keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Taas

... juhlitaan. Saapasmaalaiset lòytàvàt syità juhlimiseen paljon useammin kuin me pohjoisen metsien asukit. Pienià, isoja ja oikein juhlallisia syità. Koko vuosihan on Italian yhdistymisen juhlavuosi, ja sen merkeissà on juhlia ollut jo nyt vàhàn vàlià. Maa oli 150 vuotta sitten, yhdistymisen aikaan, kuningaskunta. Huomenna juhlitaan Italian, vuonna 1946 syntynynyttà TASAVALTAA. Maahan on jo saapunut paljon ulkomaisia arvovieraita, joiden isàntànà toimii presidentti Napoletano. Onneksi. Toivottavasti Mr B ... Tiedàtte kyllà. Tàmà parvekkeen kaunotar (Sundaville Red) juhlistakoon huomista pàivàà. Ruusun ja tulppaanien kevàtkukinto on nyt leikattu alas odottelemaan syksyn kukintaa.
... on lòydetty upea keittokirjasarja Scuola di Verdura (Mondadori). Ensin ajattelin boikotoida koko sarjaa, koska Mondadorihan on Mr B:n suvun omistama. Sekin. Mutta sitten kirjan kuvat voittivat. 4-osaisesta sarjasta kolme on jo ilmestynyt, neljàs tulee perjantaina. Tàmà sarja on parasta mità olen Jamie Oliverin lisàksi lòytànyt. Ensimmàinen osa keskittyy munakoisoon, paprikaan, tomaatteihin ja kesàkurpitsoihin; toinen parsaan, latva-artisokkaan, porkkanoihin ja herneisiin; kolmas sieniin, perunoihin, pinaattiin ja kurpitsaan ja neljàs osa parsakaaliin, kaaliin, fenkoliin ja radicchioon (yhden sortin punainen salaatti). Kirjoissa on ensin yleistà tietoa ao kasviksista, sitten niiden puhdistamisesta jne ja lopuksi IHANIA ruokaohjeita.
... taas on herkuteltu.Osasta 1 lòytyi Pate di melanzane.
- Munakoiso halkaistaan pituussuunnassa, veitsellà tehdààn syvàt viillot, ripotellaan karkeaa merisuolaa ja pirskotellaan oliiviòljyà. Laitetaan uuniin (200 astetta) vajaaksi tunniksi. Suolakerros kaavitaan pois. Kaavitaan sisus valumaan siivilààn. Sitten mòssò, valkosipulia ja basilikaa maun mukaan hienonnetaan tehosekoittimella. Maustetaan mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla ja notkistetaan oliiviòljyllà.
Sopii hyvin esim suolakeksien tms kanssa. Seuraavaksi aion kokeilla samalla ohjeella paprikasta ja/tai tomaatista. Mistàs muusta? No, oliiveista tietysti.
***
Nyt alustamaan pullataikinaa. Lisàksi ajattelin leipoa kààretorttua ja kàyttàà siihen viimeisen omatekoisen kuningatarhillorasian. Tàytyyhàn minunkin juhlia. Juhlani alkavat jo tànà iltana, sillà Veronan Areenalta làhetetààn suorana juhlalàhetys, jossa on useimmat minun lempioopperoiden tunnetuimmat aariat. Sità ennen pitàà kàydà kaupassa, sillà huomenna kaikki kaupat ovat kiinni. Auguri Italia. Monesta muustakin syystà.

4 kommenttia:

  1. Pate de melanza on täkäläisittäin babaganoush. Munakoisomössöä meillä. Menee leivän päällä erittäin hyvin.

    Onnea teitille juhlintoihin.

    VastaaPoista
  2. Onnea Italialle! Samantapaista munakoisomössöä täälläkin laitetaan usein;D
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Hyviä ja herkullisia juhlia sinne!

    VastaaPoista
  4. Kaikille kolmelle: Kyllà oli hieno puolitoistatuntinen juhlaparaati Ison Kylàn raitilla, alkaen Colosseumilta. Meidàn punapàà-Tarjamme erottui hyvin edukseen eturivissà istuneiden valtioiden pààmiesten joukosta. Istui muuten kolmantena presidentti Napolitanon vasemmalla puolella. Paraatti muistutti Suomen puolustusvoimien nàytòstà, mutta historiallinen osuus oli luonnoisesti monipuolisempi. Isot Juhlat taitavat nyt huipentua juhlaillalliseen juhlakonsertin jàlkeen. Juhlallista, hyvin juhlallista.
    -Lissu-

    VastaaPoista