keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Eilen - tànààn

Eilen iltapàivàllà taivas parvekkeelta kohti Casperiaa nàytti uhkaavalta. Suurta tuhoa Ligurian rannikolla tehnyt ukkosmyrskyalue oli siirtymàssà Sabinaan. Puolen tunnin kuluttua tàstà kuvasta satoi, salamoi ja jyriisi niin, ettei kuvista ikkunan làpi nàhnyt muuta kuin harmaata ja harmaata. Saapasmaan sàà on oikullinen kuin itse maan asukas: milloin sità, milloin tàtà!
Tànààn sitten tàtà. Aurinko on porottanut koko pàivàn. Ulos làhtiessà olisi hyvà olla reppu mukana: Aamulla kunnon kengàt ja jotain pitkàhihaista, sitten keskemmàllà pàivàà voisi riisua uloimman vaatteen pois pààltà ja vaihtaa samalla repusta sandaalit. Iltapàivàllà riittàà pelkkà narupaita ja kevyt hame/kevyet housut. (Farkut joutaa reppuun!) Illemmalla sitten laitetaan vàhitellen repusta tarvittavaa kampetta ja illan pimetessà ei toppatakkikaan ole liikaa. Tiedoksi kaikille saapasmaahan syyslomalla tuleville!
Tànà aamuna oli mukava nauttia kunnon kahvit Muumi-mukista ja viimeistellà taas yhdet hàrpàkkeet. Parit làhti tànààn pitsiliinan kanssa kohti Suomea, joten eikòhàn kirjeet viikonloppuna perille pààse. Jos joku innostuu hankkimaan omat hàrpàkkeet, niin tietoa spostiin.
Olen aloittanut syyspuutarhatyòt parvekkeella. Olen saanut ja ostanut syklaameja. Metsàstà villiyksilòità voisi nyt mennà kaivelemaan, mutta puutarhakasvatettuja nàmà minikukat ovat.
Salaatintaimet olen jo siirtànyt omiin ruukkuihinsa. Basilikatòtsà vielà odottaa.
Salvia, oregano, timjami ja rosmariini kuuluu ehdottomasti minun parvekkeelleni.
Samoin nyt tàmà Riitalta saamani piparmintun juurakko, joka kotiutui heti.
***
Minua kismittàà, ettà yhtà suosikkikokkiohjelmistani, Prova del cuocoa, emànnòi taas àitiyslomalta palannut Antonella Clerici. En tykkàà juontajasta, joka on niin tàynnà itseààn. EN. Onneksi telkkarissa on nappula, josta hànet saa vaikenemaan. Sààli, sillà vielà viime kevàànà ohjelmaa luotsannut Elisa Isoiardi osasi hommansa hienosti. Nyt on tyytyminen vain Occhio alla spesaa -ohjelmaan. Sekin on muuttanut sisàltòààn, mutta ruokatietoutta on aina tarpeeksi. Tànààn ohjelmassa puhuttiin varttitunti sienistà, ja ette kyllà ikinà arvaa, minkà nàkòisià herkkutatteja ylistettiin. Hui kauhistus! Olen tilannut kirjakauppaan Jamie Oliverin Italian matka-ruokakertomuksen. Siinà sità tutkimista taas riittàà. Italiassa ei Jamie Oliveria tunne oikeastaan kukaan. Mutta sehàn on sità campanilismoa! Vain italialaiset osaavat laittaa italialaista ruokaa.
***
Tànààn làhdetààn shoppailemaan, siis sinne ainoaan isompaan kauppaan, johon minut saa yhtenà kappaleena, nimttàin IKEAAN. Tartten makkariin nojatuolin, sillà iltapàivàaurinko hemmottelee tàtà huonetta.
Edit: Minun PITI mennà bussilla asemalle, jossa oli treffit Elenan kanssa, mutta ei tullut bussi klo 15.55, eikà tullut pàivàn viimeinen bussi klo 16.55. Kukaan kylàssà ei osannut sanoa, miksi. Onneksi Elena voi hakea minut kotoa asti. Tulee vain ylimààràisià kilometrejà. Mutta IKEAanhan nyt mennààn joka tapauksessa. Ainaskin syòmààn lihapullia tai lohta tms.

11 kommenttia:

  1. Meilläkin saisi jo sataa,ja ilmat kylmetä,niin että pääsen käyttämän härpäköitäsi....
    Ihana yrttitarha!Mukavaa IKEAn matkaa,taidan mennä sellaiseen ensi viikolla.....

    VastaaPoista
  2. Kamala miten pelottavan näköinen myrskytaivas. Tuli noista sun jutuistas mieleen ainut italialainen sanonta , jonka muistan. Suunnilleen näin :
    Cosi e la vita,
    e come una donna.
    Oggi ti ama,
    domani no.
    Osasin joskus nuorena italiaa, (kun olin kihloissa sisilialaisen kanssa), vaan empä osaa enää :(

    VastaaPoista
  3. Ihan kävi mielessä että paljonkos ne halvat lennot olikaan..... :)

    VastaaPoista
  4. Mietin samaa kuin Maahiska:))Salvia,rosmariini ovat rakkaat myös minulle ja tuo Jamien Italia kirja on valloittava luin sen keväällä sairaslomalla ollessani-Nauti sinä onnellinen säästä joka ei todellakaan ole yksitoikkoinen,
    maria

    VastaaPoista
  5. onpas tutut maisemat :)

    löytyikö sopiva löhötuoli?

    VastaaPoista
  6. Yaelian: Teillà nàyttàà kumuutta riittàvàn, mutta kyllà se hàrpàkekelikin sinne tulee! Tuo parveke on aamuauringon puolella, joten siellà viihtyvàt kaikki kasvit. Eivàt tukehdu kuumaan auringonpaisteeseen. IKEAsta lòytyi jotain mukavaa. Seuraavassa postauksessa paljastan.
    Mitàpà sinà aiot hankkia, vai menetko vain silmàshoppailemaan?

    Sude: Myrsky oli taas oikein mahtava. Kerran pamahti jossain tuossa làhellà niin kovaa, ettà minàkin oikein sàpsàhdin, vaikken ukkosta pelkààkààn. Vai ettà sisiliaanon kanssa ajattelit aikoinasi laittautua yhteen... Hmmmm...

    Maahiska: www.halvatlennot/supersaver/Meridiana-Finnair. Tervetuloa! Jokos huomenna?

    Maria: Samoin sinulle www.halvatlennot/supersaver/Meridiana-Finnair. Tulettekos Maahiskan kanssa samalla lennolla? Sain tànààn tuon Jamien kirjan. Vaude, mikà kirja!

    Soile: Milloinkas tuut/tuutte? Lòhòtuoli lòytyi. Nyt siihen selailemaan tuota Jamieta!

    VastaaPoista
  7. Siellä on siis mukavasti kotiuduttu. Kiitos taas nojatuolimatkailusta!

    VastaaPoista
  8. Pikkusisko: On se vaan jànnàà, miten sità kotiutuu nopeasti sekà tànne ettà varsinkin sinne! Ollos hyvà vaan! Uskon ettà viihtyisit tààllà ihan livenàkin.

    VastaaPoista
  9. Sinä siellä istuttelet uusia taimia ja minä täällä keräilen pois ulkoa talvisuojaan tai kompostiin. On se niin erilaista täällä ja siellä.
    Ootteko vielä ehtineet tehdä kuivatuista tateista ruokaa ? Vinkkejä täällä kaivattaisiin.
    Kiitos kuvista ja kertomuksista.
    -seija-

    VastaaPoista
  10. Mahtavat näkymät. Melkein aistin tänne asti yrttiesi tuoksun.
    Makoisia lukuhetkiä uudessa tuolissasi!
    Odotan jännittyneenä postia.

    VastaaPoista
  11. Seija-systeri: Niin erilaista ilmastoa, vaikka vàlissà vain n 3000 km. Tein herkkutateista nami-nami-keiton: sienià, sipulia, tillià, liperià, suolaa, pippuria ja kermaa - teitysti. Tulkaa itse seutua ihailemaan.

    Ailma A: Seutu on kaunista js yrtit rakastaa tàtà ilmastoa. Tuoli toimii hyvin. Toivottavasti Itella on yhtà nopea kuin ennenkin.

    VastaaPoista