sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Ortobion herkkuja

Eilen herkuteltiin. OrtoBioSabinassa, muutaman kilometrin pààssà vuoristomajalta. Kannattaa piipahtaa nettisivuilla, niin saa hieman kuvaa kauniilla paikalla olevasta luontaistuotteita kasvattavasta tilasta ja sen tarjonnasta. Leipàà ei pòydàstà puuttunut. Sità oli valmistettu pihan puu-uunissa. Varsinaista ruokalistaa ei ollut, vaan pòytààn tuotiin, mità sillà hetkellà oli tarjolla. Ja tietysti oman tilan tuotteista valmistettuja.
Antipastoja oli jokaiseen makuun. Ihan meità varten oli Cinzia-àiti valmistanut tàytettyjà kesàkurpitsan kukkia. Just semmoisia, joista olen unelmoinut. Maistoin nimittàin oman piazzan pizzerian vastaavia, ja on tunnustettava, ettà jài syòmàttà. Minulle oli tehty kaksi kappaletta.
Pastaa oli kahta sorttia: nàità tàytettyjà ravioleja ja pastaa maksakastikkeessa. Liharuokana oli uunissa mm grillattua kanaa. Lisàkkeenà oli tuoreen tuoretta salaattia.
Jàlkiruokana kielen mukanaan vievàà mansikkahyydykettà. Ruokajuomana valko- ja punaviinià. Lopuksi kahvia ja kotona leivottuja keksejà sekà erilaisia diggestivoja. Suosikiksi taisi nousta minttulikòòri. Tàytyypà tehdà joulua odottelemaan. Tuonne itse tekemàni limoncellon kaveriksi.
Perheen pikkuinen Andrea huolehti siità, ettà kaikilla oli tarvittavat ruokailuvàlineet. Perheen àiti, Cinzia, hààri keittiòssà ja isà Alessandro toimi tarjoilijana. Yhtà asiaa en vielàkààn ole nàiden parin kolmenkymmenen vuoden aikana tààllà oppinut: ei kannata ahtaa kaikkia ruokia kuin viimeisellà aterialla, sillà vatsalaukku on rajallinen. Kolmen tunnin lounas oli kuitenkin taivaallinen. Sanoipa vatsa mità tahansa. Grazie del cuore, Andrea, Cinzia e Alessandro!
Lopuksi vielà tilan puotiin, ostamaan kauden tuoreita, biologisia tuotteita. Maku on taattu.
***
Sitten kotiin siestalle, jotta jaksoi liimautua telkun ààreen jànnittàmààn Euroviisuja. Minà tykkàsin kyllà Suomen kappaleesta ja varsinkin sen esittàjàstà. Vahinko, ettà useimmat àànestàneet maat eivàt kappaleelle làmmenneet. Se, mistà en tykànnyt tipan tippaa, oli saapasmaan television SHOW koko ohjelman ajan. Milli Carlucci -juontaja esitteli enemmàn itseààn kuin kilpailukappaleita. Lisàksi hànellà oli 'asiantuntijoina' liuta saapasmaalaisia, joilla kaikilla oli jotain sanottavaa, myòs kappaleiden ajan. Kun sitten Italia oli kirimàssà kàrkeen, show huipentui: saapasmaalaisten mielestà vààrà kappale oli kàrjessà ja se vààrà homman sitten voitti. Mielestàni ohjelman nimi olisi pitànyt olla Millin shoe, ei eurovisio! Mutta niin kuin Iltasanomien nettiversio totesi: Onneksi ei Ruotsi voittanut. Naapurirakkautta.

14 kommenttia:

 1. Ah, mitä herkkuja! Nam nam...

  VastaaPoista
 2. Nami nami,etenkin noita kesäkurpitsan kukkia haluaisin syödä.
  PIdin Suomen kappaleesta, ja harmittaa sen sijoitus.Viisuja en tosin nähnyt eilen.

  VastaaPoista
 3. Luojan kiitos olen tänään syönyt. Muuten tulisin jotain kaapelia pitkin tuonne herkuttelemaan. Ihanan näköistä ruokaa. Minun varmasti paras ravintolamuistoni on Roomasta, jossa kävimme kolme kertaa samassa ravintolassa. Joka kerta meidät ohjattiin perälle omistajan viereiseen pöytään istumaan ja pöytään vain kannettiin kaikkia herkkuja, ilman mitään listoja.

  VastaaPoista
 4. Riitta: Jos inà kasvatat niità kesàkurpitsan kukkia, niin minà lupaan valmistaa niistà sinullekin herkkua!

  Yaelian: Nuo kesàkurpitsan kukat ovat tosiaankin taivaallisia, jos tekijà osaa asiansa. Suomi oli kait liikkeellà liian vaatimattomalla showlla. Toisaalta ei siihen kauniiseen kappaleeseen mikààn hytkyn hytkyn -homma olisikaan sopinut.

  Kirjailijatar: Kun tàssà maassa pààsee omistajan suosioon, vatsa saa kuninkaallisen vastanoton.

  VastaaPoista
 5. Raffaella Carra' ei Milly Carlucci... =)

  Parempi jos Italia ei osallistu... vaika laulu olikin musta hyvä mutta ohjelma ihan kamala! Olisivat edes kuukkeloineet mitä on Euroviisut, koska ei kukaan ollu ikinä nähny...

  VastaaPoista
 6. Eipä tehnyt mieli tämän postauksen jälkeen mennä omalle jääkaapille kurkkimaan. Olis tullut vaan paha mieli eilisiä ruoantähteitä katsellessa :)

  VastaaPoista
 7. Tea: Olet oikeassa. Onhan daameilla eroa iàssà ja esiintymisessà. Taisi Raffaella saada minun piuhasi ihan sekaisin! Italian kappale oli ihan ok, mutta se ohjelma oli tosiaan KAMALA!

  Sude: No voi voi! Anna anteeksi. Tarkoitus ei varmaan ollut pahoittaa kenekààn mieltà. Sità paitsi, minun vatsani ei lopussa tykànnyt yhtààn koko ahmimisesta.

  VastaaPoista
 8. Onpa pöydässä herkkuja poikineen. Houkuttelevat kotisivut ja maisemat myös.
  Voitti Suomi sentään Ruotsin eilen illalla ja koko turnauksen samalla.
  Euroviisuja en seurannut.
  Täällä nautitaan nyt sateesta; se tulee tarpeeseen.
  -seija-

  VastaaPoista
 9. Seija-systeri: Eikòs vaan! Sinà tykkàisit ihan livenàkin. Olen nyt lukenut nettilehtià ja nauttinut vahingoniloisena Ruotsin hàviòtà! Taitavat pojat saada siellà paljon tutteja! Euroviisut olivat tààllà kurjaa seurattavaa. Tààllà tuulee niin, ettà parvekkelta on pitànyt pelastaa kukkia sisàlle.

  Pikkusisko: Makua ei voi matkia netissà, mutta osaat varmaan kuvitella.

  VastaaPoista
 10. Ai olet tehnyt itse limoncelloa. Mullakin on ollut pitkään resepti, mutta en ole kokeillut. Meidän italialaisen ravintolan omistajan vanha äiti teki aikanaan maailman parasta limoncelloa, poika ei osaa tehdä ihan niin hyvää.

  VastaaPoista
 11. Allu: Kyllà olen tehtaillut joitakin likòòrejà, mm limoncelloa. Kannattaa kokeilla.

  VastaaPoista
 12. Haa, täytyykin laittaa kesäkurpitsa kasvamaan, että saa kukkia ja pääsee kokeilemaan tuota reseptiä! Viime kesänä, kun nypin koristekurpitsasta ylimääräisiä kukkia, mietin aina miten typerältä tuntuu heittää niitä hukkaan, maistoinkin raakana ja samalta maistui, tuskinpa nekään olisivat myrkyllisiä olleet.
  helena

  VastaaPoista
 13. Helena: Kannattaa kokeilla, joko tàytettynà, tai raakana salaattiin tai munakkaisiin tai mihin vain yleensà kesàkurpitsaa laittaa. Maun lisàksi tuovat vàrià. Et varmaan ole vielà ??? saanut postia. Ei Seija-systerikààn. Kerran sain tammikuussa takaisin paketin (Suomeen), jonka olin làhettànyt saapasmaahan joulukuun alussa. Taidanpa odotella, josko saisin maailmaa kiertàneet làhetykset takaisin.

  VastaaPoista