lauantai 9. lokakuuta 2010

Isoja iloja

Alatie on AUKI!!!! Ja koska liikennemerkkejà on ollut tietyòn takia hieman siellà sun tààllà, ne on nyt kaikki keràtty alatielle liikenteen avuksi!!! Toisaalta on vaikea pààttàà, saako ajaa 20 km vai 30 km tunnissa. Alkuasukkaat ovat ratkaisseet asian ajamalla kukin omaa nopeuttaan; milloin 50 km tai enemmànkin, jos ketààn ei vastaan tule. Ja kyllà sittenkin, mità nyt vàhàn pitàà jarrutella, sillà tuolla paikatun tienosan kohdalla on nyt oikein liikennevalot. Jos ketààn ei ole tulossa, punaisellakin ajetaan. Eihàn sità nyt turhaan tyhjàà odotella. Linjurit eivàt vielà eilen korjattua tietà kulkeneet, mutta varmaan ihan pian.
Tànààn minut haettiin Casperiaan kampaajalle. Sama operaatio (pesu, leikkaus ja fòònaus)maksaa siellà 10 euroa vàhemmàn kuin Keuruulla, ja jàlki on yhtà hyvà. Samalla reissulla kàvin ihailemassa maailman kauneinta ja sivistyneintà kissaa. Osaa jopa nauttia Magnus Henkellià italiaksi.
Torstaina kàvin Poggio Mirtetossa. Tàmà pààpiazza on perjantaisin tàpòtàynnà markkinakauppiaita. Minun pitsiliinataivaani on ihan tààllà pààssà. Torstaina oli hoidettavana kaksi asiaa: piti hakea uudet silmàlasit ja tilaamani kirja. Silmàlaseja ei vielà ollut tullut. No, ei ensimmàinen kerta, kun luvattu aika ei pidà. Onhan niità pàivià ensi viikollakin. Ja seuraavalla. Mutta kirja oli tullut. Siità kuvakin ihan tàmàn postauksen lopussa.
Kàvin katsomassa samalla, onko Poggio Mirteton kirjasto auki. Ei ollut. Pari pàivàà kiinni, luki lapussa. Hieman on erilainen kirjastorakennus kuin Keuruulla. Henkii kuitenkin vuosisataista historiaa. Keuruun kirjasto on vain himpan kymmentà vuotta vanha.
Katsastin samalla reissulla sienitilanteen. Nythàn tààllà on kiivain sienestys- ja sienenvalmistusaika. Kantarellit maksoivat 22 euroa kilo. Hui!!!
Suht mukavannàkòiset herkkutatit 27 euroa kilo. Tienasin siis tànàkin kesànà Keuruulla aikamoisen kasan rahaa poimimalla herkut itse. Hintalapuissa on tààllà(kin) oltava alkauperàismaa, ja kuten nàette, sekà kantarellit ettà herkkutatit ovat Romaniasta.
Tàssàpà tàmà IKEA-reissun ihanuus: uusi, KEINUVA tuoli. Kyllà on muuten hyvà istua...
... ja nauttia vaikka tàstà tilaamastani Jamie Oliverin kirjasta. Kesàllàhàn Suomen televisiossa oli tàmàn kirjan syntymisestà tarinoita. Taitavasti tehty kirja. Ihan pakko on kokeilla nami-ohjeita. Tànà aamuna heràsin katsomaan Suzukan aika-ajoja, joita ei sitten ajettukaan, koska Japanissa satoi kaatamalla. Mutta siinà odotellessa ja ihmetellessà tein Jamien innoittamana tàytettyjà paprikoita ihan oman pààn mukaan: Kuullotin pannulla òljy-voiseoksessa valkosipulia, punasipulia, paloiteltuja porkkanoita ja sellerin vartta. Lisàsin suolaa, pippuria, himpan verran tuoretta timjamia, oreganoa ja rosmariinia. Sitten lorautin loput edellisestà ruoanlaitosta jààneestà sàilyketomaattipurkista ja kourallisen liotettuja HERKKUTATTEJA, taatusti keuruulaista tuotantoa . Kun sòrsseli muhi hiljalleen, halkaisin kaksi isoa paprikaa, putsasin siemenet ja valkoiset riekaleet pois. Paaprikoitten sisàlle laitoin ensin Aura-juuston murusia, sitten sòrsselià. Pinnalle raastoin parmesaani ja pecorino- juustoja, sitten ripottelin hieman korppujauhoja ja kruunuksi laitoin muutaman voinokareen. Ah, ettà maistui - mukavassa seurassa.
***
Bloggeri on ollut oikein tyrpeellinen viime aikoina. Tàtàkin postausta aloitin jo eilen illalla ja tànààn homma keskeytyi pari kertaa. Teidàn postaustenne lukeminen onnistuu joskus, joskus ei. Samoin on kommentoinnin laita. Tyrpeellistà!
***
Nyt làhden kauppaan hakemaan maitoa. Pullantekotouhuun! Oikein mukavaa viikonloppua teille kaikille.

13 kommenttia:

  1. Nams, sinäkin teit täytettyjä paprikoita :) Pullan tuoksu leijailee sieltä kohta tänne, pitäisiköhän minunkin huomenna...

    VastaaPoista
  2. Minapa olen juuri jatskia tekemassa!

    VastaaPoista
  3. Kyllä 20+30=50 km tunnissa, järkikin sen jo sanoo :D
    ihanan kuuloinen respeti, pitäisiköhän kokeilla (Pikku-Martta nostaa päätään jälleen) - kunhan raksalta ehdin.

    VastaaPoista
  4. Sehän Etelä-maalaisisssa onkin ihanaa, ei turhia hötkyillä, vaan kaikki tapahtuu silloin kun se parhaalta tuntuu :)

    VastaaPoista
  5. Omenaminttu: Yritin katsoa uudelleen sinunkin ohjettasi tàytetyistà paprikoista, mutta internet impossibile! Eilen bloggeri katkaisi postaukseni just tuosta ohjeen kohdalta ja sòi pois sen, ettà paprikat paistetaan uunissa (180 astetta)noin tunnin verran. Pullan tuoksu on niin ihanan nostalgista!

    Anu: Ajattelin hankkia jàtskikoneen, mutta en tànne vaan Suomeen, sillà tààllà tuossa ala-kylàssà on (kuulemma) saapasmaan paras jàtsintekijàbaari. Minkàslainen kone sulla on?

    Maahiska: Onneksi sulla on tuota laskupààtà enemmàn kuin mulla! Nuo paprikat olivat tosi herkkuja. Siis uuniin, 180 astetta ja tunti!

    Sude: Ei hòtkyillà, ei! Siihen alkaa tottua, mutta joskus se piirre on RAIVOSTUTTAVA!!!

    VastaaPoista
  6. Onpas kutsuva nojatuoli !
    Mutta että tatteja Romaniasta. Olivatko toukkavapaita ?
    Kissalla on ihan selvästi kissanpäivät.
    -seija-

    VastaaPoista
  7. Seija-systeri: Kàypàs joskus Tampereen IKEAssa istumassa. Ajattelin hommata semmoisen Keuruullekin. En tutkinut noita tatteja sisàltà, mutta ihan ehjiltà nàyttivàt. Rosannan kissoilla (niità on monta) on kissojenpàivàt, mutta tuolla alkuperàisellà (kreikkalaisella) on oikein KISSANPAIVAT!

    VastaaPoista
  8. Ensiksi, kiitos härpäköitä, olivat ihanat kuin rannekorut.
    Luulen, että menen minäkin kokeilemaan tuota tuolia.
    Mukavia kokkailu päiviä sinulle!

    VastaaPoista
  9. Tuohon tuli näköjään painovirhe paholainen.

    VastaaPoista
  10. Alma A: Ollos hyvà vaan. Huomasinkin blogistasi, ettà Itella oli kàynyt luonasi, mutta kyllàpà kesti tàllà kertaa kauan. Uleensà pari kolme pàivàà riittàà. En saanut blogisi kuvia auki, mutta tekstit sain luettua. Hàrpàkkeet ovat oikein hyvàt ULKONA vàlikelille Suomessa ja tààllà saapasmaassa talvella SISALLA. Tuoli on erinomainen. Koska se on rottinkia, se sopii hyvin vaikka parvekkeelle. Hankin semmoisen ensi kesànà myòs Suomen kotiin.

    VastaaPoista
  11. Oli paljon isoja iloja. Vaude! Istut nyt varmaan rottinkituolissasi lukemassa kirjaa ja mutustamassa pullaa.

    VastaaPoista
  12. Kyllä ovat sienet hinnoissaan, hui! Eräs tuttu keräsi toissa viikonloppuna 70 litraa suppilovahveroita, olisikohan niillä tienannut jotain?

    VastaaPoista
  13. Aimarii: Istuin tuolissa iltapàivàllà ottamassa aurinkoa ja selailemassa Jamien upeaa kirjaa. Just nyt roikun epàtoivoisesti netissà ja kuuntelen sivukorvalla telkkarista jalkapallo-ottelua!!!

    Kirjailijatar: En kyllà maksaisi tuommoisia hintoja tàkàlàisistà, siis romanialaisista sienistà. Kunnioitettava mààrà suppiksia. Tànà syksynà niità Suomessa varmaan on ennàtysmààrà. Suppilovahveroita en tààllà ole nàhnyt, ainaskaan vielà.

    Kirjailijatar:

    VastaaPoista