lauantai 3. huhtikuuta 2010

Pitkàà perjantaita

Pitkàperjantai on saapasmaassa ihan tavallinen arkipàivà. Aamulla làhtiessàni naapurikylààn pitsiliinoja metsàstàmààn, oven pielessà oli tuttu kolmikko: Bingo-koira isàntànsà Romanon sekà piazzan herrasmiehen Ferruccion kanssa. Buon giorno e Buona Pasqua! Nyyh!!! Yhtààn pitsiliinaa ei kirpparilta lòytynyt. No, ostin sentààn artisokkia huomista pààsiàislounasta varten. Ja tietysti niità kieloja. Jàljellà oli enàà pari purkkia. (Kuva alempana.)
Kotimatkalla piipahdin pàivàcappuccinolle alakylàn Roberton baarissa, ihanan vaimonsa palveltavana. Hàn 'mòi' minulle oman sanansa takuulla pààsiàispizzan. (Kuva vàhàn alempana.) Tyypillinen paikallinen perinneruoka, jota syòdààn mm lonzan kera. Siispà lihakauppaan.
Macelleria-salumeria-alimentari-sapori antichi kaupan iloinen omistajapari Maria Paola ja Roberto osaavat asiansa. Heiltà saisi myòs kanin pààsiàispataan, mutta kuka sità nyt pupua hennoo syòdà. Heillà on oma 'laboratorio', jossa he valmistavat makkarat ja leikkelevàt lihat. Siis ihan làhiruokaa.
Apuna heillà on Pamela. Buona Pasqua anche a Roberto's e a Maria Paola's.
Huomaattekos muuten edellisten kuvien kultakoristeiset paperiyllàrit? Suklaisia pààsiàismuniahan ne. Kuvissa nàkyvàt ovat semmoisia keskikokoisia. Jàttikokoisia nàkyy sitten isoissa supermarketeissa.
Kotona odotti mieluisa kirje-kortti Suomesta: Satu làhetti itse ottamansa kuvakortin. Ja kuoren pààllà liehui Suomen lippu! Kiitos, Satu. Haleja ja rutistuksia!!! Roberton baarista ostamani pààsiàispizza odottelee vielà avaamattomana.
Siinà se nyt on minun pààsiàiskukkani: neljà vanaa kieloja, joista vain yksi on kukassa. Mutta tuoksu on ihan aito. Kunpahan saan juurakon kotiutumaan tànne vuoristomajalle! Kielon takana pilkistaa minun omalta pààsiàispupulta saamani suklaamuna! Taitaa pupu haluta itse osingoille.
Keltainen vàri on sitten pesiytynyt vuoristomajalle. Liinana on Fujimo Ishimoton Marimekolle vuonna 1991 suunnittelemaa Lepoa. (http://www.marimekko.fi/) Tykkààn kovasti.
Pitkàperjantai on tààllà siis tavallinen arkipàivà. Raamatun tapahtumista kertoi kuitenkin illan pààtteeksi RAI 1. Itse paavi oli seuraamassa/osallistumassa Colosseumilta, Roomasta làhetettyyn Ristin saattoon. Olkoon tàmà eilen seinàlle saatu lamppu merkkinà siità, ettà valo voittaa pimeyden.
Tànà iltana aion polttaa takkaa, siis sisàkokkoa ja sillà tavalla ajaa noitia muille maisemille.

11 kommenttia:

 1. Hyvää pääsiäistä sinne! Näyttää kuluvan pääsiäinen siellä makoisissa merkeissä.

  VastaaPoista
 2. Hurjan natti lamppu!
  Kuinka pitkaan olet vuoristomajalla jo asunut?

  VastaaPoista
 3. Vastasin teille, ja sitten huipsista: noidat taas pyyhkivàt sanat avaruuteen. Otetaan siis uusiksi.

  Outi: Herkutteluksi menee - hyvàà vauhtia. Tulepas osingoille! Ota luuta jostain nurkasta, ja huikis vaan!

  Anu: Tykkàsin lampusta ihan ensi nàkemàltà. Olisin halunnut kaksi samanlaista, mutta vain noita lampun kupuja oli, ilman tuota rautakiekuraa. Makuuhuoneeseen ostin niità kaksi. Vuoristomajalla olen nyt asustellut reilut kaksi vuotta. Siis puolet vuodesta tààllà (kevàt ja syksy) ja kesà ja talvi Suomessa. Siis jalka siellà toinen tààllà...

  VastaaPoista
 4. Nam, kylläpä herkun sinulle myivät.
  Täällä tulee taivaan täydeltä vettä ja lumikinokset hupenevat. Kevät! :-)

  VastaaPoista
 5. Linnea: En ole vielà maistanut. Kerron sitten sanoin ja kuvin, miltà paikallinen perinneruoka maistaa/nàyttàà. Olen lukenut Itasanomien nettiversiosta teidàn pààsiàissààstànne. No, sade on lumen surma, siis kevàttà pukkaa sinnekin. Oikein mukavaa lankalauantaita!

  VastaaPoista
 6. Oi miten ihania kuvia. Kuin olisin hypännyt sinne kylälle vallan. Ja nuo lihat, huhuhu, miten hienoja (vaikken lihaa syökään). Ja nuo vanhat herrat koiransa kanssa. Nautin näistä kuvista kamalasti. Ja todellakin nuo pääsiäismunat muistan sieltä muutaman vuoden takaa. Miksei Suomessa voi olla tuollaisia munia?

  VastaaPoista
 7. Hyvää Pääsiäistä Sinulle! Lamppu on todella kaunis.Nyt odottelen vain nähdäkseni, minkälainen on pääsiäispitsa, en ole moisesta ennen kuullutkaan :)

  VastaaPoista
 8. Kiitos tästä pääsiäiskierroksesta ja hyvää pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
 9. Hyvää pääsiäisen jatkoa! Meiltäkin löytyy noita superisoja pääsiäismunia mutta jäivät kauppaan ne.Ostettiin vain pieniä.

  VastaaPoista
 10. Satu: Hyvàà pààsiàistà sinullekin. Yritin kommentoida blogiasi, mutten onnistunut. Jotkut blogit eivàt vain avaudu.

  Kirjailijatar: Mukavaa, ettà viihdyit kuvien avula nàissà maisemissa. Itse en niin kauhean perso suklaalle ole, mutta tuo pààsiàismuna oli kyllà namia. Rippeità vielà on! Suomessa on kyllà aivan yhtà hyvàà suklaata, tuo munaperinne vain puuttuu.

  Pikkusisko: Ollos hyvà ja hyvàà jatkoa sinnekin.

  Pikkujutut: Jatkoja sinnekin. Minulle kàvisi pienetkin pààsiàismunat. Ajatus on kait se tàrkein, yllàttàà joku maukkaasti.

  VastaaPoista