sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Sikamaisen ihanaa

Jos minà saan valita picnic-paikan, yksi ehdoton on Jumalan selàn takana. Oikeastaan ei kovinkaan kaukana, mutta tàysin ulkona kaikesta turistihulinasta. Paikka lòytyy Cottanellosta, Lazion pohjoisimmasta kunnasta. Vuorten toisella puolen on jo Umbria. Vuoristomajalta n 20 km ja Isosta Kylàstà vain n 70. Mutta kuitenkin kuin Jumalan selàn takana. Tuossa kuvan kylàssà ei vuosiin enàà ole asunnut ketààn. Kaksijalkaisia. Sen sijaan...
Mutta ensin aamucappuccinolle. Puolivàliin putiikkiin. Ei, emme nauttineet caffe correttoa, vàkevàllà 'korjattua' kahvia.
Emme myòskààn tarvinneet tàydennystà evàisiin. Tulipa vaan niin elàvàsti mieleen Kannonjàrven kylàkauppa. Joskus 1950-luvulla. Muistatkos Seija-systeri?
Kassan kautta matka jatkui. Reliefin pikkupalat ovat seudun marmoria. Ensin sinne. Marmorilouhoksille.
Matkalla lòytyi taas aivan uusi tuttavuus. Helena, mikàhàn tàmà kiemurteleva kòynnòs mahtaa olla? Kaukana kaikkea asutusta.
Oiskohan joku tuonut kengànpohjissaan siemenià 1600-luvulla, jolloin tàssàkin kohta on louhittu kuuluisaa Cottanellon vaaleanpunaista marmoria. Sità kàyttivàt aikoinaan mm Bramante, Michelangelo ja Bernini. Kun piipahdatte Ison Kylàn naapurimaassa (Vatikaanissa) ja sen upeassa Pietarin kirkossa, voitte silitellà isoja, tàstà louhoksesta rahdattuja ja mestareiden hiomia vaaleanpunaisia pylvàità.
Jostain syystà yhden pylvààn louhiminen on jàànyt kesken.
Sen sijaan minà otin muistoksi yhden palan kuulua marmoria. Naturaalina.
Pala oli kait tàstà kohtaa louhosta. Just kun ihalin louhoksen upeita seinià, kompastuin ja maata ròtkòtin. Historiallisessa paikassa. Sààri veressà. Mutta luu ihan ehjànà. Sità joutuu joskus polvistumaan historian havistessa ympàrillà.
Sitten Jumalan selàn taakse. Piknikille. Varmaan ihan eka kertaa tàllàkin pòydàllà on Kristina Isolan Krassia vahakankaana.
Tarjolla mm kotitekoisia levitteità: omatekoiset munakoiso- ja paprikamòssòt sekà alkuasukasystàvàttàren oliivimòssòà. Taustamusiikkina peipot, mustarastaat ja làheisen kosteikon sammakot! Muita kaksijalkaisia ei nàkynyt. Sen sijaan seuranamme oli runsaasti nelijalkaisia kesàlomalaisia:
... vuohia...
... lehmià vasikoineen, sikoja...
... hevosia varsoineen...
... laumojen uskollisia vartioita...
... ja ennen kaikkea laumoittain sikoja. Jos jostain olisi putkahtanut Asterix ja Obelix, tunnelma olisi ollut just sopiva!
Possutt tulivat ihan auton viereen tuttavuutta tekemààn.
Pitihàn niile jotain antaa. Piknikiltà oli jàànyt muutama ruisleipàpalanen. Kyllà muuten maistui saapasmaan sioille paistamani ruisleipà!
Kotimatkalla piipahdimme vielà katsomassa L'Eremo di S Cataldon kallioon hakattua pyhàttòà. Harmi, ettà paikka on auki vain tilattaessa. Sieltà oli kuitenkin hieno maisema Cottanellon kylààn.

Aivan kotinurkalla on tàmà Seija-systerille ja Soilelle tuttu kylà, Casperia. Sieltà se signorakin meille vilkuttaa!

***

Koko pàivàn on nyt satanut. Vettà tullut taivaan tàydeltà. Sen sijaan vuoristokylàn vesi on ollut kàyttòkiellossa kohta kaksi viikkoa. Syytà ei ole pahemmin selitelty. Ei sen juominen kai ihan kuolemaksi ole ollut, koska minà kàytin sità viitisen pàivàà, ennen kuin sain tietoa. Sen sijaan Euroopassa riehuva EHEC-bakteeri heràttàà tààllàkin pienoista (?) pelkoa. Mutta kaikki tuutit vakuuttaa, ettà italialaiset tuotteet ovat varmasti puhtaita. Joopa joo. Onhan tààltà lòytynyt ihan puhdasta, keinotekoista mozzarellaakin, joka ei koskaan ollut maitoa nàhnytkààn. Uskoo ken tahtoo. Mità tahtoo. Minà uskon tààllà itse tekemààni, paikallisista aineksista tehtyyn ruokaan.

12 kommenttia:

 1. Ihana picnic-reissu Lissu! Ja kaikenlaista mielenkiintoista löytyi reitin varrelta.Olen tainnut nähdä samantapaisen kasvin,mutten ole ihan varma. Lähetä nyt sitä sadetta tännekin,on jo niin kuivaa... Kuulemma pavuin iduista olikin se epidemia lähtöisin...
  Nuo eläinkuvasi ovat ihania!

  VastaaPoista
 2. Tuo kallioon hakattu pyhättö on aika vaikuttava, hieno. Minä olen ihan kateellinen teidän piknikeistä, näyttävät aina niin herkullisilta nuo teidän tarjoilut :)

  VastaaPoista
 3. Tämä oli helppo: köynnöskuusama. Tekisi mieli sanoa että ruotsinköynnöskuusama eli Lonicera per. "Belgica", mutta siitä en mene ihan takuuseen, meinaan mitä se "ruotsi/belgica" siellä tekisi kaukana kaikesta? Samannäköinen ruotsinköynnöskuusama kiipeää meillä nimittäin omenapuunrankaa pitkin ja toinen tuoksuköynnöskuusama talon seinää. Jälkimmäisen tuoksu on huumava, muistuttaa loppukukinnassa toffeeta.
  Kiinnostavia kuvia, jotenkin olen aina tykännyt raunioista ja kivistä, tuollaisista vuoristokylistä puhumattakaan.
  helena

  VastaaPoista
 4. Mäkin olisin sanonu köynnöskuusama. Lapsuudenkodin seinää pitkin kasvaa sellanen, se tulee sinne mun (entisen) ikkunan taa ja tuoksuu kesäöisin ihanalle.

  Voi että mua hymyilyttää aina kun näen tuollasia kuvia joissa siat saa temmeltää vapaasti!

  VastaaPoista
 5. Kivan näköinen paikka!:)
  löytyykö blogisi blogilista.fi:stä? liittyisin mielelläni blogisi lukijaksi

  VastaaPoista
 6. Yaelian: Minà tykkààn piknikeistà ja tààltà hienoja paikkoja niihin lòytyy. Pavuniduthan ne nyt on syyllisià, kunnes toisin todetaan.

  Kirjailijatar: Olet siis sinàkin herkkusuu! Tuo pyhàkkò on tosiaan vaikuttava: kallioon louhittu, muutaman metrin kanttiinsa. laitapas retkilistalle.

  Helena: Siis kòynnòskuusama. Mutta kasvaako se tààllà ihan villinà vai jostain puutarhasta tuonne vuorille levinneenà. Samat mielenkiinnon kohteet meillà tuntuu olevan.

  Hilja: Siis kòynnoskuusama. Enpàs huomannut haistella, tàllà kertaa. Nuo kaikki kesàlomalais-elàimet nàyttivàt niin onnellisilta. En huomannut laittaa yhtààn lammaslaumakuvaa. Lampaitahan nàillà seuduilla on paljon.

  SL: Kiitos. Enpàs tiedà tuota blogiasiaa. Minun bloogissani on ollut tuo lukija-osa, mutta bloggeri on temppuillut viime aikoina muutenkin, ja nyt nàyttàà, ettà se on syònyt lukijoitteni osuuden. Hòh! Laitoin sinulle vastauksen spostiin.
  -Lissu-

  VastaaPoista
 7. Köynnöskuusamaa näyttää olevan luonnonvaraisena Ruotsia myöten! Guuglasin nimittäin. Englanninkielinen nimi Honeysuckle kertoo hyvin tuosta tuoksusta. Tekee lehdet aikaisin, joten arka hallalle, menestyy lähinnä Etelä-Suomessa, mutta kokeiluyksilö on toistaiseksi hengissä kolmosvyöhykkeellä ja kukkinutkin. Sen saa lisääntymään helposti ihan pistokkaasta. Vantaalla on kaupunginosa, jossa kasvaa melkein joka talon seinustalla samaa kantaa olevaa tuoksuköynnöskuusamaa.
  helena

  VastaaPoista
 8. Voi hitsinvitsi, tuolle retkelle minäkin olisin halunnut. Ihan oikein , että teillä tulee nyt vettä niskaan ja meillä on aurinkoisia hellepäiviä täällä. Vähän tasapuolisuutta , hihi :) Kaunista kesänjatkoa nyt kumminkin sinulle, en minä ihan niin pahansuopa ole, kuin ehkä vaikuttaa välillä :)

  VastaaPoista
 9. Helena: Kiitos taas, kasvien asiantuntija!

  Sude: Olis sitten kompuroitu yhdessà. Mulla on kuule nyt hieno mustelma tuossa sààren etuosassa. En minà sinua koskaan pahansuopana olekaan pitànyt. Mukavaa kesàkuun alkupuolta.

  VastaaPoista
 10. Mukava oli taas kerran olla retkellä kanssanne, kiitos.
  Joskohan sitä joskus ihan livenäkin pääsisi matkaan.
  Täällä on hellettä. Ja itikoita.
  -seija-

  VastaaPoista
 11. Jahas, nyt päästiin sitten piknikille, kiitos! Ihanaa!

  Jännää, kun ei etukäteen koskaan tiedä, minne me virtuaalisesti kuviesi ja kirjoitustesi myötä pääsemme matkassasi kulkemaan. :)
  - Matkakärpänenhän tässä väkisinkin alkaa puraisemaan. Mieheni kanssa harrastamme etukäteen-suunnittelemattomia-omatoimimatkoja, jolloin asiat ja paikat saavat tulla vastaan spontaanisti. Näinpä sitten kokemuksemme poikkeavat perinteisten matkanjärjestäjien tarjoamista nähtävyyksistä, mutta se sopii ainakin meille.

  VastaaPoista
 12. Seija-systeri: Mikàs sinua estàà tànne tulemasta. Pikkusiskomme miehensà kanssa taitaa tulla syksyllà. Pidetàànkòs sukutapaaminen? Vai ettà itikoita! Minut on tààllà nyt jàtetty rauhaan. Onneksi.

  Ruiskaunokki: Ollos hyvà vaan. Matkakàrpànen on helposti kesytettàvissà, sillà tàmàkin maja jàà parin viikon taas tyhjilleen syyskuun loppuun asti. Ja vaikka senkin jàlkeen: Tervetuloa. Seikkaillaan yhdessà. Onkohan minulla spostisiosoite tallessa?

  VastaaPoista