maanantai 11. huhtikuuta 2011

Kotoilua

Tànà aamuna taivas oli taas ihan sees. Keittiòn puoleinen ovi parvekkeelle auki.
Ruusuille ja pikkuneilikoille Buon giorno. Ruusu pukkaa nuppuja ja neilikoissa on niin paljon nuppuja, ettà parin viikon pààstà - pààsiàisenà - puska on ihan punainen.
Maustekasvit ovat riehaanutuneet kerrassaan. Salvian lehdet ovat nyt sen kokoisia, ettà voisi kokeilla niiden gratinoimista.
Tàllà kertaa pòytààn on katettu fave e pecorino, papuja vuohenjuuston kera. Oikeastaan vapun ruokaa, mutta voihan sità jo nyt aloittaa, sillà kyllà on herkkua. Ensin pavut otetaan palostaan. Sitten pavuista poistetaan sormin vielà sitkeàhkò kuori. Sitten papu ja pala pecorinoa suuhun sulamaan.
Ruokailun jàlkeen lautasella on roinaa, mutta vatsa on saanut nauttia. Oikein mukavaa seurusteluaskartelua. Olettekos maistaneet?
Iltapàivàllà - siis noin klo 17 - tàytyy linjuroilla naapurikylààn. Tartten lisàà auringonkukan siemenià. Ruisleipàtalkoot ovat nyt alkaneet. Kaksi leipàà on jo uunista ulos. Loppui vain nuo siemenet. Tàmà kuva on napattu linjuripysàkiltà. Olen muuten jo oppinut sen, ettà on hyvà mennà ajoissa odottelemaan, sillà bussi saattaa tulla kymmenisen minuuttia etuajassa (kuskina joku nuorista kuljettajista), ajallaan (naiskuski) tai himpan myòhàssà (vanhempi mieskuljettaja). Mutta mikàs tàssà odotellessa. Sààkin on vielà suosiollinen, mutta huomiseksi on taas luvassa 'normaalia', siis sadetta ja viilenevàà. Mukavaa alkanutta viikkoa sinne Pohjolaan. Pààskyset ovat tààllà jo valmiustilassa.

6 kommenttia:

 1. Oioi miten ihanalta näyttää. Ihan tuli haikea olo. Melkein tuntuu etelän tuoksut nenässä.

  VastaaPoista
 2. Miten siellä teillä näyttää niin keväiseltä verrattuna tänne meille?Tänään varjossa oli 18 astetta ja muutenkin viileää..On tämä tätä..Niin ja niin siistiä, puhdasta.

  Nuo sinun yrttisi ovat upeat.

  VastaaPoista
 3. Onpas siellä jo mukavan vihreää. Ja ei, en ole maistanut papuja ja vuohenjuustoa. Mukavaa viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
 4. Sude: Viime viikolla oli jo liian kuumaa minulle. Nyt on hieman viilennyt. Ihanteellista tàmà tàmmòinen.

  Pikkujutut: Minulle tàmà on kesàà. Kaikki tàmà vihreys ja kukkivat puut ja pensaat. Italia on siisteyden puolesta monenlainen: Napolin sotkuisuudesta vaikkapa tàmàn kylàn siisteyteen ja kaikkea siltà vàliltà. Tààssà kylàssà on kaksi, joka pàivà ahkerasti siivoavaa naista. Yrteistà puuttuu enà meirami ja rakuuna. Meiramia saan tàllà viikolla, rakuuna on tààllà harvinaisempi.

  Pikkusisko: Kauneinta aikaa tàmà on, sillà aurinko ei ole vielà porottanut kasveja kuiviksi. Suosittelen sinulle tuota namiruokaa. Kasvatetaankohan Suomessa noita papuja?

  VastaaPoista
 5. Siis voiko papuja syödä raakana? Olen aina luullut, että niissä on jotain "myrkkyä" joka lähtee vain keittämällä :-o
  t. Maija blogiton

  VastaaPoista
 6. Maija blogiton: Kyllà tuoreita papuja voi syòdà raakoina(kin), ja ne maistuvat oikein hyviltà. Tuosta myrkkyjutusta en osaa sanoa. Kuivia papuja liotetaan ja keitetààn kauan ja liotusvesi heitetààn pois. Miksikòhàn? Pitààpà ottaa selvàà.

  VastaaPoista