maanantai 3. toukokuuta 2010

Ihan pihalla!

Vappupàivànà olin ihan pihalla. Hukassa. Korkeassa heinikossa.
Ei ollut apua tàstà kyltistà. Ovi tiukasti kiinni. Siirrytty kokonaan kànnykkàaikaan.
Tàmà 400 vuotta vanha ovikin oli tiukasti kiinni.
Eikà lòytynyt neuvoa nàistàkààn kivirappusten takaakaan.
Oltiin vappuretkellà. Ulkona. Kukkaismàellà. Noin 500 metrin korkeudessa. (Telefooni-, ovi- ja rappuskuvat Fara Sabinan kylàstà.)
Kun oikein tarkkaan tihrustaa tuon oikealla olevan puun taakse kaukaisuuteen, siellà nàkyy Terminillo, seudun korkein vuori. Huipulla vielà lunta. Minulla sen sijaan kàrventyi kaula ja niska. Làmpòà oli yli 20 astetta varjossa, eikà meillà varjoa ollut. Onneksi oli taas hyvàt evààt.
Minulla on huolia. Kahden sorttisia. Ensimmàinen uhka tulee tuolta katolta. Ovat pulut hoksanneet punaiset mansikkani. Toinen huoli tulee vielàkin korkeammalta. Ihan EU:n tasolta. Mistàhàn minà voisin hakea maataloustukea noille kahdelle mansikantaimelleni? Kaksi marjaa jo syòty. Siis minà, ei linnut. Entàs jos satoa tulee yli oman (ja lintujen) tarpeen?
Piazzan miehetkin ovat palanneet taas tòihin. Muutama viikko meni siihen, ettà linja-autojen kààntymispaikka jàrjestettiin toiseen paikkaan. Tuonne alemmas koulun kohdalle. Siellà oli lasten leikkikenttà. Siis oli. Se lanattiin maan tasalle, jotta linja-autot pààsee kààntymààn. En kyllà tiedà, mihin lasten leikkipaikka 'lanattiin'. Ei, ei alatie ole korjattu. Siis ei linja-autot kulje vielà Casperiaan tai Roccanticaan, vaan edestakaisin Poggio Mirteton ja Poggio Catinon vàlià.
***
Nyt olen ihan pihalla muutenkin. Kun kerran bittimaailma ei aukea helposti sisàllà, olen siirtynyt làppàrin kanssa parvekkeelle. Toiveena vain, ettei taivaalta ilmesty nàppàimistòlle kiinteàtà tai nestemàistà koristetta.

17 kommenttia:

 1. Suojaa ne nätit mansikkasi niiltä tuhmilta puluilta,kun ne kerran tulevat,eivät mene pois!Hienon näköinen vuori lumisine huippuineen sulta näkyy tuolla!

  VastaaPoista
 2. Jaa-a, pojat ovat palaneet takaisin töihin.

  Laita mansikat lintuhäkkiin. jospa pulut tajuisivat ironian. Tai, no. ei ne mitään tajua.

  VastaaPoista
 3. Ihania vanhoja rakennuksia ! Kyllä linnut jo kaukaa näkevät maukkaat mansikkasi ja pian menevät parempiin suihin puoliraakanakin, jos ei koko ajan vahdi. Meillä on villikissa, jolle vien ruokaa. Heti kun kissa on poistunut harakat ryntäävät kupille.
  Jylhiä kauniita maisemia sinisine merineen ja valkisine vuorenhuippuineen ! Siellä varmasti oikein silmä lepää ! En vielä uskaltanut istuttaa kaikkia ulkokukkia, kun on ollut yöpakkasia.
  Niin se on toisilla kesä ja toiset vasta sitä odottavat, mutta ihana se on , kun vain tänne saapuu.
  Aurinkoista alkavaa viikkoa ! Reija

  VastaaPoista
 4. Onpas taas ollut komeita retkimaastoja. Laitahan EU-tukihakemukset vetämään!

  VastaaPoista
 5. Joo, haepa maataloustukea noille mansikoille, se olisi ihan oikein! Minäkin sain vappuna ensimmäiset mansikat, en muista mistä maasta, mutta hyviä olivat. Pihalla on kiva olla!

  VastaaPoista
 6. Jos pulut osaisivat edes ruokatavat, mutta kun kakkaavat ruokapòydàlleen. Se on jo liikaa. Minkàhànlaisen kasvatuksen ne ovat oikein saaneet!!! Terminillon huipun korkeus on 2216 m, eli nàkyy kauas, ja sen huipulta vasta kauas nàkeekin. Kuulemma.

  Soile: Pojat olivat eilen tòissà klo 7.30-16.00 ja pitivàt vain lyhyen ruokatauon - autossaan. Ei oikein saapasmaalaista meininkià. Kielenàkin heillà monella joku itàinen vivahdus. Mansikkahàkki. Pitààpàs kysyà tuolta alamaatalouskaupasta.

  Reija: Tààllà vanhaa ihailtavaa riittàà, onhan seudun màen nyppylàt asutettu keskiajalla, ja osa jopa aiemminkin. Tuon alakylàn linnoituksen rauniot on 600-luvulta. Kyllà kesà Suomeekin tulee. Yksi Keski-Suomessa asuvista tàdeistàni ei istuta taimia/kylvà siemenià ennen 10.06., koska hànen mielestààn vasta silloin maa on tarpeeksi làmmin. Mukavaa viikkoa sinullekin.

  Pikkusisko: Maisemissa ei tosiaan valittamista. Mistàhàn niità anomuskaavakkeita saisi? Millà kielellà? Kuinka monena kappaleena? Kenelle? Mauri Pekkariselleko? En taida viitsià, jos ei ole pakko.

  Kirjailijatar: Hyvàksyisivàtkòhàn anomuksen runomuodossa vai draamana? Minun graduni hyvàksyttiin Jyvàskylàn openlaitoksella, vaikka se oli romaanimuodossa! Ensimmàinen semmoinen. Mieluummin reippaasti pihalla, kuin tiukasti sisàllà.

  VastaaPoista
 7. Nuo sinun kuvasi ovat ihanaa lääkettä räntäsateiseen (!) toukokuiseen päivään. Toivottavasti mansikkasi säästyvät!

  VastaaPoista
 8. Lumiomena: Vai sataa siellà ràntàà! Tààllà aamupàivàn satanut vettà. Nyt selkenee. Tuulee rivakasti etelàstà, siis sirokko. Tuo samalla punaista pòlyà ihan Saharasta asti. Varmuuden vuoksi ostin àsken kaupasta mansikoita, n 0,80 e litra. Mutta ei ole Suomen mansikoitten makuisia.

  VastaaPoista
 9. Upeita ovat mansikkasi, popsi pian pois! Meillä oli ihan Suomen tyylinen vappusää, joka jatkuu vaan nyt mun vapaapaäivinäni, jippii!!!

  VastaaPoista
 10. Ruostevilla: Eivàt ole vielà ihan kypsià, sillà ovat sisàltà valkoisia. Siis eivàt maistu juuri miltààn. Nostin purkit sisàlle. Iha lintujen kiusaksi! Onko tuo 'jippii' ilolla ja sarkasmilla hòystetty?

  VastaaPoista
 11. Esteettiset kauniit kuvat nuo, sieltä missä olit "pihalla". Mutta en nyt vain millään hoksannut, että mihin sänä siellä apuja tarvitsit kun ovet ei vät auenneet, Tuskin mansikantaimille?

  VastaaPoista
 12. Voiko mansikkasatoa todella tulla yli tarpeiden?! ;D

  VastaaPoista
 13. Eilen tànààn huomenna: En minà itse asiassa mihinkààn apua tarvinnut. Runosuoni vain pulppuili. Kiitos kuvakehuista. Kuvattavaa tààllà kyllà on.

  Sea: Ei voi, ei yksinkertaisesti voi. Sòin àsken koko litran. Mutta tàytyi laittaa vàhàn sokeria, ettà maistui joltain.

  VastaaPoista
 14. Meillä oli pari vuotta sitten amppelimansikka parvekkeella. Varjelimme kahta marjaamme. Kuunes eräänä päivänä ORAVA rosvosi ne si Argh!lmiemme edessä.

  VastaaPoista
 15. Linnea: En minà noita mansikoita kyllà puluille haluaisi antaa. Mieluummin sitten vaikka pikkulinnuille. Esim tinteille!!!

  VastaaPoista
 16. Meiltä katosi mansikat myynnistä-höh, sanon minä! Mansikkahäkki kuulostaa hyvältä idealta.

  VastaaPoista
 17. Onneksi parin kuukauden pààstà pààstààn oikein suomalaisten mansikkoiten makuun. Minà ainaskin elàn sitten ihan pellossa, mansikkapellossa, Keuruun Ahosilla. Ei maistu nàmà mansikat oikeilta mansikoilta, joten àlà sure!

  VastaaPoista