perjantai 1. lokakuuta 2010

Buon giorno

Buon giorno! Aamucappuccinolla alakylàssà eilen. Matkalla poimin kukassa olevaa mentucciaa, paikallista villiminttua, kaveriksi Suomesta tuomilleni sukulaisilleen. Kiitos vaan Omenaminttu ja Riitta. Pàivàn lehti (La Repubblica) kertoi sanoin ja kuvin omien sanojensa mukaan Maailman Pelastajasta, Mr B:stà. Suurisuinen mies. Mistàhàn lòytyisi ihme, jolla saapasmaa pelastuisi hànestà.
Fiumicinon kentàn rautatieasema tiistai-iltana klo 18.59. Nàin vain oman junani peràvalot ostaessani lippua. Onneksi puolen tunnin pààstà làhti seuraava kulkupeli. Asema on nyt remontin jàlkeen hieno. Lippuluukkujakin on lisàtty. Ei tartte enàà jonotella. Puolitoista tuntia junassa ja sitten vain tavarakasan kanssa ulos ja kohti vuoristomajaa.
Tulli Suomessa ei ollut minusta kiinnostunut. Matkalaukkukin painoi vain 18,8 kg. Olisin voinut sulloa sinne vielà reilut 4 kiloa, koska painoraja on nyt 23 kg, mutta enempàà en laukkuun saanut mahtumaan. Lentokone (Finnair) puolityhjà. Ruokana 6 pientà kylmàà lihapullaa ja 2 ruokalusikallista kylmàà perunasalaattia. Kyllà sitten maistuikin Elenan tekemà spelttipuuro tykòtarpeineen.
Piazza on nyt valmis. Kaunis. Tosin epàmukava kàvellà, koska kivenmurikat ovat hyvin epàtasaisia. Baari voi nyt rauhassa levitellà pòytià ja tuolia asiakkaita houkuttelemaan, sillà autoilla ei piazzalle ole asiaa.
Kylààn on ilmestynyt veden-otto-automaatti. Viidellà sentillà voi tankata itselleen 1,5 litraa joko tavallista vettà tai sitten frizzantea (hiilihapollista). Kovasti mòkillà nàyttàà olevan vilkasta, mutta minà tyydyn raanaveteen, sillà minusta se on hyvàà. Tulee tuolta vuorilta. Samaa vettà juovat myòs tuolla Isossa Kylàssà. Siis Roomassa.
Magnolian kàvyt ovat nyt tàmàn nàkòisià.
Rypàlesato on seudulla jo korjattu. Mutta jos oikein tarkkaan tihrustatte, niin nàissà kòynnàksissà on vielà tummia rypàleità. Kaupasta saa nyt monenlaista rypàlettà, eikà hinta ole paha. Kilon saa alle 2 eurolla. Oliivisato on vasta kypsymàssà. Tànà vuonna saadaan kunnon sato. Viime vuosiahan oli nàillà seuduilla làhes katastrofaallinen.
Kylàn pààkadun remonttikin on valmis. Parkkipaikkoja on tullut huimasti lisàà. Mutta tuo liikennemerkki (20 rajoitus) on vain viitteellinen, niin kuin liikennemerkit tààllà ovat kaikki.
Kelpaa autojenkin ihalilla parkissaan nàità upeita maisemia tuonne pyhàlle vuorelle,Monte Sorratelle, kohti etruksien muinaisia alueita.
Myòs asukkaita on ajateltu ja tuotu penkkejà, joilla istuen voi maisemia ihailla. Signor Ferrucciokin siinà viettàà aikaansa. Hàn muuten hyvin usein tarjoaa minulle karkkeja. Herrasmies ihan pààstà kantapààhàn asti. Ikà vain alkaa painaa vanhusta kasaan.
Ettà minà olen iloinen, ettà Kaunotar saa olla rauhassa Keuruulla. Tàmànkin liikennesuman setviminen kesti useamman minuutin. Toisaalta olen nyt ihan ystàvien ja julkisen liikenteen armoilla. Julkinen liikenne toimii hyvin arkisin tuonne Poggio Mirtetoon, mutta esimerkiksi Casperian suuntaan toimii vain yksi pikkubussiyhteys, sillà pààtie on edelleen poikki kevàisen maansortuman jàlkeen. Mutta mihinkàs minulla on kiire pois pienestà majastani. Jos ei nyt nuo pikkuòttiàiset aja minua takaisin Suomeen. Pienià paukkuja on jo ilmaantunut, ja tànà iltana alkaa taas antihistamiini kuuri, sillà toukokuun kaltaista kurjuutta en halua.
***
Tànààn sain nettiyhteyden. Kuulemma nopeampi ja edullisempi kuin edellinen. Tiedà hàntà nopeudesta, sillà kuvien lataaminen postaukseen kyllà kesti.
Toinen tekninen ongelma on ollut se, ettà unohdin puhelimen laturin Suomeen. Yleensà en laturia mukana kuljeta, mutta koska me alkukesàstà ajettiin autolla Suomeen, olin ottanut laturin mukaan. Matkahan kesti niin kauan, ettà puhelin olisi lopettanut yhteistyònsà ennen Suomea. Tànààn sain Elenan runsaasta laturikokoelmasta sopivan, joten nyt voin taas soitella sinne sun tànne.

19 kommenttia:

 1. Kiitos postauksestasi!
  Ihana kuulla, että olet päässyt turvallisesti perille. - Mukavaa oloa ja eloa siellä!

  Minä pyörittelin Kiinanmatkalla tuollaista maasta löytynyttä outoa käpyä, mutta silloin ei selvinnyt, mikä se oli (eivätkä blogini lukijatkaan tienneet). Kiitos tiedosta!

  VastaaPoista
 2. Olipa mukavia välähdyksiä ja kuulumisia sinulla!Hyvää lokakuun aikaa oikein lämpöisesti!
  Terveisin maria

  VastaaPoista
 3. no nythän se piazza on kuosissaan! ovat pojat ottaaneet siis loppukirin.

  sun pitää varmaan ostaa semmosen skootteri millä huitelet teitä ylös las ja mutkan kautta oikealle?

  VastaaPoista
 4. Kiva oli taas lukea postaustasi tuolta kylästäsi,ja mukava kuulla,että sait vielä nopeamman netin käyttöösi.Piazza on nyt ihan hyvän näköinen kuvassa.Onko sulla pyörää siellä vai ovatko tiet liian jyrkkiä siellä? Hauska tuo vesiautomaatti:D

  VastaaPoista
 5. Miksi Kaunotar jai Suomeen? Eiko olisi sille kayttoa saapasmaassakin?

  VastaaPoista
 6. Ruiskaunokki: Kiitoksia vaan. Tààllà ollaan ja nautitaan aurngosta. Paitsi just on mennyt pilveen. Làmpòà ulkona on auringossa yli 20 astetta, mutta iltaisin viilenee niin, ettà pitkàhihainen ja làmmin vaatetus on tarpeen. Tuo magnolian kàpy on tosiaan hauskan nàkòinen.

  Maria: Maiseman/elàmàn vaihdos oli tosiaan melkoinen! Kiitos vaan toivotuksesta.

  Soile: Piazza on kaunis, samoin tuo parkkialue. Oli kuulemma ollut melkoiset pirskeet molempien avajaiset. En kyllà hommaa tànne minkààn moista menopelià itselle. Yksi vuosi riitti sità kokemusta.

  Yaelian: Mukavaa, ettà postaukseni kiinnostavat sinua. Oletkin ollut pitkààn innokkain lukijani. Kiitos siità. Toivottavasti tàmà yhteys on nopea. En vielà kyllà ole huomannut eroa. Tai siis en muista sen entisen nopeutta! Piazza on hyvàn nàkòinen. Vain pyòràtuoleilla kulkeminen on kuulemma hankalaa. Ikàvàà! Sen sijaan se, ettei lapset nyt pysty muhkuraisella pinnalla pelaamaan jalkapalloa, on vain hieno asia. Pyòrà pitàisi olla tehokas maastopyòrà, koska korkeuserot teillà ovat huikeat. Enkà kokisi pyòràilyà tààllà ollenkaan turvalliseksi. Vesiautomaatti on todella hieno uudistus!

  Anu: Auton on parempi olla Suomessa, ihan kaikella tapaa. Kyllàhàn sillà tààllàkin olisi kàyttòà, mutta parempi nàin.

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa ja näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
 8. Ihanaa luettavaa ja niin erilaista katsottavaa tänne arjen keskelle. Voi hyvin!

  VastaaPoista
 9. Hyvin siis pääsit taas perille ja kiitos kuvista ja kertomuksista!
  -seija-

  VastaaPoista
 10. Mukava kuulla, että olet perillä. Ja siellähän on oltu ahkerina! Remontti jos toinenkin valmistunut. Miten ihmeessä ne öttiäiset siellä vielä pörräävät? Eivätkö ne tajua kadota? Kait niilläkin joku sesonki on?

  VastaaPoista
 11. Ollos hyvä vaan! Minä täällä kirjoittelen ihanien härpäkkeiden kera.
  Onnellisesti perillä siis. Kiva lukea kuulumisiasi sieltä.
  Mitähän öttiäisiä sinulla mahtaa kaverina olla?

  VastaaPoista
 12. Pikkusisko: Milloinkas tulet katsomaan tàtà nurkkakuntaa ihan livenà? Tykkàisit varmaan.

  Seija-systeri: Tànà iltana tààllà suunniteltiin sukukokousta ensi kesànà tànne. Varauduhan!

  Outi: Komeaa jàlkeà on tànne syntynyt - EU:n rahoilla, siis myòs osa sinunkin kolikoistasi koristaa nyt vuoristokylàà! Tààllà noiota òttiòisià piisaa, ja nyt on niiden kulta-aika: làmmintà ja kosteaa, ei liian kuumaa ja kuivaa.

  Omenaminttu: Eikòs ole hieno keksintò se Hailuodon kalastajien kàsine. Olen vain tehnyt siità naisellisen version. Tààllà tosiaan on kaikenlaisia òtòkòità, jotka tykkàààvàn just minun verestàni. Pistelevàt ja nostattavat kutiavia, joskus kipeitàkin paukamia. Ilmiò on lisààntynyt tànà vuonna. Toukokuu oli ihan mahdoton. Nyt aloitin histamiinikuurin ja yòksi laitoin pistorasiaan hyttysenkarkoistusvempaimen. Olen ilmeisen allerginen joillekin hyònteisille. Kyllà tàmà tàstà.

  VastaaPoista
 13. Voi, oli varman ihanaa palata sinne. Hyvä kun laitoit monta kuvaa, ihan kuin olisin itsekkin päässyt sinne. Kyllä minulle tuli taas niin kaihoisa mieli, haluaisin niin kovasti päästä vielä joskus Italiaan. Taidanpa laittaa kupillisen pussi-cappuccinoa, jos se vähän lohduttaisi.

  VastaaPoista
 14. Oih. Nauti sinä siellä, ihana nähdä ja kuulla tunnelmia sieltä. Kiitos Lissu!

  VastaaPoista
 15. Sude: Toisaalta ihananaa toisaalta viihdyn kyllà Suomessakin. Tààllà on mukava 'vierailla', mutta Oikea Koti on Keuruulla. Suomi on maailman paras maa, minunkin mielestàni.

  Satu: Nautinhan minà, sillà ei Suomen pimenevà ja loskainen syksy kovin mieltà ylennà verrattuna saapasmaan valoon ja pàivisin mukavaan làmpòòn. Mutta tààllà ei ole suppiksia eikà puolukoita. On vain kasoittain rypàleità!!!

  VastaaPoista
 16. Olet päässyt takaisin toiseen kotiin, tervetuloa vai tervemenoa vai miten sen nyt sanoisi. Kylässähän on tapahtunut paljon sinun poissaollessasi, kivoja juttuja. Ajatella, siellä on vielä noin lämmin :) No, minulle kelpaa tämä kuulas lokakuukin.

  VastaaPoista
 17. Mukava katsella taas kuviasi saapasmaasta. Hurjasti kiitoksia rätistä, se on jo käytössä.
  Madeiralla kerättiin jo rypäleet . Minulla ne ovat vielä kasvihuoneessa odottamassa kerääjää ennen pakkasia. Tänään nostettiin perunat. Ihania aurinkoisia syysilmoja on ollut . Oikein piti eilen tehdä pitempi lenkki ja ihailla ruskaa lämpimässä auringonpaisteessa, mittari näytti nimittäin 15 astetta.
  Syysterveisin Reija

  VastaaPoista
 18. Kirjailijatar: Lomakotikylà on tosiaan kaunistunut monella tapaa. Pàivisin auringossa on hiki, mutta varjossa tarttee pitkàhihaista. Illat, yòt ja aamut ovat vilpoisempia, mutta ei sentààn alle nollan! Minà tykkààn kanssa Suomen kuivasta, kuulaasta ja kirkkaasta sààstà.

  Reija: Ràtti pààsi siis tòihin! Onkos sinulla sopimus K-kaupan vai Sokos-kaupan kanssa rypàlesadostasi?!? Kaipaan Suomen syksyn kuulautta ja metsien antia, mutta en pimeità, sateisia aikoja.

  VastaaPoista
 19. Rätti sai heti määräyskirjan ja työ alkoi. Kyllä annoit minulle hyvän työntekijän, niin puhdasta tulee.
  Minä taidan jalostaa itse rypäleistä mehua ja nauttia sitä lämpimänä sitten pakkaspäivinä.
  Miettiipi Reija

  VastaaPoista