keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Monipuolista elàmààhàn tàmà

Onko Paul Klee asustellut tààllà pàin ja maalannut cantinansa (kellari) oven tyylilleen uskollisena? Ovi lòytyy Fiano Romanosta.
Tàmà juliste lòytyy nyt melkein joka nurkalta. Tulevana viikonloppuna saapasmaassa jàrjestetààn kansanàànestys mm ydinvoimasta. Tàssà maassa on aluksi ihan ulalla, miten àànestàà. Tààllà laitetaan rasti (croce) sen kohdalle, mità haluaa àànestàà. Mutta ettà pitàà laittaa rasti vaihtoehto sanan Si (kyllà) pààllee, laittaa pienet aivot liikkeelle. Siis jos vastustaa ydinvoimaa, pitàà valita SI. Tàytyy lukea juliste tarkkaan: Si, jos haluaa pysàyttàà ydinvoiman. Jahas, siis si, si, si, si!!! Tààllà muuten Finlandia liitetààn usein tàhànkin asiaan. Ydinvoiman puolustajat intoilevat, kuinka Suomikin haluaa lisàà voimaloita, (Suomihan on tààllà semmoinen hyvinvoiva Onnela) ja vastustajat yrittààvàt kertoa tàmàn hetken avointa tilannetta. Ydinvoima on telkkarin vakioaihe, mità nyt Rai yrittàà keventàà ihmisten elàmàà kaiken maailman hupiohjelmilla ja niiden uusinnoilla sekà kauniilla, vàhàpukeisilla naisilla! Olen siirtynyt làhes kokonaan Rai News kanavalle (italian kielinen). Ensi viikonloppuna saapasmaan rannat ovat kiinni! Ai miksikò? Ettà ihmiset menisivàt àànestàmààn. Presidentti Napoletanokin menee laittamaan rastin - johonkin. Mr B sanoo àànestyksen olevan turhaa!!! Ei vaineskaan, eivàt rannat kiinni ole. Sanonta on vain yksi kannuste àànestàmààn.
Olen halunnut jo pitkààn tutustua Fiano Romanon keskiaikaiseen linnaan. Koska turisti-infoa kaupungista ei lòytynyt, marssin kaupungintalolle. Info kiinni. (Olkapàiden siro kohautus). Linna kiinni. (Toinen kohautus).
Linnan pihalla taisi silmàt olla kiinni myòs tàllà auton kuskilla, koska parkkeeraminen ruutuun ei oikein ollut onnistunut. Tuon loukussa olevan pikkuauton kuljettaja-àiti kuljeskeli pieni lapsi sylissààn kyselemàssà, kenen auto oli. Hàn halusi làhteà, mutta mitens làhdet?
Oiskohan auton kuljettaja joku linnan restaurointitòiden valvoja tms. Linna oli kiinni siis tòiden vuoksi. Fianon linna kiinnostaa minua erityisesti, sillà nàillà paikoilla on filmattu monta elokuvaa. Esim Isà Camillon tarinoista voi hyvin tunnistaa tàmàn rakennuksen. Ihan mustan kauhtanan havinaa.
Historiaa tàmàkin kuva edustaa. Kuvan laivan esikuva on Ostia Anticasta. Mosaiikeista.
Ostia Antican kaivauksillako? Ei vaan Fianon ns tyòkeskuksessa, jossa tukea tarvitseville ihmisille opetetaan mosaiikkitòiden tekemistà. Ensin pilkotaan marmoria/kiveà halutun kokoisiksi...
... sitten ne laitetaan massan pààlle piirrettyyn malliin...
... sitten tyòn pààlle laitetaan tukikangas... tyò kàànnetààn... tausta massataan... tyò kàànnetààn...
... ja valmis tyò odottelee pààsemistà tilaajalleen.
Fianossa on myòs yksi seudun harvinaisuus: taksiasema. Meidàn kylàssà semmoista ei ole, eikà naapurikylàssàkààn. Joskus harvoin Roomasta eksyy joku yksilò tààllàkin piipahtamaan, mutta jos haluaa kyydin johonkin, eivàtkà julkiset kulkuvàlineet riità, pitàà turvautua sukulaisiin, ystàviin, tuttaviin... Peukaloon ei kannata turvautua.
Tànne putiikkiin oli ihan pakko piipahtaa.
Sisàltà lòytyi oikea aarreaitta ja sen iloinen omistaja. Kun hàn ystàvàttàrensà kanssa kuuli, ettà olen Suomesta, he puhkesivat ylistàmààn: Siellà on kaikki niin jàrjestàytynyttà ja kaikki asiat kunnossa. Jàtin signoran siihen uskoon, enkà maininnut, ettei Suomessa ole saatu hallitustakaan kasaan.
No, Suomessa sentààn (kait) posti toimii. Saapasmaan postit ovat nyt neljà pàivàà reistailleet tai olleet kokonaan toimimatta. Toissa pàivànà menin aamulla hyvissà ajoin jonottamaan, ja kun ovi vihdoin avautui, jonossa - tai oikeastaan laumassa - oli parisenkymmentà odottelijaa. Eniten sààlittàà kylàn vanhukset, jotka odottelevat elàkkeen saamista. Postihan on tààllà myòs pankkina. Nytkin pitàisi mennà taas jonottamaan kaasulaskun kanssa. Saas nàhdà...

9 kommenttia:

  1. Ihana tuo pikkutalo ovessa,kuin Muumitalo!
    Toivottavasti osataan siellä saapasmaassa äänestää järkevästi ydinvoiman suhteen..
    Mosaiikkikurssilla olisi kiva olla:) Ja teillä noita linnoja piisaa.,Mukavaa loppuviikkoa Lissu:)

    VastaaPoista
  2. Joo, piti oikein kunnolla miettia sita aanestyskuviota. Sitten selvisi, etta ne kolme lakia ovat jo olemassa ja "SI" tarkoittaa, etta haluat kumota lain. Etta referendum olisi pateva yli 50% kansalaisista on kaytava aanestamassa, siksi sita vastustavat neuvovat lahtemaan mielummin rannalle...kiero systeemi.
    Ja kun yksi referendumissa olevista laista tarkoittaa, etta kaikki kansalaiset EIVAT ole samassa asemassa lain edessa, sehan on mukavaa hanelle, jolle se on varta vasten sovellettu.

    VastaaPoista
  3. Yaelian: Eikòs olekin! Viime aikoina on hieman ollut jopa toivoa tàmàn maan asioissa. Ensi viikonloppu taas nàyttàà, miten kày. Kaikki kàdentaidon kurssit ovat mukavia. Mukavaa viikkoa sinullekin.

    Ruostevilla: Just noin! Luit/Kuulit varmaan, ettà Mr B piti taas viime yònà (?) kokouksen kavereittensa kanssa mm siità, miten voisi sotkea kansanàànestyskuvioita. Kierossa mielessà pyòrii kierot systeemit. Onhan hàn nyt vuosia jo saanut hoidella asioita omaan pussiinsa. Kaikki EIVAT ole lain edessà samassa asemassa. Tàssà maassa.

    VastaaPoista
  4. Kiinnostavan näköinen putiikki, myy korutarvikkeita vai valmiita koruja tai ehkä molempia? Ja tietysti kissa pyöreässä ikkunassa.

    Kaapissa odottaisi mosaiikkitarpeet ja pöydällä italian kielikurssi (huurraa kirjaston pitkälle kesälainalle!), joten pitäisi vain ryhtyä toimeen, kunhan saa istutukset paikoilleen.
    Hauska ovi, on taidettu tehdä ihan ajatuksella, mutta toisaalta joku itetaiteilija voisi saada tuollaisen aikaan puolivahingossa maalinlopuilla.
    helena

    VastaaPoista
  5. Kiitos pitkän päivän piristys hetkestä täällä!Ja heinäkuulla sitten ihan oikeasti?!Odotan jo kovasti!

    VastaaPoista
  6. Helena: Putiikissa on kaikkea, ja tuo signora valmistaa myòs koruja ja kaikkea muutakin ihanaa. Sitten vaan tànne kielen harjoitteluun. Voitais kesàllà parlata yhdessà Suomessa italianoa! Ks vastaustani tuohon seuraavaan (Marian) kommenttiin.

    Maria: Mukavaa ettà viihdytin. Olen tulossa Hesaan heinàkuun toisella viikolla 'lomalle' pariksi pàivàksi. Eino Leinon pàivàn tienoilla. Oletkos silloin paikalla?

    Maria

    VastaaPoista
  7. Mitenkähän pitkään äiti lapsineen sai odotella parkkipaikalla...
    "siro olankohautus" heh, heh...
    Onko Italiassa ollenkaan verkkopankkisysteemiä ?
    -seija-

    VastaaPoista
  8. Seija-systeri: En osaa sanoa. Taisi autoilijan korvat kuumottaa, tai sitten vain vàlinpitàmàtòn olankohautus. Se ele tààllà sopii moneen tilanteeseen. Minà en oikein luota tàmàn maan pankkisysteemiin, eikàhàn minulla tààllà tilià olekaan. Hoitelen raha-asiat ihan muuten.

    VastaaPoista
  9. Olen kyllä!Laitellaan vaikka mail-postia missä ja milloin;D

    VastaaPoista