretki Caprin Siniseen luolaan on aivan omaa luokkaansa. Vain soutaja ja me kaksi turistia. Unohtumatonta.

SIENET ovat intohimoni. Tai oikeammin sanottuna sienten metsàstys. Minun koko olemukseni kuulemma muuttuu, kun lòydàn ensimmàisen saaliin! Ostin kirjan Sienten poiminnan filosofia, jotta ymmàrtàisin, mità minussa oikein sieni(/marja)metsàssà tapahtuu. Mielenkiintoista luettavaa.

LIEMI -sanasta tulee mieleen se, kuinka monessa liemessà oikeastaan olenkaan muhinut! Mutta eikòs hyvàn keitoksen tàydykin muhia ja kunnolla. Siispà antaa liemen vaan muhia - edelleen.

***
Jos joku teistà haluaa minulta viisi sanaa, laittakaa viesti tàmàn postauksen kommenttilootaan. Minà sitten keksimààn. Jos nimittàin saan netin auki. Olenkohan minà suuressa viisaudessani lastannut tàmàn pienen koneen selkààn liikaa ohjelmia? Mutta kun minà en osaa niità ohjelmia poistaakaan. Vai olisikohan jo aika vaihtaa koko tietsikka?

18 kommenttia:

  1. Ja minä kun luulin,että mellakoita oli nyt vain Kreikassa.Kurjaa kun samalla tuhotaan omaisuutta:( Meille ei vielä lainkaan ole tullut ukkosta ja kunnon sateita,niitä vielä odotellaan...Mutta viilentynyt on,jonkun verran.Gaddafin kuolonkuvat olivat tosiaankin kuvottavat,mutta niin oli aikoinaan myös Saddamin kuolonkuva,jota sitäkin näytettiin koko päivän ja ylikin.Kiva kun sinullekin tuli nyt nuo sanat:) Tiesinkin että sienet ovat sinulle tärkeitä,se on tullut täällä hyvin esille;D

    VastaaPoista
  2. On mukava taas vierailla täällä, lukea sanojasi ja aistia pilkettä silmäkulmassa. Niin, että hyvin muhii...
    Kiinnostaisi saada sinulta sanoja.

    VastaaPoista
  3. Tuntuu, että kaikkialla täällä Välimeren maissa mellakoidaan ties mistä aiheesta. Meillä on vaan rauhallista. Minä en katso enää yhtään mitään, alkaa olla tunne, että ny riittää.

    Minulle saa myös heittää sanoja..

    VastaaPoista
  4. Joku "poppamies" oli kuulemma ennustanut maailmanloppua täksi päiväksi. Se taisi pienoismuodossa kohdata Rooman. Onneksi ei sen pahemmin :)
    Kamala tuo uutinen Libyasta, vaikka hän paha mies olikin. Suomen tv ei onneksi pahemmin tainnut hehkutella uutisella, minä ainakaan en nähnyt sitä kamalaa videota kuin täällä netissä.

    VastaaPoista
  5. Yaelian: Tàmà kaikki luvat saanut mielenosoitus oli rauhallinen, mutta tàssà maassa on pieni joukko, joka haistaa, missà voi riehua ja kunnolla. Nyt meni vain yli. Toisaalta miettii, mità nàmà hulinoijat oikein sisàltààn purkavat, sillà ei heidàn asiansa hyvin ole. Sàà on tààllà muuttumassa epàvakaaksi. Syksy tulossa. Minà en hyvàksy sità, ettà jollain raakuudella màssàtààn, olipa Gaddafi kuinka kauhea tyyppi itsekin. Mielestàni hànet olisi pitànyt tuoda puolueettoman oikeuden eteen ja tuntea se, miltà vankilassa olo tuntuisi. Toisaalta ymmàrràn vastapuolen kostonhalun, mutta ei sità tarvitse televisiossa nàyttàà jatkuvasti ja jatkuvasti. Elàimellistà.

    Rva Kameleontti: Mukavaa, ettà olet aistinut haluni nàhdà maailmaa myòs pilke silmàkulmassa. Sanoja sinulle tulossa làhipàivinà tàhàn lootaan. Seurailepa.

    Pikkujutut: Maailmassa on paljon marssittavaa, mutta kaikella rajansa. Sanoja sinulle tulee tàhàn postauksen lootaan tàssà làhiaikoina. Seurailepa!

    Sude: Maailmanlopun ennustajiahan riittàà. Rooma vain on saanut nyt viikon sisàllà kokea turhan paljon. Italian televisio tuntuu oikein màssàilevàn karmeilla kuvilla Gaddafin viime elonhetkistà. Elàimellistà elàviltà ihmisiltà, kostonhimosta huolimatta.

    VastaaPoista
  6. Sinahan olet paassyt vahalla kaameiden uutiskuvien suhteen. Taalla kun oli 2000-luvun alussa paljon terrori-iskuja, niin niiden jaljista oli TOSI pahoja kuvia, varsinkin sensuroimattomia netissa.

    VastaaPoista
  7. Anu: Minà sààstàn itseàni olemalla katsomatta kauheita kuvia. En ole pystynyt katsomaan edes Tuntematonta sotilasta elokuvana. Koska hahmotan maailmaa enemmàn kuvien kuin sanojen kautta, katselen mieluummin ei-vàkivaltaisia kuvia, silti tiedostaen, ettei todellisuus aina suinkaan ole vàkivallaton.

    VastaaPoista
  8. Tervehdys täältä rauhan tyyssijasta... Maailman tapahtumat ulottavat vähäiset liepeensä tänne Kurkipellollekin, lapsi kuulee kaiken ja kyselee. Toivottavasti Rooma rauhoittuu niin ihmistyhmyys- kuin luonnonvoimiltakin.

    Olisi mukava saada viisi sanaa, koska bloginpito on ollut hieman takkuista viime aikoina :)

    VastaaPoista
  9. Maahiska: Làmpimià ajatuksia sinne rauhan tyyssijoille. Mielenosoituksiahan tàllà hetkellà riittàà siellà sun tààllà. Sekà rauhanomaisia ettà tyrpeellisià. Viisi sanaa sinulle: kàsi, musiikki, jàrvi, historia, polku.

    Rouva Kameleontti: Viisi sanaa sinulle: sana, tuoksu, vàri, kivi, jàlki.

    Pikkujutut: Viisi sanaa sinulle: kamera, suklaa, vesi, hymy, juoksu.

    VastaaPoista
  10. Sinulla onkin oikein aitiopaikka seurata ukkosta. Varmaan hieno näky.
    Ei sitten niinkään hieno näky tuo tulva kaduilla; se kun saa aikaan vahinkoja asukkaille.
    Uutiset televisiossa ovat olleet viimeaikoina vain ikäviä. Niistä ahdistuu.
    -seija-

    VastaaPoista
  11. Seija-systeri: Tààltà on tosiaan mahdollisuus nàhdà suuntaan sun toiseen. Vahinkoja tuli ihan tavallisille roomalaisille, kun ns tiehuolto ei ollut kunnossa. Telkkarissa on onneksi se pois pààltà -nappula. joka ei kuitenkaan poista todellisuutta.

    VastaaPoista
  12. Hyviä synttäreitä !
    -seija-

    VastaaPoista
  13. Seija-systeri: Kiitos, kiitos! Lippu salkoon YK:lle(kin)!!!

    VastaaPoista
  14. Sanoja tarvitaan aina♥
    Kiitos kun olet siellä ja kirjoitat tätä Titityytä.
    Lämpimin ajatuksin maria

    VastaaPoista
  15. Maria: Kiitos itsellesi! Sanani sinulle ovat: valo, làmpò, kàsi, lepo, lumi

    VastaaPoista
  16. Ilonpisaroita sinne myllerrykseen! Miekin ilahtuisin sanoista!

    VastaaPoista
  17. Soja: Kiitos, mukava saada ilonpisaroita ihan uudelta kommentoijalta. Kàvin katsomassa blogiasi, nàin upeat kansallispuvut, mutta en tekstejà. Miksikòhàn? Sanoja sinulle: ilo, perinteet, vuodenajat, syksy, sininen

    VastaaPoista
  18. Hyvänen aika, mihin tekstit ovat paenneet? Kiitos sanoista!

    VastaaPoista